Eveniment

SIGHET: PRIMA ZI A FESTIVALULUI ANTIC SI MEDIEVAL AETERNUS MARAMOROSIENSIS

vineri , 14 sep 2012, ora 23:36       de Narcisa Maghiari       Eveniment

Sighetul s-a imbracat in straie de sarbatoare, mai exact in straie medievale. Festivalul Antic si Medieval a debutat in sala Trazit a primariei la ora 17 00 cu primirea invitatilor de catre autoritatile locale, primarul Ovidiu Nemes, viceprimarul Horia Scubli, care alaturi de oficialitatile judetene prefectul Sorin Rednic si subprefectul Pamfil Berceanu au salutat oaspetii. Au venit foarte multi invitati care au confirmat prezenta la acest festival, printre acestia numarandu-se primari din localitatile Maramresului Istoric, invitati din tara, prieteni din Italia si o delegatie oficiala din Ucraina.


S-au tinut discursuri scurte, s-a facut o prezentare generala a programului festivalului si s-a reiterat argumentul istoric si turistic al  organizarii acestui festival aici, la Sighetu Marmatiei.O prezentare ineditata a avut profesorul de istorie Marius Voinaghi care a prezentat in premiera o harta a cnezatelor de vale din Maramures. Fiecare domeniu nobiliar a fost reprezentat de un cuplu de cneji cu domnitele lor, intruchipati de actorii din trupa Cnezilor de Maramures.


La iesirea din primarie alaiul a fost intampinat de Fanfara din Solotvino si un grup de domnite si cavaleri care au insotit oficialitatile pana la locul scenei.

Prima zi fiind dedicata Galei Tineretului pe scena au urcat tineri talentati precum Rafael sau Camelia Trifoi.

 Rafael s-a simtit in largul lui pe scena, recunoscand la finalul momentului ca festivalul chiar poate fi o lectie nu numai de istorie pentru cei tineri, dar si de educatie muzicala.


Copiii de la Scoala Dr Ioan Mihalyi de Apsa pregatiti de profesorii Mariana Sustic, Cociuba Edita si Herscovici Lucretia au urcat cu mari emotii pe scena, iar costumele croite de ei, majoritatea din materiale reciclabile au fot apreciate de publicul sighetean.

Camelia Trifoi si-a dovedit inca o data talentul pe scena festivalului interpretand cu succes hituri celebre.


Daca maine Sighetul se va transforma intr-un adevarat camp de batalie cand trupele de reenactori vor face acele demonstratii de lupta, astăzi, Sighetul s-a transformat intr-un urias salon de curte unde cavalerii au invitat rand pe rand domnitele la dans. Dansurile de epoca au debutat cu un moment pregatit de instructorul de dans Denes, cel care ne-a si marturisit ca ar fi o provocare pentru el sa pregateasca tineri sigheteni dornici sa invete astfel de dansuri de curte.Imbracati in costume care imitau fidel epoca renascentista si medievala, tinerii de la Mini Maxi Dance Club au reusit un moment senzational, interpretand o suita de dansuri de curte foarte bine puse in scena, dupa o coregrafie atent studiata.Meritul coregrafului Cristina Kovi este ca a reusit in doar doua saptamai sa pregateasca tinerii pentru acest festival atat cu invatarea dificililor pasi de dans, dar si pregatirea in detaliu a frumoaselor si pretioaselor costume si podoabe.


Seara s-a incheiat cu concertul celor de la Orizont 77. Nu putem vorbi de folk in Maramures fara sa-i pomenim pe baietii de la Orizont 77. Piese cunoscute atat din repertoriul personal, dar si coveruri dupa celebrele balade folk ale celor de la Phoenix, au retinut atentia publicului care a fredonat alaturi de ei versurile indragitelor melodii.


In tot acest timp agentii economici si-au luat rolul in serios si au avut treaba, nu gluma! Spre seara abia mai gaseai un loc liber la terase, iar la tarabele cu mancare si bautura trebuia sa stai la coada ca sa cumperi ceva.

COMENTARII

Lasa un comentariu

*
*
*
Campurile marcate cu "*" sunt obligatorii


Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.TV Sighet

SONDAJ DE OPINIE

Spre ce destinaţii externe aţi dori să zboare avioanele de pe Aeroportul Maramures?
Londra
Madrid
Roma
Amsterdam
Munchen

NEWSLETTER

Abonati-vă la newsletterul nostru si veti fi la curent cu ultimele stiri:
Sighet FM