Reportajul zilei

REPORTAJUL ZILEI: Sărbătoarea rădăcinilor străbune are loc săptămâna viitoare la Călinești

vineri , 24 iun 2016, ora 19:09       de Dana Berci       Reportajul zilei

 Cea de-a doua ediție a Sărbătorii rădăcinilor străbune urmărește să reunească iubitorii de tradiție din toate zonele Maramureșului și să reînvie atmosfera de sărbătoare din satele tradiționale. Și anul acesta evenimentul de la Călinești se va axa pe promovarea  obiceiurilor şi tradiţiilor din Maramureșul istoric și transmiterea lor către generatiile viitoare. Vor fi organizate o serie de manifestări pentru a evidenția frumusețea jocului și a hainelor tradiționale. 


 “Satul Călinești și multe alte sate încă mai au foarte multă bogăție și dacă nu vom găsi o soluție de a o pune în valoare zic eu că vom avea foarte mult de pierdut. Așa se face că Sărbătoarea rădăcinilor străbune, din această cauză i s-a dat și această denumire, pentru că vrem să ne apropiem cât mai mult de rădăcină, de identitatea noastră, de cultura tradițională adevărată care nu ar trebui abandonată, și facem demersuri importante pentru a le readuce la adevărata lor valoare”, a explicat Măriuca Verdeș, preşedinte al Asociaţiei Călineştenii Ţării Maramureşului.

Sărbătoarea rădăcinilor străbune va debuta cu simpozionul “Cămeșa de sărbători”, în cadrul căruia va avea loc și o prezentare de carte, un volum scris în urma primei ediții a acestui eveniment.

„În data de 28 iunie, la gospodăria lui Victoru’ Știrbuțului, vrem să facem un simpozion „Cămeșa de sărbători”, i-am dat această denumire deoarece se va lansa și o carte cu același nume. Cartea a fost scrisă în cadrul Școlii rădăcinilor străbune, care a luat ființă anul trecut în luna august, după evenimentul Sărbătoarea rădăcinilor străbune, ediția 1”, a precizat Măriuca Verdeș.

Conceptul sărbătorii s-a născut din dorinţa de a readuce la viaţă obiceiurile şi tradiţiile maramureşene pierdute în timp. Evenimentul va oferi publicului larg prilejul de a participa la readucerea la viaţă a satului maramureșean. Etnologi, profesori și lectori universitari vor prezenta mai multe lucrări pentru a analiza de ce merită să fie dusă mai departe cămeșa de sărbători.

„O dorință a mea a fost de a învăța meșteșugurile tradiționale, așa a luat ființă Școala rădăcinilor străbune, așa am încercat să scoatem la lumină niște meșteșuguri tradiționale care sunt pe cale de dispariție. Prin acest proiect a început și coaserea cămeșilor tradiționale pe cămeșă de cânepă  după stilul bătrânesc, fără bezeri, ci insitat pe modele simple prin tragere de fire și combinare de culori cu ședere. Această școală a dat curaj și s-a scos o carte de doamna Maria Șerba, Ileana Șandor și am participat și eu”, a spus Măriuca Verdeș.

Pentru că evenimentul este organizat în zi de sărbătoare, iar biserica este un pilon important în viața comunității, vor fi invitate mai multe coruri bisericești care se vor întâlni la Biserica greco-catolică din Susani, pentru a interpreta pricesne.

„În data de 29 iunie am adunat două puncte într-o singură zi. Anul trecut am avut 3 zile de eveniment, anul acesta am mers pe două zile pentru că lumea este prinsă cu multă treabă. În ziua de Sfântul Petru, la ora 14:00, ne adunăm la Biserica Nașterea Maicii Domnului din Călinești Susani unde vor veni mai multe coruri bisericești prin intermediul cărora vrem să aducem slavă lui Dumnezeu de Sânpetru. De acolo se va face un alai, cu invitații care vor veni și toți cei care vor participa și mergem la Jocu’ satului, la gospodăria lui Iurca, unde alți invitați vor încerca să reînvie sărbătoarea de odinioară care era în satul tradițional”, a explicat Măriuca Verdeș.

Cei care vor participa la acest eveniment vor avea ocazia să vadă o adevărată gală a costumelor tradiționale din toate zonele Maramureșului. Ordinea evenimentelor din cadrul acestei sărbători a fost stabilită pentru a marca toate momentele importante din viața comunității. Și în acest an mai mulți localnici au pus mână de la mână pentru ca evenimentul să aibă loc.

„Vreau să spun că în acest proiect până în prezent s-au implicat foarte mulți oameni voluntar, la fel ca mine. Și am vrut să mergem pe acest criteriu pentru că oamenii mai demult se ajutau, dacă era nuntă se duceau, dacă era înmormântare se implicau. Puneau mână de la mână ca un eveniment important din viața cuiva să iasă bine. Trebuie să readucem spiritul implicării, nu trebuie să fii plătit ca să îți pui hainele de sărbătoare pe tine, e o normalitate”, a mărturisit Măriuca Verdeș.

Prima ediție a Sărbătorii rădăcinilor străbune a adunat la un loc sute de oameni din toate zonele județului.

„Mi-am dat seama că oamenii își doresc și aveau nevoie de un eveniment care să aducă lume multă și să aducă alți oameni și să vadă că și în alte sate și în alte zone sunt oameni care fac ceva, care se implică cu ceva. Avem invitați de peste tot și vreau sa le mulțumesc că au răspuns fără să fiu nevoită să vin cu argumente. Le-am zis facem,veniți? Și au răspuns: cu drag”, a mai spus Măriuca Verdeș.

Sărbătoarea rădăcinilor străbune organizată de Asociația Călineştenii Ţării Maramureşului, împreună cu Biserica greco-catolică din Călinești se va desfăşura între 28-29 iunie, începând cu ora 16:00.

 

COMENTARII

Lasa un comentariu

*
*
*
Campurile marcate cu "*" sunt obligatorii


Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.TV Sighet

SONDAJ DE OPINIE

Spre ce destinaţii externe aţi dori să zboare avioanele de pe Aeroportul Maramures?
Londra
Madrid
Roma
Amsterdam
Munchen

NEWSLETTER

Abonati-vă la newsletterul nostru si veti fi la curent cu ultimele stiri:
Sighet FM