REPORTAJUL ZILEI: Rezultate spectaculoase la ultima campanie de cercetări a tumulului 26 din cadrul necropolei de la Lăpuș

REPORTAJUL ZILEI: Rezultate spectaculoase la ultima campanie de cercetări  a tumulului 26 din cadrul necropolei de la Lăpuș

Rezultate spectaculoase la cea de-a opta şi ultima campanie de cercetări  a tumulului 26 din cadrul necropolei de la Lăpuș. Arheologii au constatat prezenţa a cinci construcţii în formă de hală, cu dimensiuni ce au depăşit lungimea de 30 m şi lăţimea de 12 m. În centrul halelor se afla câte o vatră de foc de mari dimensiuni.
În campania din acest an a fost pusă în evidență şi documentată vatra din faza veche de construcţie. S-a putut dovedi clar că aceasta reprezenta centrul ritual al halei, ea fiind folosită în mai multe faze. 
„Aici avem una dintre vetre, cea mai impresionată. Vatra are cam 25 de centimetri”, a arătat Bogdan Bobînă, de la Muzeul de Istorie și Arheologie Baia Mare.
Arheologii au arătat că în hale se desfășurau ospeţe pentru grupuri mai numeroase. Stau dovadă vasele mari de provizii și cele pentru gătit.
Cel mai probabil aici au fost aduse ofrande de animale zeilor, la fel ca şi în Grecia antică, o parte a acestora fiind consumată de participanţii la ospeţe.
Au fost descoperite, de asemenea,  şi obiecte cu funcţii simbolice, precum şi cele folosite în activităţi meşteşugăreşti: tipare pentru turnat bronz, greutăţi pentru războiul de ţesut, idoli, podoabe de bronz şi aur, perle de sticlă.
„Ceea ce am găsit aici este spectaculos și suscită deja un real interes în Europa”, a arătat prof. dr. Louis Nebelsick , de la Universitatea din Varşovia.
Oamenii care au ridicat monumentale construcţii erau stăpânii importantelor resurse miniere ale regiunii. Această bogăţie a constituit baza ce a permis edificarea unui număr atât de mare de astfel de monumente, fenomen neîntâlnit până în prezent pentru epoca bronzului în alte regiuni ale Europei, au arătat arheologii.
„De data aceasta nu a fost vorba doar de săpături propriu-zise, ci a fost vorba de mult mai mult. În primul rând, de o ridicare de teren nouă, care să cuprindă toate obiectivele existente în zona necropolei tumulare, dar și cercetări de paleofaună, paleobotanică, cercetări pedologice, geologice, deci o cercetare complexă ”, a spus dr. Carol Kacso, de la Muzeul de Istorie și Arheologie din Baia Mare.
“Este a opta și ultima campanie de cercetări în binecunoscuta necropolă de la Lăpuș. Necropola de la Lăpuș este un punct de reper  în epoca bronzului, în acest spațiu”, a punctat directorul Muzeului de Istorie si Arheologie , Viorel Rusu. În acest an la săpături au luat parte colaboratori ştiinţifici din România, Germania, Polonia şi Luxemburg, precum şi muncitori din Lăpuş.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.