SONDAJ: Britanicii şi nemţii au parte de cel mai ridicat nivel de simpatie în rândul românilor

SONDAJ: Britanicii şi nemţii au parte de cel mai ridicat nivel de simpatie în rândul românilor

Marea Britanie și Germania sunt țările care continuă să beneficieze de cel mai ridicat nivel de simpatie în rândul românilor, relevă un sondaj realizat de Inscop Research și remis, luni, Agerpres.

Potrivit sondajului, respondenților li s-a cerut să indice ce fel sentiment au pentru o serie de țări, variantele de răspuns fiind "mai degrabă pozitiv", "mai degrabă negativ", "nu știu sau nu răspund".  Astfel, cele mai simpatizate țări conform opțiunilor exprimate de respondenți sunt Marea Britanie, asociată cu un sentiment mai degrabă pozitiv de 75,5% dintre respondenți, Germania (74,3%), Franța (73%).

Cele trei țări sunt urmate, în ceea ce privește simpatia românilor de Spania (72,9%), Italia (70,5%) și SUA (70,3%). Urmează Belgia, pentru care 67,3% dintre respondenți au un sentiment mai degrabă pozitiv, și Olanda cu 66,7%. Dintre țările vecine, sentimentele cele mai favorabile se îndreaptă către Republica Moldova față de care 65,7% românii declară sentimente pozitive. Grecia acumulează 58% simpatie, Muntenegru 57,1%, în timp ce China este simpatizată de 56,5% dintre români. În partea a doua a clasamentului se regăsesc Serbia (55,5%), Bulgaria (50,3%), Turcia (47,1%) și Ucraina (41,8%). Pe ultimele două poziții în topul simpatiei se află Rusia cu 36,8% și Ungaria cu 29,3%.

Sondajul citat a fost realizat de INSCOP Research la comanda cotidianului "Adevărul", în perioada 10-17 septembrie 2013. Volumul eșantionului a fost de 1.050 persoane și este reprezentativ pentru populația României de 18 ani și peste 18 ani. Eroarea maximă admisă a datelor este de ą 3%, la un grad de încredere de 95%, eșantionul fiind de tip multi-stratificat, probabilistic.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.