Reportajul zilei

REPORTAJUL ZILEI: Turiștii, îndrăgostiți de bucatele tradiționale maramureșene

marti , 21 aug 2018, ora 14:46       de Oana Dulf       Reportajul zilei

 ”Ultimul dac liber” și-a propus să îi învețe pe turiștii care aleg Maramureșul cu gusturile gastronomiei tradiționale. Daniel Leș, deși este un maestru în olărit, nu se rezumă doar la această îndeletnicire. Le arată turiștilor, de fiecare dată, că în Maramureș încă se mai poate trăi autentic, iar bucatele tradiționale pot avea gustul celor pe care le pregăteau bunicii ori străbunicii noștri.


Cu plăcintă coaptă pe ”fiteu”, pâine pe vatră cu varză, ciorbă la ceaun, cârnat, slănină, pălincă ori magiun. Așa sunt întâmpinați turiștii, în această perioadă, la pensiunile din județul Maramureș. Doamna Lucia este maestră în pregătirea plăcintelor. A învățat de mică să le ”sucească”, iar aluatul pe care îl pregătește numai din produse de casă este gata cât ai clipi. 

Turiștii care se află în această perioadă în Maramureș pot să vadă cum se pregătește și magiunul. Sau chiar să învețe rețeta tradițională. E nevoie de mai bine de 8 ore de lucru pentru ca preparatul să iasă așa cum trebuie. Iar în satul tradițional, regula este să fie pregătit de o tânără, care a învățat cum se prepară deliciul dulce de la bunici. 

Preparatele nu ar fi atât de bune dacă la masă nu s-ar servi pâine coaptă pe vatră. 

Turiștii sunt îndrăgostiți de gastronomia maramureșeană. Ana a venit în Maramureș din Germania. Este originară din Oradea dar s-a stabilit în Germania de 30 de ani. Mărturisește că vine în Maramureș pentru munți, în tabere de pictură și pentru prietenii pe care și i-a făcut aici. 

Un fotograf din Franța s-a întors pentru a șasea oară în județ doar pentru frumusețea peisajelor din satele maramureșene și pentru portul popular. 

”Sunt fotograf la Paris și am avut ocazia să îl cunosc pe Daniel Leș. Apreciez munca lui pentru promovarea tradiției, pentru promovarea turismului, sculpturile sale din lut. Iubesc costumele tradiționale pe care oamenii le îmbracă la sărbători, produsele culinare tradiționale și nu în ultimul rând veselia oamenilor”, a spus turista din Franța. 

Unul dintre maramureșenii care promovează județul și ca destinație culinară este Daniel Leș sau ”ultimul dac liber”, cum mai este el cunoscut. Și-a propus să promoveze bucatele tradiționale ale micilor producători, iar anul acesta a organizat prima ediție a evenimentului culinar în care personajele principale au fost producătorii, ajutați de turiști. 

 


COMENTARII

Lasa un comentariu

*
*
*
Campurile marcate cu "*" sunt obligatorii


Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.TV Sighet

SONDAJ DE OPINIE

Spre ce destinaţii externe aţi dori să zboare avioanele de pe Aeroportul Maramures?
Londra
Madrid
Roma
Amsterdam
Munchen

NEWSLETTER

Abonati-vă la newsletterul nostru si veti fi la curent cu ultimele stiri:
Sighet FM