Comunitate

The player will show in this paragraph

REPORTAJUL ZILEI: S-a scumpit gunoiul în Sighet

luni , 7 aug 2017, ora 23:05       de DANA BERCI       Comunitate

Majorarea tarifelor practicate de societatea de salubrizare din Sighetu Marmației pentru activitățile de salubrizare stradală și menajeră a fost aprobată astăzi de consilierii locali. Motivele care stau la baza acestor majorări sunt închiderea gropii de gunoi de la Sighet începând cu 17 iulie și necesitatea transportării gunoiului în Baia Mare deoarece la Sighet nu a fost construită o platformă de stocare temporară a deșeurilor menajere.


În urmă cu aproximativ o săptămână viceprimarul Ildiko Bereș i-a informat pe consilierii locali că la următoarea ședință de Consiliu Local va fi supus votului un proiect de hotărâre privind majorarea tarifelor la gunoi, în caz contrar societatea de salubrizare urmând să nu mai ridice  gunoiul. După discuțiile dintre reprezentanții administrației publice locale cu societatea de salubrizare, noile prețuri pentru gunoi au fost prezentate Consiliului Local.

Ne-am întâlnit în 2 rânduri cu conducerea societății Herodot în vederea stabilirii, avizării și propunerii spre avizarea a noilor tarife de colectare a deșeurilor menajere și industriale. După cum observați anexată la proiectul de hotărâre avem o anexă cu câteva poziții, cu preponderență ne interesează tarfiele practicate pentru persoanele fizice și juridice. În prima coloană avem prețul actual, în a doua coloană este prețul actual actualizat cu taxa de mediu și ceea ce ne interesează sunt coloanele 3 și 4. În coloana 3 se solicită aprobarea prețului în ceea ce privește transportul la groapa de gunoi din Baia Mare. Deci dacă astăzi practiăm, de exemplu, la persoane fizice, un tarif de  8,27 lei/persoană/lună la o cantitate de 1,2 mc, având în vedere faptul că groapa de gunoi începând cu 17 iulie s-a închis, până când reușim să amenajăm o groapă provizorie, gunoiul trebuie transportat la Baia Mare, drept urmare societatea Herodot a solicitat majorarea prețurilui de la 8,27 lei la 9,72 lei, deci înseamnă 1,5 lei/lună/persoană”, a explicat consilierul local Petru Rednic.

Noile prețuri ar urma să fie practicate pentru o perioadă de aproximativ 2 luni, până când va fi deschisă groapa de gunoi provizorie de la Sighet. După ce va fi deschisă platforma de stocare temporară a deșeurilor menajere prețurile vor scădea la 9,02 lei. În ceea ce privește groapa provizorie primarul Horia Scubli a prezentat în ce stadiu este lucrarea.

Am reușit să depășim niște lucruri, respectiv să stabilim natura juridică a terenului, prin bunăvoița celor de la Regionala CFR am primit un înscris de la ei cum că ne-a transmis nouă terenul, dacă noi reușeam azi să transmitem terenul societății de salubrizare, dar nu am avut cvorum, singurul hop mare este Apele Cluj. Noi am lansat procedura și la Ape Cluj și la mediu pentru a nu aștepta și am să merg și eu personal și directorul de la Ape Cluj ne-a promis că ne ajută pentru că i-am spus că presiunea financiară este foarte mare. Din punctul meu de vedere și din discuția avută cu reprezentanții societății de salubrizare eu cred că noi în maxim 60 de zile putem să colectăm aici și să diminuăm valoarea cu suma aferentă transferului din Sighet în Baia Mare”, a precizat primarul municipiului Sighetu Marmației, Horia Scubli.

Reprezentanții societății de salubrizare au prezentat și ce cheltuieli presupune transportarea gunoiului în Baia Mare, dar și construirea unei gropi de gunoi.

Practic noi trebuie să facem o excavare, o tersare a terenului, acoperire cu un strat de pământ după care vine folie protectoare, strat de drenaj, nu mai este o groapă de gunoi obișnuită, este o groapă ecologică, o groapă ecologică care la suprafața pe care o avem se ridică la 200.000 euro investiția. Această groapă de depozitare pe care noi ne-am angajat să o realizăm cu sprijinul celorlalți operatori din Maramureș într-o lună de zile costă aproximativ 200.000 euro, nu este așa simplu că săpăm acolo, facem o groapă și băgăm gunoiul. Tarifele cuprind amortizarea acestei investiții pentru calculul unui an de zile. Eu sper ca domnul primar să nu aibă dreptate că groapa de la Fărcașa să se deschidă în 6 luni de zile pentru că noi atunci dăm faliment. Am făcut această investiție de 200.000 euro și o să mi-o amortizez jumătate”, a mărturisit administratorul societății Herodot, Nicolae Ghirasin.

Practic tarifele la gunoi vor fi modificate de 2 ori, prima dată pe perioada în care vor fi transportate deșeurile de la Sighet la Baia Mare și a doua oară după ce groapa de gunoi integrată va fi funcțională la Sighet, prețul final urmând să fie de 9,02 lei/persoană/lună. Consilierul local Vasile Mih a propus ca prețul să fie recalculat și să fie scăzut sub 9 lei pentru persoanele fizice și sub 90 de lei pentru persoanele juridice, însă propunerea nu a trecut, fiind votată doar de 6 dintre consilierii prezenți.

Proiectul care prevede apobarea majorării tarifelor practicate pentru activitățile de salubrizare stradală și menajeră din Sighetu Marmației a fost votat în unanimitate de cei 10 consilieri locali prezenți,  Eugenia Godja, Petru Rednic, Traian Dacian Ghenț, Alin Pontoș, Andreea Kerekeș, Nicolae Iuga, Tudor Vlad, Petru Tomșa, Vasile Mih și Petru Moiș Stoica.

Majorarea prețurilor a fost aprobată, însă construirea gropii de gunoi temporare din Sighet este încă în așteptare, întrucât proiectul privind aprobarea transmiterii în administrarea Herodot Grup SRL , concesionar al serviciului public de salubritate din Sighetu Marmației, a unui imobil necesar pentru construirea unei platforme de stocare temporară a deșeurilor menajere în vederea selectării și eliminării lui a fost amânat din lipsă de cvorum.

În urma majorării tarifelor pentru activitățile de salubrizare stradală și menajeră persoanele fizice din Sighetu Marmației vor plăti 9,72 lei/lună/persoană, iar persoanele juridice 97,21 lei/lună.

 

COMENTARII

Lasa un comentariu

*
*
*
Campurile marcate cu "*" sunt obligatorii


Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.TV Sighet

SONDAJ DE OPINIE

Cine credeţi că ar trebui să vegheze la preîntâmpinarea faptelor de vandalism din oraş?
Poliţia Locală
Poliţia naţională
Cetăţenii

NEWSLETTER

Abonati-vă la newsletterul nostru si veti fi la curent cu ultimele stiri:
Sighet FM