REPORTAJUL ZILEI: Sighetenii de pe strada Câmpu Negru se întreabă ce se întâmplă cu tuburile din beton amplasate la marginea drumului

REPORTAJUL ZILEI: Sighetenii de pe strada Câmpu Negru se întreabă ce se întâmplă cu tuburile din beton amplasate la marginea drumului

Strada Câmpu Negru a fost şi ea inclusă în proiectul de extindere şi reabilitare a reţelei de apă şi canal ce se desfăşoară în municipiu. Pe parcursul anului 2014 lucrările au fost executate, însă acum, după câteva luni de când s-au finalizat, oamenii sunt puţin nemulţumiţi de modul în care a lucrat firma care execută lucrările în cadrul acestui proiect.
Oamenii de plâng că muncitorii nu au fost foarte atenţi şi au creeat numeroase stricăciuni pe care nu le-au mai reparat. Aceştia consideră având în vedere faptul că s-au investit foarte mulţi bani în această lucrare, angajaţii firmei executante trebuiau să ţină cont şi de părerile oamenilor. Ei spun că i-au înţeles pe cât posibil, însă rezultatul final al lucrărilor nu este tocmai cum se aşteptau ei. Marele semn de întrebare este ce se întâmplă cu cele aproximativ 20 de tuburi din beton care au rămas la marginea drumului, cu toate că lucrările s-au încheiat la sfârşitul lunii septembrie.
 „Tuburile au fost lăsate aici, drumul s-a lăţit, s-a spart digul, în caz de inundaţie s-a format o breşă care pe noi ne inundă. Nu prea ne convine. Păcat că s-au investit nişte bani, iar unii, care nici nu erau sigheteni, să-şi bată joc de banii care au fost primiţi pentru această lucrare. S-au dărâmat garduri, unele au fost refăcute, altele nu, s-au astupat şanţurile şi nu s-au mai destupat, aşa că apa se scurge acum în curte”, consideră Ildiko Libotyan, o localnică de pe strada Câmpu Negru.
Reprezentanţii municipalităţii explică faptul că au fost depozitate pe strada Câmpu Negru din cauză că în primăvara acestui an vor demara lucrări şi pe strada Zimbrului, situată în apropiere. Deoarece aici nu există suficient spaţiu pentru a fi depozitate, muncitorii le-au lăsat pe strada Câmpu Negru, până în momentul în care vor avea nevoie de ele.
 „Reabilitarea reţelei de apă şi canal va demara în primăvară pe strada Zimbrului, ocazie cu care materialele depozitate pe strada Câmpu Negru vor fi puse în operă. Ele au rămas pe timpul iernii depozitate pe domeniul public, urmând să fie folosite în săptămânile ce urmează”, explică Viorel Miculescu, inginer şef în cadrul Biroului Tehnic al Primăriei Sighetu Marmaţiei.
O altă femeie ce locuieşte pe strada Câmpu Negru se plânge că muncitorii i-au distrus gardul şi în ciuda faptului că i-au promis că îl vor repara, nu au facut-o nici în ziua de azi.
 „Au stricat gardul, plasa mi-au rupt-o deoarece când au săpat şi au pus pământul în faţa casei la mine. Pentru că nu au avut grijă mi-au stricat stâlpii din beton şi plasa. Mi-au promis că îmi aduc stâlpi şi plasă şi repară tot ce au stricat, dar nu mi-a mai adus nimeni nimic. Nu e nu ştiu ce, dar mi-au promis că îmi aduc alţii, că toată plasa au îndoit-o, stâlpul l-au rupt. Am zis că nu pretind să mi le pună ei, că le punem noi la loc, dar să-mi aducă stâlpii”, spune o altă localnică, Irina Cnotec. 
Tot la adresa firmei care execută lucrările apar reclamaţii şi că s-a distrus calea de acces către locuinţele situate sus pe deal.
 „Locuiesc un pic mai sus, pe deal. Au lucrat până la un anumit punct şi au lăsat aşa drumul, cu toate că au zis că o să se întoarcă. Dacă avem un bătrân trebuie să-l ducem pe braţe până acolo şi doamne fereşte de un incendiu. Dacă îţi arde casa nu pot ajunge nici pompierii şi efectiv nu se poate merge acasă. Trebuie să ne lăsăm şi maşinile în oraş. Au distrus pe unde au lucrat”, spune Ioan Baias, un alt localnic.
Acum că sunt racordaţi la o reţea impecabilă de apă şi canal, tot ce îşi doresc este să fie inclusă şi strada lor într-un proiect de asfaltare.
 „Ne deranjează că s-a spart digul. Eu înţeleg că a fost o lucrare şi era necesar să lărgească drumul, dar trebuiau să refacă la loc. Şi în partea aceasta ar fi spart, dar pentru erau tuburile aici nu au reuşit. O altă problemă e praful ce se formează vara. Nu putem ţine geamuri deschise, nu putem întinde o haină, aşa că am vrea să se asfalteze. Strada Câmpu Negru niciodată nu a fost asfaltată”, mai povesteşte Ildiko Libotyan.
O altă problemă mai veche este readusă în discuţie de către localnici. Dacă atunci când plouă noroiul este cel care le dă bătăi de cap, pe timpul verii praful este principalul inamic al lor. Oamenii recunosc faptul că municipalitatea a luat măsuri atunci când au cerut asta, însă ei spun că aleşii locali, respectiv consilierii, sunt cei care ar trebui să acorde o mai mare atenţie comunităţii care locuieşte la periferia oraşului.
 „Chiar eu am stat de vorbă cu domnul primar şi l-am rugat ca măcar atunci când e secetă şi nu plouă să trimită zilnic dacă se poate maşina să stropească. Aşa s-a şi făcut. Dar nici aşa nu e bine pentru că în zilele toride acuma stropeşte, peste 20 de minute e uscat. La nivel de conducere, resectiv domnul primar şi domnul viceprimar, suntem mulţumiţi, dar consilierii ar trebui să-şi facă treaba. Inclusiv cei judeţeni”, explică Ildiko Libotyan, o localnică de pe strada Câmpu Negru.
Deocamdată strada Câmpu Negru nu este inclusă într-un proiect de asfaltare, însă municipalitatea dă asigurări că va veni şi ziua când locuitorii de aici vor se vor putea bucura de asfalt proaspăt.
 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.