Eveniment

SIGHET: Şcoala “Ioan Mihalyi de Apşa ”din Sighet a deschis săptămâna “ Să ştii mai mult, să fii mai bun”cu un omagiu adus celui care dă şi numele instituţiei de învăţământ

luni , 1 apr 2013, ora 15:30       de Narcisa Maghiari       Eveniment

Şcoala “Ioan Mihalyi de Apşa ”din Sighet a deschis săptămâna “Şcoala Altfel. Să ştii mai mult, să fii mai bun”cu un omagiu adus celui care dă şi numele instituţiei de învăţământ “Ioan Mihalyi de Apşa”.Activitatea a presupus mai mult decât o simplă evocare. Pentru a ilustra personalitatea marcantă a istoricului, dar şi pentru a sublinia importanţa actelor acestuia asupra comunităţii, dar şi asupra actului cultural, conducerea şcolii a inaugurat un spaţiu care ilustrează foarte bine activitatea şi viaţa academicianului Ioan Mihalyi de Apşa.


Scările principale de acces spre etajul instituţiei au fost decorate sugestiv. Covorul roşu te întâmpină de la prima treaptă. Pereţii sun tapetaţi cu tablouri ilustrative, cu imagini din casa muzeu “Ioan Mihalyi de Apşa”, portrete şi emblema familiei în basorelief. În câteva vitrine au fost aşezate cupe, medalii, diplome ale şcolii, peste care tronează impozant un portret imens al academicianului Dr. Ioan Mihalyi de Apşa.

 În sala multimedia, elevii şcolii, pregătiţi de profesoara de istorie Mariana Şuştic au prezentat un scurt istoric despre viaţa şi activitatea marelui învăţat Dr. Ioan Mihalyi de Apşa.

Figură importantă în istoria Maramureşului, Ioan Mihalyi de Apşa a fost evocat azi atât de conducerea şcolii, de cadrele diadactice, de elevi, dar şi de partenerii instituţiei şcolare. Muzeul Maramureşean a fost reprezentat la întâlnirea de azi de etnologul Mihai Dăncuş şi directorul instituţiei Gheorghe Todinca. Muzeografii de la secţia de istorie au fost cei care au colaborat îndeaproape pentru realizarea acestui proiect educaţional, iar în viitorul apropiat, elevi din cadrul şcolii vor organiza o activitate practică la Casa Muzeu “Mihalyi de Apşa”. 

Şcoala sigheteană se mândreşte cu numele pe care îl poartă de 13 ani de zile.

Săptămâna dedicată proiectului “Să ştii mai mult, să fii mai bun”va continua şi cu alte activităţi educative la Şcoala “Ioan Mihalyi de Apşa.”

 

COMENTARII

Lasa un comentariu

*
*
*
Campurile marcate cu "*" sunt obligatorii


Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.TV Sighet

SONDAJ DE OPINIE

Spre ce destinaţii externe aţi dori să zboare avioanele de pe Aeroportul Maramures?
Londra
Madrid
Roma
Amsterdam
Munchen

NEWSLETTER

Abonati-vă la newsletterul nostru si veti fi la curent cu ultimele stiri:
Sighet FM