Sanatate

SĂNĂTATE: Ce a transmis ministrul Sorin Pintea cu prilejul zilei mondiale de luptă împotriva cancerului

duminica , 4 feb 2018, ora 17:59       de MaraMedia       Sanatate

Ministrului Sănătăţii, Sorina Pintea a transmit un mesaj cu prilejul Zilei Mondiale de Luptă împotriva Cancerului:


"Oncologia este una dintre patologiile foarte sensibile cu adresabilitate mare şi creştere exponenţială a numărului de cazuri noi. Chiar dacă Programul Naţional de Oncologie derulat de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate este unul destul de generos, care acoperă zona de medicamente, acesta trebuie extins pe mai multe paliere pentru a acoperi toate nevoile pacientului bolnav de cancer. Planul Ministerului Sănătăţii, al Guvernului, este de a îmbunătăţi acest program de oncologie după o consultare prealabilă cu actorii implicaţi în această zonă.


De asemenea, prevenţia în oncologie este foarte importantă. Bolnavul oncologic poate să fie tratat cu succes în multe cazuri dacă descoperă boala la timp. Anul acesta, Ministerul Sănătăţii derulează două programe performante de depistare precoce a cancerului de col uterin şi a cancerului de sân. Programele de screening, în valoare de 68 milioane de euro, beneficiază de finanţare din fonduri europene, nerambursabile. Creşterea capacităţii de screening pentru depistarea bolilor cu impact asupra sănătăţii publice reprezintă unul dintre obiectivele importante ale Programului de Guvernare.

 

În premieră, pe parcursul a 5 ani, peste 30.000 de femei vor beneficia gratuit de servicii de screening prin testare mamografică, evaluări ecografice ale leziunilor mamare incipiente depistate, biopsierea şi confirmarea anatomopatologică a leziunilor suspecte şi preluarea în tratament a cazurilor confirmate cu leziuni mamare incipiente. Jumătate dintre femeile care beneficiază de acest program aparţin categoriile vulnerabile din punct de vedere socio-economic: zone defavorizate, mediu rural, şomere, grupuri etnice vulnerabile vor beneficia de acest program. De asemenea, peste 800.000 de femei cu vârsta cuprinsă între 24 - 64 ani urmează a beneficia de servicii de depistare precoce (HPV şi Babeş Papanicolau), precum şi de triaj citologic (în cazul femeilor identificate cu teste HPV pozitive în screening), tratament şi reevaluarea periodică (follow-up) a pacientelor tratate pentru leziuni depistate, consiliere psihologică, etc. Vor fi finanţate şi achiziţii de echipamente, precum şi servicii de sprijin pentru femeile din grupuri vulnerabile (ex. costuri de transport etc.).

 

Cele două programe chiar dacă sunt regionale vor aduce beneficii importante în domeniul sănătăţii publice.

 

Ministerul Sănătăţii va dezvolta prima reţea naţională de radioterapie în spitalele publice astfel încât să putem asigura accesul pacienţilor la radioterapie în cele mai importante spitale publice din ţară. În cadrul Acordului semnat cu Banca Mondială vor fi investite peste 250 milioane de euro pentru echiparea a cinci centre din ţară.

 

Asigurarea medicamentelor oncologice în unităţile sanitare reprezintă unul din obiectivele mandatului meu. Vom căuta soluţii pentru a stopa disfuncţionalităţile din aprovizionare, dar acest lucru îl vom putea face numai printr-o colaborare strânsă şi un dialog permanent între autorităţile din Sănătate, producători, distribuitori, pacienţi şi personalul medical.

 

Cancerul este una dintre principalele cauze de deces în întreaga lume. Datele statistice arată că în prezent, 8,8 milioane de persoane mor din cauza cancerului în fiecare an, în lume iar consumul de tutun şi alcool, o dietă nesănătoasă, lipsa activităţii fizice, sunt principalii factori de risc. Alţi factori sunt infecţiile cronice în urma hepatitei de tip B, de tip C şi unele cazuri de infecţii cu Papilloma Virus (HPV). Cancerul de col uterin este o cauză importantă de deces la femei în ţările în curs de dezvoltare. Ca urmare, salut Campania de informare şi conştientizare pe care Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România o derulează an de an sub titlul: "˜Să Fim Împreună Împotriva Cancerului". 

Ministerul Sănătăţii trebuie să susţină mai activ şi să se implice în aceste iniţiative".

COMENTARII

Lasa un comentariu

*
*
*
Campurile marcate cu "*" sunt obligatorii


Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.TV Sighet

SONDAJ DE OPINIE

Spre ce destinaţii externe aţi dori să zboare avioanele de pe Aeroportul Maramures?
Londra
Madrid
Roma
Amsterdam
Munchen

NEWSLETTER

Abonati-vă la newsletterul nostru si veti fi la curent cu ultimele stiri:
Sighet FM