Eveniment

SENTINŢĂ: Instanţa a găsit trei vinovaţi în cazul exploziei de la Clubul Eufobia din Sighet

sambata , 7 iul 2018, ora 23:27       de adevarul.ro       Eveniment

Eugen Georgescu a fost reţinut în 2012 de procurorii DNA şi condamnat iniţial la trei ani de închisoare cu executare şi la plata unor despăgubiri de 8 milioane de euro victimelor exploziilor. Decizia, luată în 2017 de Tribunalul Maramureş, a fost anulată, joi, 5 iulie, la Curtea de Apel Cluj, după ce magistraţii clujeni au admis apelurile fostului vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).


Eugen Georgescu a fost acuzat în acest dosar de abuz în serviciu, ucidere, vătămare şi distrugere din culpă şi instigare la fals, iar Tribunalul Maramureş l-a condamnat, în iunie 2017, la trei ani de închisoare cu executare şi la plata unor despăgubiri de aproximativ opt milioane de euro victimelor exploziilor survenite în 2012 în Clubul Euphobia din Sighetu Marmaţiei, în solidar cu ANRE.   Potrivit profit.ro, Georgescu a fost achitat de magistraţii Curţii de Apel Cluj pentru acuzaţiile de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, ucidere din culpă, vătămare corporală gravă din culpă şi distrugere din culpă cu consecinţe deosebit de grave.    Totodată, instanţa a decis că fostul vicepreşedinte ANRE nu mai trebuie să plătească nicio despăgubire victimelor. Magistraţii clujeni au decis încetarea procesului penal, ca urmare a prescrierii faptei, în cazul acuzaţiei de instigare la fals în înscrisuri oficiale.   


Decizia Curţii de Apel Cluj este definitivă şi nu mai poate fi atacată.


Dacă Eugen Georgescu a fost achitat în acest dosar,  administratorul firmei Berg Sistem Gaz SA (firma care ar fi trebuit să instaleze detector de gaz în club) şi directorul executiv al companiei, precum şi un angajat, au fost condamnaţi la închisoare cu suspendare. În cazul celui din urmă, a fost menţinută condamnarea dictată de Tribunalul Maramureş pentru ucidere, vătămare şi distrugere din culpă şi fals în înscrisuri, dar s-a dispus  suspendarea executării pedepsei. Curtea de Apel Cluj a mai decis ca cei trei să plătească familiei persoanei decedate, răniţilor în incident şi spitalelor unde au fost trataţi aceştia despăgubirile civile, în solidar cu firma. 


În noaptea de 18 spre 19 februarie 2012, la ora 0.56, Clubul Euphobia din Sighet a fost zguduit de o explozie puternică. Deflagraţia s-a declanşat în toaleta clubului, din cauza unor ţigări aprinse de câţiva tineri. Explozia a făcut şapte victime, dintre care şase tinere cu vârste cuprinse între 16 şi 23 de ani au fost transportate, cu o aeronavă militară, la Spitalul de Arşi din Bucureşti şi duse direct în sala de operaţie. Fetele au suferit arsuri pe aproximativ 50% din suprafaţa corpului, cele mai grave fiind la nivelul feţelor şi al mâinilor.   După 14 ore, în momentul în care se făceau cercetări privind explozia, o a doua deflagraţie s-a produs, fiind răniţi poliţişti, pompieri şi un notar care avea biroul deasupra discotecii. De această dată numărul victimelor fiind mai mare, 10 persoane, printre care şi Vlad Comăneci, directorul Berg Sistem Gaz, compania care a efectuat lucrările de racordare la gaz în zonă, comisarul şef Dinu Suciu, adjunctul şefului Poliţiei Municipiului Sighetu Marmaţiei, Doru Şteţca, patronul clubului, dar şi Dacian Marina, adjunctul Detaşamentului de Pompieri Sighetu Marmaţiei, şi Gheorghe Sas - notarul care deţinea un spaţiu în clădirea în care au avut loc cele două explozii. Alţi şase oameni au avut de suferit din cauza deflagraţiilor, aflându-se în local sau în imediata aproapiere.   Ulterior s-a stabilit că, în total, în cele două explozii au fost rănite 21 de persoane, din care 17 au fost spitalizate. 

Între timp, una dintre victime a decedat din cauza arsurilor suferite.

COMENTARII

Lasa un comentariu

*
*
*
Campurile marcate cu "*" sunt obligatorii


Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.TV Sighet

SONDAJ DE OPINIE

Spre ce destinaţii externe aţi dori să zboare avioanele de pe Aeroportul Maramures?
Londra
Madrid
Roma
Amsterdam
Munchen

NEWSLETTER

Abonati-vă la newsletterul nostru si veti fi la curent cu ultimele stiri:
Sighet FM