Eveniment

SĂTUI ȘI EI: Un nou protest al grefierilor

marti , 13 mar 2018, ora 15:27       de Oana Dulf       Eveniment

Grefierii maramureșeni amenință, din nou, cu proteste. Unul dintre motive e faptul că nu au fost consultați cu privire la elaborarea unui nou statut al personalului auxiliar și conex, demers absolut necesar, spun ei, într-un stat de drept. Contrar declarațiilor ministrului Justiției, grefierii mai susțin că s-a creat o stare de discriminare în ceea ce privește salarizarea acestei categorii de personal. 


Grefierii arată că starea de discriminare salarială a apărut din cauza pasivității ministrului Justiției în ceea ce privește elaborarea regulamentului-cadru pentru stabilirea condițiilor de muncă, ordonatorii secundari de credite interpretând diferit dispozițiile legale referitoare la modul de calcul al salariilor. 


”Deși ministrul Justiției a afirmat că a rezolvat problema eliminării vârstei de pensionare în ceea ce privește acordarea pensiei de serviciu, nu avem cunoștință de un proiect de act normativ, elaborat în acest sens”, mai transmite Asociația Grefierilor din România și Sindicatul Național al Grefei Judiciare. 


Potrivit Asocieției Grefierilor, toate aceste aspecte vor contribui, în continuare, la agravarea stării de tensiune și nemulțumire în rândul acestei categorii profesionale. Această stare a fost exprimată marți, inițial prin purtarea unei banderole albe pe braț, iar grefierii de la Tribunalul Maramureș au protestat vreme de 15 minute pe scările din fața instituției. În zilele ce urmează, dacă situația nu se va rezolva, grefierii spun că sunt dispuși să apeleze la mișcări de protest, inclusiv prin întreruperea temporară și chiar totală a activității. 


”Nici până la ora actuală, ministrul Justiției nu a avansat o dată certă pentru o întrevedere cu organizațiile profesionale și sindicale în vederea rezolvării problemelor cu care se confruntă categoria noastră profesională”, mai precizează Asociația Grefierilor. 


Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat luni că din statutul grefierilor va fi eliminată condiţia ca aceştia să aibă vârsta de 60 de ani pentru a putea primi pensie specială, lăsând doar condiţia de 25 de ani vechime în muncă. Cât despre salarizare, Toader a susținut că acest aspect nu este stabilit de el, ci de tribunale, curţile de apel sau judecătorii.


 


COMENTARII

Lasa un comentariu

*
*
*
Campurile marcate cu "*" sunt obligatorii


Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.TV Sighet

SONDAJ DE OPINIE

Spre ce destinaţii externe aţi dori să zboare avioanele de pe Aeroportul Maramures?
Londra
Madrid
Roma
Amsterdam
Munchen

NEWSLETTER

Abonati-vă la newsletterul nostru si veti fi la curent cu ultimele stiri:
Sighet FM