Reportajul zilei

REPORTAJUL ZILEI: Terenurile din zona Baicu, motiv de scandal și executare silită

joi , 8 feb 2018, ora 19:16       de Oana Dulf       Reportajul zilei

 Terenurile sunt, din nou, sămânță de scandal în Maramureșul Istoric. De această dată, sunt implicate U.A.T.-urile Dragomirești și Bogdan Vodă. Sute de persoane din comuna Bogdan Vodă vor fi executate silit de Primăria Dragomirești. Totul din cauza terenurilor din zona Baicu. Problema comună a celor două administrații publice locale trenează deja de câțiva ani și a fost adusă din nou în atenția Prefecturii Maramureș. 


O diferență foarte mare între suprafețele de terenuri-fânețe pe care le are orașul Dragomirești și sumele încasate din impozitul pe aceste suprafețe de la proprietarii de terenuri. Asta a reclamat ieri secretarul Primăriei Dragomirești, Gavriș Ardelean, reprezentantului Guvernului în teritoriu dar și șefului APIA Maramureș, prezent ieri la ședința cu secretarii primăriilor din județ. La Dragomireşti, o bună parte din terenuri au proprietari din Bogdan-Vodă. Conform Codului Fiscal, proprietarii de teren plătesc impozitele acolo unde deţin suprafeţele. Dar, ei au înregistrat terenurile în registrul agricol din Bogdan-Vodă, iar conducerea primăriei începând cu 1992-1993 a refuzat să lase cetăţenii să le înregistreze la Dragomireşti, aşa cum ar fi fost normal. Din această cauză, Dragomireștiul încasează sume mult mai mici faţă de suprafaţa reală. 

 Secretarul orașului Dragomirești a avut un schimb dur de replici și cu șeful APIA pe acest subiect, însă Urs a încercat să explice că problema a fost de-a lungul timpului între cele două unități administrativ teritoriale, și nu există temei legal pentru a învinui APIA în această cauză.  

Curtea de Conturi a transmis primăriei Dragomirești ca până la 31 ianuarie să fie finalizate procedura de executare silită împotriva cetăţenilor din Bogdan-Vodă care nu şi-au înregistrat terenurile în Dragomireşti. Din acest motiv, fostul subprefect al județului a făcut apel la Prefectura Maramureș pentru a se implica în rezolvarea problemei. Instituția Prefectului și-a arătat deschiderea față de această situație dar a sfătuit și cele două U.A.T.-uri să se așeze împreună, la masa discuțiilor. 

 

 

COMENTARII

Lasa un comentariu

*
*
*
Campurile marcate cu "*" sunt obligatorii


Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.TV Sighet

SONDAJ DE OPINIE

Spre ce destinaţii externe aţi dori să zboare avioanele de pe Aeroportul Maramures?
Londra
Madrid
Roma
Amsterdam
Munchen

NEWSLETTER

Abonati-vă la newsletterul nostru si veti fi la curent cu ultimele stiri:
Sighet FM