Stiri

REVIZUIREA CONSTITUȚIEI: Românii ar putea fi chemați la referendum luna viitoare pentru ”redefinirea familiei”

miercuri , 12 sep 2018, ora 20:10       de Oana Dulf       Stiri

 Românii ar putea fi chemați la referendum luna viitoare. Propunerea legislativă de revizuire a Constituţiei care prevede că familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie a fost adoptată marţi în plenul Senatului.


Referendumul pentru revizuirea Constituției are ca obiect protecția constituțională a definiției căsătoriei. Practic, termenul ”soț” din articolul 48 din actuala Constituție va fi înlocuit cu termenii ”un bărbat și o femeie”. 

”Căsătoria va fi definită ca fiind uniunea liber consimțită dintre un bărbat și o femeie. De ce e necesară această revizuire constituțională? Pentru că, contrar anumitor păreri, acest lucru nu este nici inutil, nu e nici indiferent, e un lucru foarte important. Modificarea constituțională vizează practic urcarea definiției actuale a căsătoriei din Codul Civil în textul Constituției, deci înseamnă o armonizare a textului constituțional cu textul codului civil, un lucru foarte important. Și apoi, vizează ceea ce noi numim protecția constituțională a unui drept fundamental și a unei realități antropologice, culturale, sociale, juridice fundamentale. Căsătoria nu e un lucru pe care să îl fluidizăm, care să devină flexibil și care să  poată lua orice chip ar dori unii. E o realitate fundamentală și o realitate care s-a născut se naște și se va naște și între un bărbat și o femeie, având posibil rod copiii. E vorba de protecția acestei relații fundamentale, de protecție a instituției și mai ales de protecția rodului acestei relații, de protecție a copiilor”, explică președintele Coaliției pentru Familie, Mihai Gheorghiu. 

Trei milioane de cetăƫeni au semnat pentru ”Căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie”, inițiativă cetățenească desfășurată de către Coaliția pentru Familie. Campania de strângere de semnături a demarat în 2015. 7 octombrie este data propusă pentru ca românii să fie chemați la referendum, să aprobe ceea ce deja Parlamentul a votat cu o majoritate de două treimi un proiect care nu s-ar fi reușit să fie adoptat fără aportul unui număr mare de parlamentari liberali. Camera Deputaţilor a adoptat pe 9 mai 2017, cu 232 de voturi "pentru", 22 "împotrivă" şi 13 abţineri, iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei. Marți, din 136 de senatori, au fost prezenţi 127 la ședința care avea pe ordinea de zi acest proiect. Au fost 107 voturi "pentru", 13 voturi "contra" şi 7 abţineri. Necesarul pentru adoptare era de două treimi din numărul total al senatorilor, adică 91. Potrivit modificării propuse pentru articolul 48 din Constituţie, "Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor". 

COMENTARII

Lasa un comentariu

*
*
*
Campurile marcate cu "*" sunt obligatorii


Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.TV Sighet

SONDAJ DE OPINIE

Spre ce destinaţii externe aţi dori să zboare avioanele de pe Aeroportul Maramures?
Londra
Madrid
Roma
Amsterdam
Munchen

NEWSLETTER

Abonati-vă la newsletterul nostru si veti fi la curent cu ultimele stiri:
Sighet FM