Reportajul zilei

REPORTAJUL ZILEI: Turiștii roiesc în jurul căsuțelor din lemn transformate în pensiune în satul Breb

joi , 10 aug 2017, ora 17:16       de Narcisa Chișiu       Reportajul zilei

 Istorie, meșteșug, obiective naturale, spiritualitate, arhitectură tradițională. Toate aceste elemente se regăsesc în povestea satului Breb, un obiectiv turistic important din județ. Case de lemn care dispar dramatic din peisajul maramureșean aici rezistă și le oferă vizitatorilor bucuria unei vacanțe de vis.


”Localitatea Breb este o așezare ce ascunde între hotare multă istore și mai ales cel puțin  la fel de multă frumusețe izvorâtă din tradiție, din sufletul acestui pământ binecuvântat. Satul Breb, aparținător de comuna Ocna Șugatag, este un sat retras, aflat la un kilometru și jumătate departe de tumultul traficului drumului național. Poate acesta e și motivul pentru care se numără printre unul dintre cele mai vizitate sate de turiștidin Maramureșul istoric.  Satul Breb este cel care poate aduce echilibru în întreaga ființă celui care îi pășește hotarele”, arată Gabriela Pop, angajată a Centrului de Informare Turistică Ocna Șugatag.

Satul oferă cadru natural și obiective naturale, istorie și artă, adevărate monumente de arhitectură tradițională, case vechi de lemn, porți maramureșene, bisereici de lemnde peste 400 de ani. Portul tradițional, obiceiurile, meșterii populari și mâncarea tradițională sunt un soi de pecete a locului.Totuși, pericolul ca micile construcții din lemn să dispară, să fie sufocate de construcțiile moderne e o amenințare și pentru satul Breb.

”Adevărul e că am venit fără să știm ce vom găsi aici, dar ne simțim minunat, ne plimbăm pe ulița satului și stăm de vorbă cu oamenii, cu artiștii din zonă. Ne place foarte mult tot ceea ce este tradițional, și cred că ăsta e punctul forte și pentru străinii care vin aici, dar pe noi ne îngrijorează  puțin că tocmai acest aflux de turiști precum și veniturile crescute ale localnicilor, realizate fie din turism, fie din munca de afară, ar putea să distrugă aceste lucruri tradiționale, mi-e teamă să nu se distrugă în timp aceste lucruri”, spune o turistă.

Unii săteni se luptă pentru a păstra arhitectura locală. Maria are o pensiune cunoscută în Breb. A restaurat o căsuță de lemn și i-a dat destinație turistică. Străinii sunt încântați. O preferă noii construcții care domină intrarea în gospodărie. 

”Noi am făcut două  construcții, turiștii au la alegere.Una e din lemn, cealaltă e nouă. Și pe cea nouă am îmbrăcat-o tot în lemn, pe interior, dar primadată se ocupă căsuța din lemn și apoi casa nouă. Turiștii mai mult optează pentru case tradiționale din lemn, sunt mult mai rare, nu prea se găsesc. Am cumpărat-o din sat și am recondiționat-o. Unii vin numai să o viziteze, așa mult le place. Le oferă și confort, fiecare cameră are baie propie, ca la orice casă. În ceea ce privește întreținerea, deocmadată nu avem probleme, poate mai târziu, cu acoperișul, cu dranița, vom vedea”, spune Maria Marincaș, administrator al pensiunii.

La fel ca Maria, Lenuța, o consăteană, a revitalizat o altă construcție din lemn. O moștenire din familie cu care azi se mândrește și aduce și un venit, plus satisfacția turiștilor care roiesc în jurul căsuței de lemn. 

”E o mare atracție pentru turiști, la toată lumea îi place căsuța. Am făcut-o acum trei ani, a aparținut unei mătuși de-a soțului care nu avea copii. Căsuța a arătat mai rău, că a fost fără stăpân, am adus-o, am cumpărat draniță nouă și am făcut-o, acuma ni-i tare dragă. Așa a fost din bătrâni, cu albastru și cu verde.Și are mare succes așa vospită, multă lume zice: <<Vreau să ajung la căsuța albastru cu verde>>”, spune Lenuța.  

 Căsuța le oferă turiștilor tot confortul de care au nevoie. 

Căsuța le aduce și un venit și sunt tare mândri de ea, încurajând pe oricine să achiziționeaze o casă de lemn în scop turistic. 

”Ne aduce și un ban și ne place când se bucură  turiștii atunci când vin la noi. Și dacă nu ne-ar da nimic, ne saltă inima de bucurie. E o investiție bună, cine are posibilitatea să facă acest lucru, e și un lucru frumos și-ți aduce și un ban”, spune Lenuța Opriș

A achiziționat prima căsuță de lemn în 2007. Azi are un adevărat complex turistic, un mic sat de căsuțe tradiționale, pe un teren din Breb. Duncan Ridgley, faimos paparazzi englez, stabilit de ani buni în Breb, a știut să exploateze dorințele turiștilor și a construit acest sătuc din lemn, un adevărat tărâm de poveste  pentru cei care-i calcă pragul.

”Toată lumea mă întreabă de ce am ales case din lemn. E ca și cum ai întreba de ce mergi în Franța, pentru bucătăria franceză, de cemergi în Italia, pentru vinul lor, de ce mergi în Spania, pentru plajele superbe. Ei bine, de ce-ar veni turiștii în Maramureș: răspunsul fiind pentru casele de lemn. Deci nu vă mirați că eu fac case din lemn, ci că maramureșenii construiesc case din beton și inox pentru turiști”, spune Duncan. 

El a știut asta de la bun început și a mers la sigur cu afacerea sa. În timp ce alți maramureșeni căutau să le ofere turiștilor luxulunei case moderne, Duncan a exploatat tradiția, rădăcinile locului și a avut succes. Mulți turiști îi calcă anual pragul și e sigur de rețeta pe care o aplică. 

”Nu sunt ușor de întreținut aceste căsuțe, nu sunt ușor nici de făcut. La toate am lucrat cu meșteri locali. Problema celor de aici e că asociază casele de lemn cu sărăcia. Bun, au bani și-și fac case de cărămidă, bun, sunt bune pentru oameni, dar nu pentru turism. Ideea mea e că europenii, oamenii cu bani, caută case de lemn.  Nu trebuie neapărat să faci ceva ce ție îți place, ci ceea ce le place turiștilor. Dacă tu preferi betonul, ok, dar nu le oferi și turiștilor acest lucru. Iar dacă vor dispărea toate acesteste căsuțe de lemn, turistul nu va mai veni”, replică Duncan. 

Căsuțele de lemn pot aduce venituri consistente, adaugă englezul. 

Da, îți pot aduce bani aceste căsuțe, dar implică și costuri mari materialul, manopera și întreținerea, promovarea și alte servicii pe care le oferi turiștilor. Nu e chiar așa ușor și ieftin cum își imaginează unii”, spune Duncan. 

Walid e din Egipt și e voluntar la pensiunea lui Duncan, tunde iarba, curăță copacii, întreține locul. E încântat de traiul la țară,în satul Breb.

”Îmi place mult aici, iubesc totul, casele de lemn, peisajul, locul în sine. E fantastic, nu vezi peste tot așa ceva, e o adevărată comoară ce e aici în Breb.”, spune Walid, voluntarul din Egipt.

 Realitatea dramatică ce amenință căsuțele de lemn din satele maramureșene nu cunoaște din păcate nicio soluție din partea autorităților. La nivel național încă nu au fost găsitereglementări care să protejeze aceste construcții, nici care să împiedice dispariția lor. 

 

 


COMENTARII

Lasa un comentariu

*
*
*
Campurile marcate cu "*" sunt obligatorii


Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.TV Sighet

SONDAJ DE OPINIE

Cine credeţi că ar trebui să vegheze la preîntâmpinarea faptelor de vandalism din oraş?
Poliţia Locală
Poliţia naţională
Cetăţenii

NEWSLETTER

Abonati-vă la newsletterul nostru si veti fi la curent cu ultimele stiri:
Sighet FM