SEMNAL USR: Nu sunt bani pentru reabilitarea DN 18

marti , 13 mar 2018, ora 14:23       de MaraMedia       Politic

 Deputatul USR Vlad Emanuel Duruș a adresat o interpelare ministrului Transporturilor, Lucian Șova, cu privire la lucrările de reabilitare a Drumului Național 18. ”Ascultați strigătul de disperare al comunităților traversate de DN 18” constituie obiectul interpelării.


Deputatul USR de Maramureș supune atenției ministrului Transporturilor situația în care se găsește reabilitarea DN 18, ce leagă Maramureșul de Suceava prin Pasul Prislop, un drum extrem de important pentru localnici, dar și pentru turiști. La finalul lunii februarie, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a publicat stadiul proiectelor aflate în derulare pentru autostrăzi și drumuri naționale și, contrar așteptărilor, finalizarea investițiilor pe tronsoanele de pe DN 18 Baia Mare - Sighetu Marmației și Moisei - Iacobeni nu mai este posiblilă în 2018 din cauza lipsei alocării bugetare, semnalează deputatul USR de Maramureș, în interpelare. Conform datelor furnizate de CNAIR, tronsonul Baia Mare - Sighetul Marmației are un stadiu fizic de realizare de 93% și un stadiu al plăților de 80%. Lucrările au fost începute în septembrie 2011 și ar fi trebuit finalizate în 2015. S-a dat un nou termen, vara lui 2017. Din lipsă de fonduri, anul trecut s-a anunțat decalarea finalizării lucrărilor cu încă un an. Cu toate acestea, în nota CNAIR din februarie 2018, se arată că nu sunt suficienți bani nici anul acesta. Vlad Emanuel Duruș mai atrage atenția că cele 4 loturi ale tronsonului Moisei - Iacobeni au o situație și mai îngrijorătoare. Execuția lucrărilor se situează între 70% pentru lotul II și 10% pentru lotul IV. Stadiul financiar este între 55% lot I și 4% lot IV. Toate cele patru loturi ar trebui să fie finalizate în acest an. În acest moment, fără finanțare și cu întârzieri în execuție, este foarte clar că investiția nu doar că nu va fi finalizată la termen, ea nu va fi predată anul acesta și, la cum merg lucrurile, termenul realist de terminare a lucrărilor este 2020, este de părere deputatul USR de Maramureș Vlad Emanuel Duruș. 


”Domnule ministru, situația este una deosebit de gravă și întărește ideea că Guvernul din care faceți parte este incapabil să gestioneze problemele de infrastructură. Prin întârzierile pe care le provocați investiției de pe DN 18, prin nealocarea sumelor necesare finalizării lucrărilor în acest an, produceți pagube economiei din zonă. La fel, turismul între două provincii de o importanță deosebită la nivelul României, Maramureșul istoric și Bucovina, este grav afectat. E inacceptabilă atitudinea pe care o manifestă constant Ministerul Transporturilor față de județul pe care-l reprezint în Parlament. Maramureșul nu are aeroport funcțional de peste 27 de luni. Maramureșul nu este cuprins în niciun proiect aflat în derulare pentru autosrăzi sau drumuri rapide. De 7 ani ministerul derulează o investiție pe DN 18, tronsonul Baia Mare - Sighetu Marmației, care trebuia să fie gata în 4 ani. Sunt convis că maramureșenii merită mai mult respect decât le oferiți, măcar pentru simplu fapt că au votat în proporție de 43% reprezentanții PSD la ultimele alegeri generale”, arată Vlad Duruș.

 

 

Având în vedere această situație, deputatul USR solicită ministrului Transporturilor să îl informeze cu privire la sumele alocate în acest an tronsoanelor de investiție aduse în discuție și cât la sută reprezintă din necesar pentru a putea fi finalizate lucrările la termen. De asemenea, Vlad Duruș dorește să afle termenul, pe fiecare sector în parte de pe DN 18, la care Ministerul Transporturilor previzionează că  va fi predată lucrarea, dar și care sunt investițiile majore legate de Maramureș pe care Ministerul le are în vedere (cu obiective și termene). 

tags: semnal, usr:, nu, sunt, bani, pentru, reabilitarea, dn, 18