Reportajul zilei

REPORTAJUL ZILEI: Tezaurul de denari romani de la Oarța de Sus, o valoare istorică remarcabilă

marti , 30 ian 2018, ora 23:25       de Oana Dulf       Reportajul zilei

Tezaurul de denari romani de argint descoperit la Oarţa de Sus, ce are o deosebită valoare istorică pentru zona de nord-vest a României, poate fi cunoscut,  începând de azi, la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie din Baia Mare. Cercetările arheologice au început în anul 1985, în urma descoperirii de către o localnică a trei monede de argint pe locul numit Ogrăzi. În timp, au fost descoperite peste 300 de monede romane de argint. 


În localitatea maramureșeană Oarța de Sus, urmele trecutului par să fie aproape la tot pasul. În urma unor cercetări îndelungate, Muzeul Județean de Istorie și Arheologie prezintă azi istoria unui tezaur: cel de denari romani. 

Cercetările arheologice au început în 1985, în urma descoperirii de către o localnică a trei monede de argint pe locul numit Ogrăzi. Cercetările au fost conduse de Georgeta Maria Iuga, muzeograf la Muzeul Judeţean Maramureş de atunci, care a fost ajutată de copii cu vârste între 10 și 15 ani, membri ai cercului de istorie al şcolii din sat, coordonat de regretatul profesor Traian Rus. În prima campanie de cercetări arheologice de la Ogrăzi au fost descoperite 191 de monede. A doua campanie s-a desfăşurat în anul 1986 şi a avut ca rezultat identificarea a încă 113 monede, pentru ca, în anii următori, după încheierea cercetărilor arheologice, să mai fie descoperite trei monede. Astfel, în localitatea Oarţa de Sus au fost descoperite în total 307 monede romane de argint, dar se pare că cercetarea acestui loc nu este încă epuizată, existând opinii că monedele identificate reprezintă aproximativ 70-80% din tezaur.

Expoziţia îşi propune să prezinte publicului larg tezaurul de denari romani de argint descoperit la Oarţa de Sus, acesta având o deosebită valoare istorică pentru zona de nord-vest a României, în special pentru zona din imediata vecinătate a limesului roman, fiind unic din perspectiva descoperirilor similare de pe teritoriul administrativ al actualului judeţ Maramureş. Alături de tezaurele de la Ghirişa I, Ghirişa II și Teceu, cel de la Oarţa de Sus se numără printre cele mai importante tezaure descoperite în afara graniţelor nordice şi nord-vestice ale provinciei romane Dacia.

Expoziţia poate fi vizitată la sediul muzeului, de marţi până duminică, între orele 10:00 – 16:30.

 

 

COMENTARII

Lasa un comentariu

*
*
*
Campurile marcate cu "*" sunt obligatorii


Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.TV Sighet

SONDAJ DE OPINIE

Spre ce destinaţii externe aţi dori să zboare avioanele de pe Aeroportul Maramures?
Londra
Madrid
Roma
Amsterdam
Munchen

NEWSLETTER

Abonati-vă la newsletterul nostru si veti fi la curent cu ultimele stiri:
Sighet FM