Reportajul zilei

REPORTAJUL ZILEI: S-a făcut observator astronomic pe clădirea Colegiului Național ”Vasile Lucaciu”

joi , 24 mai 2018, ora 15:24       de Oana Dulf       Reportajul zilei

 Pe clădirea Colegiului Național ”Vasile Lucaciu” din municipiul Baia Mare funcționează un observator astronomic. Județul Maramureș are elevi pasionați și cu rezultate remarcabile la fizică și astrofizică, dar și tineri pasionați de astronomie. Iar acest observator astronomic de ultimă generație, realizat cu sprijinul unei fundații și al autorităților locale băimărene,  completează cum nu se poate mai bine teoria cu partea practică. Investiția de la Colegiul Național ”Vasile Lucaciu” se ridică la 600.000 de lei. 


Cupola care poate fi văzută azi pe Colegiul Național ”Vasile Lucaciu” ascunde, de fapt, un observator astronomic, pe care cei din conducerea unității de învățământ și l-au dorit de mult. În urmă cu aproximativ 4 ani s-au făcut primii pași pentru împlinirea acestui vis, iar de câteva săptămâni, observatorul astronomic este și funcțional. De acum, elevii vor avea posibilitatea să studieze mai bine bolta cerească. 

Cel care îi învață pe elevi toate tainele unui observator astronomic este profesorul de fizică Lucian Stoian, coordonatorul Centrului de excelență în astronomie din Baia Mare. 

Lucian Stoian și-a ”amplificat” pasiunea pentru astronomie în urmă cu zece ani. 

Elevii de la Colegiul Național ”Vasile Lucaciu” apreciază eforturile pe care cei din conducerea liceului, municipalitatea băimăreană împreună cu o fundație le-au făcut pentru a achiziționa acest dom. Observațiile astronomice se pot face acum mult mai bine decât din curtea școlii, orizontul fiind mai larg, spun elevii. 

La Centrul de excelență în astronomie studiază aproximativ 40 de copii anual. Dintre aceștia, 10 participă constant la olimpiade. 

 

 

 

COMENTARII

Lasa un comentariu

*
*
*
Campurile marcate cu "*" sunt obligatorii


Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.TV Sighet

SONDAJ DE OPINIE

Spre ce destinaţii externe aţi dori să zboare avioanele de pe Aeroportul Maramures?
Londra
Madrid
Roma
Amsterdam
Munchen

NEWSLETTER

Abonati-vă la newsletterul nostru si veti fi la curent cu ultimele stiri:
Sighet FM