Reportajul zilei

REPORTAJUL ZILEI: Se pregătesc pomii de Crăciun și puieții pentru împădurire

miercuri , 22 noi 2017, ora 19:21       de Oana Dulf       Reportajul zilei

 Aproape 1.700.000 de puieți sunt pregătiți de Direcția Silvică Maramureș pentru campania de împădurire de anul viitor. Până atunci, Direcția Silvică se pregătește să scoată la vânzare pomii de Crăciun, brazi și molizi. În același timp, silvicultorii încă mai ies în teren și evaluează masă lemnoasă doborâtă de vijelia din 17 septembrie. Direcția Silvică Maramureș are o suprafață de peste 22 de hectare de pepiniere silvice în cadrul celor 13 ocoale silvice din județ


”În cursul lunii octombrie a anului curent s-a făcut inventarul puieților din pepiniere, Direcția Silvică având peste 4.900.000 de puieți în total. Din aceștia, aproape 1.750.000 de puieți sunt puieți apți de plantat pentru campania de împădurire 2018. Maramureșul este un județ foarte interesant din punct de vedere altitudinal, plecăm din zonă de câmpie, de la 100 de metri altitudine, din Lunca Someșului, și ajungem la 2.000 de metri în masivul Pietrosul. Plaja de specii forestiere este foarte mare la nivelul județului. Producem atât stejar pedunculat și gorun în zona de câmpie, cât și paltin, frasin și specii de rășinoase în partea montană a județului Maramureș. Suntem pregătiți pentru campania de împădurire a anului 2018 mai ales datorită faptului că peste 500 de hectare vin în plus datorită doborâturilor masive din 17.09.2017 și vor veni astfel suprafețe în plus de plantat, dar Direcția Silvică Maramureș are asigurată plaja de puieți pentru această campanie”, a specificat Mihai Leșan, din cadrul Direcției Silvice Maramureș. 

Și azi silvicultorii sunt pe teren să evalueze cantitatea de masă lemnoasă doborâtă sau ruptă în urmă cu mai bine de două luni de vijelia care s-a abătut asupra județului. Lemnul va fi valorificat la licitație, iar cel mai mult va fi folosit pentru foc.

”Se cunoaște undeva la volumul de 200.000 de metri cubi din care în jur de 160.000 de metri cubi la pădurile proprietate publică a statului, iar diferențele la pădurile proprietatea privată sau a altor deținători - primăriile, composesoratele ș.a.m.d. Suprafața inventariată deocamdată însumează cifra de 600 de hectare. Lemnul va fi scos în cel mai scurt timp pentru că există pericol de infestare a arboretelui rămas pe picior, va fi valorificat la licitație. Dar pentru a fi accesat acest lemn, este nevoie de anumite derogări de la minister, respectiv schimbarea soluției din amenajamentul silvic. De exemplu, dacă în amenajamentul silvic era vorba ca într-un deceniu să se scoată 500 de metri cubi, într-o anumită parcelă și au fost doborâte 1.500 de metri cubi, de trei ori mai mult, ministerul trebuie să reavizeze amenajamentul silvic în parcela respectivă. De aceea, suntem în plin proces de analiză a documentelor, de obținere a autorizațiilor și în acest timp silvicultorii încă inventariază pe teren pagubele produse în urma urgiei care s-a năpustit asupra Maramureșului în data de 17.09. Calitativ, acest lemn este mult diminiat, au fost majoritatea nu doborâturi - adică arborele nu a fost doborât întreg - ci efectiv rupt pe la jumătate, ceea ce înseamnă că lemnul de lucru din fiecare exemplar în parte a fost mult periclitat”, precizează Mihai Leșan. 

Direcția Silvică estimează că va scoate la vânzare 600-700 de pomi de Crăciun din speciile molid și brad. Prețurile vor fi acceptable, similare cu cele de anii trecuți. 

”Așteptăm să vedem care este solicitarea populației privitor la pomii de Crăciun. Noi avem plantații specializate pentru pomi de Crăciun, sub liniile electrice, sunt înființate de acum 10-12 ani de zile și avem asemenea plantații și asemenea exemplare. Numărul lor a scăzut în fiecare an datorită, în primul rând, a pomilor de Crăciun excepționali aduși din import la marii retaileri. Noi avem puieți aclimatizați, produși la noi, nu sunt atât de frumoși ca cei aduși din import. Plus că proprietarii privați și-au înființat ei plantații de o perioadă încoace și calitatea lor este un pic mai bună decât a noastră”, mai susține Leșan. 

În unele pepiniere ale Direcției Silvice se mai găsesc și puieți buni de împădurit peste 4 ani, iar altele au deja pregătiți puieți cu dimensiunile corespunzătoare pentru campania din 2018. 

”Ceea ce avem în spate este o semănătură de brad din anul 2015, peste 4 ani de zile vor fi apți de plantat. Noi mai avem și molid produs prin sistem solar, adică se ține doi ani în solar, după care se repică, se transplantează în pepiniere și îi mai ținem 2 sau 3 ani de zile, devenind apt de plantat la o talie, cum spunem noi, de 30 de centimetri aproximativ, după care îi luăm de aici și îi ducem în șantierele de împăduriri”, mai explică reprezentantul Direcției Silvice Maramureș. 

Direcția Silvică Maramureș dispune și de pepiniera de specii ornamentale pe Valea Borcutului, în suprafață de 4 hectare, care produce în majoritatea locurilor puieți ornamentali pentru amenajarea spațiilor verzi. Sunt peste 25 de varietăți de foioase și rășinoase de diferite talii, în funcție de preferința beneficiarului.

”Pe lângă tuia și camiciparis alte specii de rășinoase mai sunt și o sumedenie de specii de foioase cu frunze caduce, dar frumoase prin frunzele lor sau prin florile pe care le produc, având peste 3.000 de exemplare”, mai spune Mihai Leșan. 

Consilierii locali băimăreni au aprobat ca Târgul brazilor de Crăciun 2017 să se desfășoare în perioada 10-25 decembrie, pe platoul din Piața Revoluției. 

 

 

 

COMENTARII

Lasa un comentariu

*
*
*
Campurile marcate cu "*" sunt obligatorii


Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.TV Sighet

SONDAJ DE OPINIE

Spre ce destinaţii externe aţi dori să zboare avioanele de pe Aeroportul Maramures?
Londra
Madrid
Roma
Amsterdam
Munchen

NEWSLETTER

Abonati-vă la newsletterul nostru si veti fi la curent cu ultimele stiri:
Sighet FM