SIGHET: Există o cerere mai mare pentru cumpărarea de teren pe piata imobiliara din Sighet

SIGHET: Există o cerere mai mare pentru cumpărarea de teren pe piata imobiliara din Sighet

Acum că se apropie sezonul estival s-a mai dezmorţit piaţa imobiliară în Sighet Există o cerere mai mare pentru cumpărarea de teren şi se practică mai mult tranzacţiile care merg pe schimbarea unei locuinţe mai mari, cu una mai mică. Încep să se dezvolte cartierele de locuinţe noi în zonele periferice, dar nu sunt de neglijat nici zonele centrale, care deşi sunt mai scumpe, prezintă avantajul dotării cu toate utilităţile, străzi asfaltate şi accesul la alimentarea cu gaz metan.

 Valoarea terenului în zonă centrală se ridică la 60- 80 de euro pe mp, dar poate ajunge şi până la 200 de euro pe mp, în zone ultracentrale. Cu toate acestea, Vasile Hodor, administratorul unei agenţii imobiliare din Sighet spune că a observat o creştere a cererii pentru cumpărarea de teren, în ultimul timp.

Sustine mult avântul doritorilor de tranzacţii imobiliare şi programul de creditare bancară “Prima Casă”. “Acest program a fost un succes încă de la început, din 2009 când s-a lansat, iar acum când există posibilitatea accesării creditelor şi în lei, oamenii au mai mult curaj să se  lanseze într-o tranzacţie imobiliară”, este de părere  agentul imobiliar.

Exisă cerere şi pentru zone periferice, acolo unde preţul terenului e mai ieftin, dar şi pentru zone centrale, care deşi te ustură la buzunar, proprietatea este dotată cu toate utilităţile.

Dacă acum câţiva ani terenul costa 80 / 100 de euro mp, azi găseşti acelaşi teren cu 20 , poate chiar 30% mai ieftin”, declara acelasi agent imobiliar.
 Terenul în zonă centrală se ridică la 60- 80 de euro mp, dar poate ajunge şi până la 200 de euro pe mp.În zona Eroilor, Eminescu, Ghica, Avram Iancu preţul variază între 40- 50 euro pe mp, în zona străzii Tompa, valoarea terenului este de 25- 30 de euro mp, în Valea Cufundoasă 10 euro pe mp, în zona Dobăieş 8- 10 euro pe mp, pe Câmpu Negru 4- 6 euro pe mp.

” În ultimii ani, şase, şapte ani, zona Dobăieş sau Valea Cufundoasă s-au dezvoltat din punct de vedere al pieţei imobiliare, terenul a fost mai accesibil, cei care vin cu bani castigati la muncă in străinătate au profitat de preţurile accesibile şi s-au dezvoltat cartiere de şapte, pana la zece locuinţe noi”, spune interlocutorul nostru.

Apartamentele cu două camere şi garsonierele se vând în continuare cel mai bine. Apartamentele cu două camere se vând cu preţuri cuprinse între 15 000 şi 25 000 de euro, garsonierele cu preţuri cuprinse  între 7 000 şi 12 000 de euro, iar apartamentele cu  3,4 camere, se vând cu 30 000 – 35000 de euro.

Un segment care se urmăreşte astăzi e al acelor clienţi care vor să treaca de la o locuinţă mai mare la una mai mică. Veniturile mici îi determină pe mulţi sigheteni să facă tranzacţii imobiliare la schimb.O garsonieră pe un apartament sau un apartament pe o casă şi se plăteşte cash doar diferenţţa de preţ. Cine nu dispune de toată suma necesară  pentru achiziţionarea terenului sau a imobilului, poate plăti şi în tranşe, în 2, 3 rate cu avans de 50% din valoarea proprietăţii.
În ultimii doi ani s-au făcut între cinci şi zece astfel de tranzacţii la o agenţie imobiliare. Procentul celor care apelează la un credit bancar şi a celor care plătesc cash e de 50% la 50%.
 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.