Eveniment

SĂRBĂTOARE: Ceremonie publică de Ziua Imnului Național

luni , 31 iul 2017, ora 16:03       de Oana Dulf       Eveniment

 Prefectura, Primăria şi Garnizoana Baia Mare au organizat sâmbătă, în Piața Tricolorului, ceremonia publică prilejuită de sărbătorirea Zilei Imnului Naţional al României. Manifestarea a început cu onorul dat de Detașamentul de onoare noului subprefect al județului, Alexandru Cosma.


Au urmat binecuvântarea și rugăciunea pentru poporul român spuse de preotul militar al Garnizoanei Baia Mare, Gavril Vasile Băban, consilier personal al Preasfințitului Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului. În continuare, subprefectul Alexandru Cosma a dat citire mesajului ministrului Afacerilor Interne, Carmen Daniela Dan, cu ocazia Zilei Imnului Național. Au mai rostit discursuri primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș, și Klara Guseth, director al Direcției Județene a Arhivelor Naționale, care a vorbit despre semnificația și istoricul Zilei Imnului Național. 

”După înlăturarea regelui Mihai, noile autorități au schimbat în 1848 vechiul imn regal cu un nou imn al Republicii Populare Române, intitulat <<Zdrobit de cătușe>>. Acest imn a fost intonat până în 1953 când a fost înlocuit cu <<Te slăvim, Românie>>. Textul noului imn sublinia de fapt prietenia cu Uniunea Sovietică. Imnul a rezistat până în 1977, când a fost înlocuit cu <<Trei culori cunosc pe nume>>, o variantă a unui cântec patriotic compus de Ciprian Porumbescu. Imnul se referea, firește, la steagul României, la cele 3 culori ale acestuia, dar textul fusese radical modificat și adaptat ideologie comuniste. Acest imn a fost intonat până în decembrie 1989, când a fost înlocuit de <<Deșteaptă-te, române!>>”, a arătat directorul Direcției Județene Maramureș a Arhivelor Naționale, Klara Guseth. 

”Să dea Dumnezeu să împlinim idealurile pe care le-au avut înaintașii noștri, să împlinim gândurile pe care le-au avut veteranii noștri când au luptat pentru România, să împlinim dorințele militarilor noștri, celor care sunt în sistemul de apărare și care stau drepți în fața românilor și României, dar doar ei știu ce au în sufletele lor, și ce au la ei acasă, și care sunt dorințele neîmplinite”, a spus primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș. 

În continuare, în cinstea evenimentului și a împlinirii a 13 ani de activitate, Fanfara Municipală, dirijată de Florian Mătăsaru, a susținut un mic moment artistic. 

După intonarea Imnului Național a urmat defilarea Detașamentului de onoare. 

La ceremonia publică prilejuită de sărbătorirea Zilei Imnului Naţional al României au participat reprezentanţi ai Parlamentului, ai administraţiei publice judetene si locale,  reprezentantii unităţilor şi instituţiilor aparţinând Sistemului Naţional de Apărare, Ordine Publică  şi Siguranţă Naţională din  Garnizoana Baia Mare, reprezentanți ai serviciilor publice deconcentrate, veterani de război, cadre militare în rezervă și retragere, dar și reprezentanți ai cultelor religioase. 

 

COMENTARII

Lasa un comentariu

*
*
*
Campurile marcate cu "*" sunt obligatorii


Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.TV Sighet

SONDAJ DE OPINIE

Ce părere aveţi sentinţa în procesul lui Liviu Dragnea va fi:
achitare
condamnare cu executare
condamnare cu suspendare

NEWSLETTER

Abonati-vă la newsletterul nostru si veti fi la curent cu ultimele stiri:
Sighet FM