Reportajul zilei

REPORTAJUL ZILEI: Vasile Măran, un maestru al instrumentelor ancestrale

vineri , 21 apr 2017, ora 21:19       de Narcisa Chișiu       Reportajul zilei

 A învățat măiestria cântatului din frunză, trâmbiță și tilincă de la înaintașii săi. Vasile Măran din Oncești avea 16 ani când l-a tentat prima dată să cunoască secretele suflatului în frunză. De atunci a încântat nu doar prieteni și rude, ci și zeci de turiști sau publicul prezent la petreceri organizate. A cântat alături de frații Petreuș și Lupu Rednic. E cunoscut și respectat în zonă. Administratorii de pensiuni au apelat la el de nenumărate ori pentru a încânta turiștii care au poposit prin Oncești. A cântat și la arat, și pe la stâne. Cântă și azi, mai mult de dor. 


”Cânt de la 16 ani, vedeam oameni mai bătrâni, eu fiind copil, și ascultam ce cântă. Am învățat cântecele lui Petreuș, acuma le-am mai uitat. Suflu și scot melodia, ca la fluier. Suflăm și introducem nota”, explică Vasile Măran. 

La poalele dealurilor Onceștiului, în livada sa, Vasile Măran cântă la frunză. Cântă din suflet, inspirat din folclorul local. 

”Am cântat și la un restaurant în Sighet cu Lupu Rednic. Mai demult cântam și la petreceri, acuma am îmbătrânit. Am cântat prin Nănești, Călinești, Sighet”, povestește cu nostalgie Vasile Măran, acum la 65 de ani. 

 E bună aproape orice frunză, acum a cântat la frunză de măcriș, dar cea mai bună e frunza mai groasă, de păr, mălin sau nuc.

Trâmbița o are de cel puțin 20 de ani. E făcută de un tinichigiu priceput. Cu ea a cântat mai mult la înmormântări, dar și la stână. Uneori își salută confrații plecați pe deal cu oile, iar ei îi răspund în același mod.

”Cânt mai mult de dor acuma, de dorul oilor, am avut multe oi. Cu trâmbița am cântat la înmormântări mult. Dar mă chemau și la stână să cânt, când veneau turiști trebuia să le cânt. Veneau pe grădină să vadă cum cosesc”, spune bărbatul. 

 Cel mai mult a cântat cântece religioase și de petrecere. S-a inspirat mult și din folclorul din Banat, unde a lucrat zece ani alături de soția sa. E printre singurii din zonă care au această îndeletnicire. 

”Aș cânta de toate, dar îți trebuie curaj. E un stil de a cânta, că nu trebe să faci școală, ci mereu să fii atent. Dacă ți se înregistrează în memorie, știi pe de rost tot cântecul”, spune Vasile Măran. 

Cântă și la tilincă, iar faptul că acest instrument s-a rătăcit prin casa sa pe undeva nu l-a împiedicat să facă o demonstrație. În câteva minute a revenit cu două bețe de salcie, răchită albă, cu sevă proaspătă. A cioplit cu multă iscusință capetele. Două dintre ele au fost prea înțepenite din cauza frigului, dar a treia încecare s-a dovedit cu noroc. Bărbatul a reușit să scoată răchita de sub protecția cojii și astfel a realizat o tilincă improvizată. Era necăjit doar că ar fi trebuit să fie ceva mai lungă, pentru ca sunetul să fie mai frumos, să aibă o mai bună rezonanță.

”Cap să ai, că mintea vine”, spune bărbatul, atunci când arată mândru că a reușit să încropească un instrument muzical. Cu puțină trudă, instrumentul nou creat a funcționat. Ca un maestru care-și acordează instrumentul, Vasile a încercat fluierul înainte de a porni cântecul.

”Și când mergeam la arat pe câmp făceam o pauză, luam o răchită  sau o nuielușă de alun și făceam o tilincă. Ce mai cântam la ea!”, povestește Vasile Măran.  

Stăruința bărbatului nu s-a oprit însă aici. Imediat a cioplit din nou vârfurile și a încercat de data această să croiască un bucium. Din păcate, n-a sunat cum și-ar fi dorit. 

Tilinca lui improvizată din răchită și frunza sunt instrumentele care l-au însoțit peste tot. La arat, la stână sau în alte drumeții cu tovarăși dragi. Știa să creeze atmosferă și să aducă mai aproape de sufletul omului cântecul drag, care vibrează atât de natural, de pur, din suflul unui om, cu adevărat frate al codrului.

 

COMENTARII

Lasa un comentariu

*
*
*
Campurile marcate cu "*" sunt obligatorii


Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.



TV Sighet

SONDAJ DE OPINIE

Ar trebui să o demită preşedintele Klaus Johannis pe Laura Codruţa Kovesi?
Da
Nu
Nu ştiu-Nu mă interesează

NEWSLETTER

Abonati-vă la newsletterul nostru si veti fi la curent cu ultimele stiri:
Sighet FM