Social

SIRENE CU PROBLEME: Din 51 de sirene câte sunt în total în Baia Mare doar 36 pot fi acționate electric de la pupitrul de comandă

joi , 20 apr 2017, ora 20:48       de Oana Dulf       Social

 Dintr-un număr de 51 de sirene câte sunt în total în Baia Mare doar 36 pot fi acționate electric de la pupitrul de comandă, fie de la Primărie, fie de la ISU. Prin urmare, astăzi, la exercițiul de alarmare în caz de dezastru, nu au funcționat toate sirenele, iar acesta este unul dintre motivele pentru care unii băimăreni nici nu le-au auzit. 


În municipiul Baia Mare, sirenele s-au auzit în această dimineață în jurul orei 10:30.

Chiar și așa, mulți băimăreni spun că nu au auzit sunetele specifice exercițiului de alarmare. 

”Nu am auzit sirenele. Am văzut la televizor, dar nu am auzit”, a spus o băimăreancă. 

”Nu am auzit. Am citit în ziar, dar despre București, nu aici. A fost, ați auzit? Știu că e ceva alarmă când sună, e un exercițiu, nu? Nu știu unde sunt adăposturi în Baia Mare. Odată știu că au sunat sirenele în Baia Mare, dar nu îmi amintesc când”, a adăugat un băimărean. 

„Eu acum am sosit în oraș, nu sunt de aici, ci de la Copalnic Mănăștur. Sunt și la noi sirene, dacă sună înseamnă că e avarie, urgență sau catastrofă, inundații, incendii”, a precizat un localnic bărbat. 

”Nu am auzit, poate nu mi-am pus aparatul auditiv. Știu că atunci când sună sirenele trebuie să fugim undeva să ne adăpostim. Nu știu unde să ne adăpostim, mai sunt niște blocuri în Baia Mare unde au subsoluri pentru refugiu, dar la noi pe Florilor nu este”, a spus o bătrână. 

 Un lucru îmbucurător totuși este acela că tinerii, chiar dacă au auzit sau nu alarma de dimineață, cunosc semnificația acesteia. 

”Nu am fost în oraș, am fost în Rus și pe zona aia nu s-a auzit nimic. Știu că e pregătire de urgență în caz de ceva”, a spus un tânăr.

”Am auzit sirenele, eram la oră la Lucaciu. Nu m-am speriat, nici nu știam despre ce e vorba și nici nu ni s-a explicat. Dădeam un test și am auzit sunetul. Știu că e ceva de alertă, panică și trebuie să ne adăpostim”, a adăugat un alt tânăr. 

Au existat însă și băimăreni care erau în temă cu desfășurarea exercițiului de alarmare.

„Le-am auzit. A fost o verificare în caz de o nenorocire oarecare. Am mai auzit sirenele mai demult, știu că trebuie să ne luăm primele măsuri de precauție, să ne ascundem pentru protecția noastră. Nu știu unde trebuie să ne ascundem, știu că sunt adăposturi, dar nu știu unde”, a precizat o altă băimăreancă. 

Autoritățile locale recunosc că există probleme cu sirenele și vor fi nevoite să achiziționeze altele. 

”S-a mai constatat la două sirene acționate electric ca fiind cu probleme. Una este pe Spitalul Județean unde s-a constatat că e un fir defect și mai avem o sirenă pe strada Caragiale, pe blocul 10, unde se pare că s-a blocat turbina. Nu mă declar mulțumit de rezultatul exercițiului de alarmare”, declară primarul interimar al municipiului Baia Mare, Marinel Rob. 

Situația va fi analizată în teren și săptămâna viitoare, pentru ca municipalitatea băimăreană să implementeze pe viitor soluții tehnologice de actualitate, iar sirenele să funcționeze la parametri optimi. În ceea ce privește adăposturile pentru situații de dezastre, în Baia Mare sunt 52 de astfel de locații, la subsolul blocurilor de locuințe. Și acestea vor fi verificate pe viitor pentru a le menține în stare de funcționare în cazul unor calamități. 

 

COMENTARII

Lasa un comentariu

*
*
*
Campurile marcate cu "*" sunt obligatorii


Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.TV Sighet

SONDAJ DE OPINIE

Dacă în toamnă ar fi alegeri parlamentare, ce partid ați vota?
PSD+ALDE
PNL
USR
UDMR
Altul

NEWSLETTER

Abonati-vă la newsletterul nostru si veti fi la curent cu ultimele stiri:
Sighet FM