SIGHET: Târgul de Miere va deschide şi anul acesta Festivalul Medieval “Aeternus Maramorosiensis”

SIGHET: Târgul de Miere va deschide şi anul acesta Festivalul Medieval “Aeternus Maramorosiensis”

 Târgul de Miere va deschide şi anul acesta Festivalul Medieval “Aeternus Maramorosiensis”.  15 apicultori îşi vor etala produsele la standurile amplasate pe platoul din faţa fostului cinematograf Mara. Printre apicultorii din Maramureş, anul acesta se vor regăsi şi  invitaţi de la Bucureşti, Cluj şi Serbia.

A fost un an bun la miere. Albinuţele au produs un  nectar concentrat şi  o miere bună, de calitate. Timp de două zile, 13 şi 14 septembrie, consumatorii de produse apicole vor găsi la standuri miere, siropuri, propolis , polen şi nectar şi derivate ale acestor produse.
“Vor fi 15 apicultori, atât din Maramureş, cât şi din Cluj, Bucureşti şi Serbia. Încercăm până la sfârşitul săptămânii să contactăm şi producători care să aducă produse de cosmetică şi poate şi de panificaţie care au legătură cu mierea de albine”, ne-a informat Vida Silviu, preşedinte executive, Apisigmar Sighet. 
Preţurile vor fi comparative cu cele practicate la ediţiile anterioare. Mierea polifloră costă 25 de lei kg, iar cea de salcâm, între 26-28 de lei kg.
Pentru anul viitor, membrii Apisigmar gândesc un proiect al unui Târg internaţional la care să participe şi invitaţi din Moldova, Ungaria, Serbia,Polonia, Ucraina după modelul târgului de la Blaj, desfăşurat pe tot centrul vechi al oraşului, timp de trei zile. “Ar fi un eveniment de referinţă pentru zona de nord, aşa cum sunt târgurile organizate la Bucureşti, tot în luna septembrie. Putem organiza şi o sesiune de comunicări ştiinţifice. Poate fi foarte interesant. Avem nevoie însă de sprijinul Consiliului Local şi Consiliului Judeţean Maramureş”, spune Ion Ardeleanu Pruncu, preşedinte fondator al Apisigmar Sighet.
Apicultorii nu agrează foarte mult ideea organizării acestui târg în deschiderea festivalului. Au avut vânzări mai bune când târgul era un eveniment de sine stătător, acum sighetenii sunt atraşi şi în alte locaţii unde se desfăşoară programul festivalului. “Apicultorii au fost necăjiţi că au avut vânzări mai slabe anul trecut, decât în alţi ani când târgul a fost organizat ca un eveniment de sine stătător. Asta, contrar aşteptărilor, pentru că au fost mai mulţi apicultori, cu produse mai variate. Dar este un aspect care poate fi discutat şi rezolvat”, precizează Ion Ardeleanu Pruncu.
Cea de-a cincea ediţie a târgului va fi deschisă la ora 10:00, vineri, 13 septembrie pe platoul fostului cinematograf Mara.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.