Social

REPORTAJUL ZILEI:Rămân sau pleacă absolveții de facultate din Sighetu Marmației?

marti , 25 iul 2017, ora 19:47       de Narcisa Chișiu       Social

Rămân sau pleacă absolveții de facultate din Sighetu Marmației? La acesată întrebare am încercat un răspuns împreună cu Marin Ilieș, directorul Universității Babeș Bolyai din Sighet, în urma unei atente analize. Au fost urmărite cu predilecție domeniile de activitate cele mai atractive pentru tineri, condițiile puse de angajatori, dar și așteptările absovenților. În discuție au intrat și oportunitățile de pe piața forței de muncă, dar și dorința absolvenților de a se integra și a-și demosntra abilitățile la un nivel profesionist. Unele dintre cele mai căutate domenii de activitate s-au dovedit a fi domeniul turismului, domeniul financiar economic și psiho-pedagogic.

”Atât absolvenții, cât și angajatorii, autoritățile sau chiar și familiile se află în momentuld e față într-o situație de presiune aatât din partea societății, cât și a occidentului, privind nivelul de salarizare de la noi, dar și din alte țări, iar pe de altă parte se regăsește dorința tinerilor de a ocupa o poziție bună, de a avea un loc de muncă conform cerințelor actuale, și chiar să fie proprietarii unei firme proprii. Aceste provocări îi aduc într-o stare de indecizie, o situație, spun eu bună, constructivă. Firmele din zona noastră, caută resursă umană, dar și resursa umană s-a schimbat în utlima vreme, și are pretenții mai mari vizavi de condițiile de muncă și a anivelului de salarizare.Eu cred că suntem într-o situație favorabilă progresului”, spune Marin Ilieș, directorul Universității Babeș Bolyai Extensia Sighetu Marmației.

Pentru a reuși să oțină un job bun, condiții bune de muncă și salariu atractiv, absolventul trebuie să dispună de o bună pregătire de pe băncile școlii, ceea ce-i conferă nu doar siguranță profesională, dar și mai multă încredere în forțele proprii.

”Ce am observat în ltima vreme și pot să spun că și eu am mers în aceeași direcție este dorința de a se dezvolta personal, de a fi flexibili, de a nu fi blocat toată viața într-un anumit sector, iar pentru instituția noastră este foarte important că avem foarte mulți candidați, mai ales la masterat, care pe lângă profesie și diplomă, urmăresc dezvoltarea personală, o deschidere spre lucrurile cu adevărat importante  Pe primul loc ar fi dezvoltarea personală, dorința de a fi liber mental, apoi diploma și toate coroborate cu faptul că oamenii se dispun în acea curbă a lui Gauss.   O persoană pregătită, cu o gândire evoluată, poate să lucreze aproape în orice domeniu”, menționează Marin Ilieș.

Tinerii de azi tind spre a-și depăși limitele, menționează profesorul Ilieș.

” De fapt, noi, profesorii suntem în postura de facilitatori ai învățăturii, nu numai în postura de a le da elevilor informația și apoi a-i verifica. Nu. Trebuie să găsim un cadru potrivit, contexte în care să se dezvolte experiențe, să simtă cineva depășirea unui prag foarte important”, spune Marin Ilieș.

Mai exigenți în ceea ce privește oferta anagajatorilor, tinerii absolvenți  se orientează și spre varianta unei afaceri proprii.

”Absolvenții merg mai mult pe ideea dezvoltării unei afaceri personale, individuale, mici, care să fie interconectate cu celelalte care există, în același timp să încercăm noi dezvoltăm o rețea de firme cu absolvenți de-ai noștri care să-și facă treaba într-un mod profesionist și î n special axate pe doeniu  serviciilor complementare, nu pe cele de baze. ȘI lucrăm la diferite proiecte cu circuit închis. Eu cred că trăim acele vremuri în care un om poate să-și deschidă o afacere și el să fie unicul angajat, iar afacerea să prospere.Dacă e în situația să colaboreze, să poată să o facă cu oricine, să negocieze și să meargă treaba bine”, e de părere profesorul Ilieș.

Cadrul actual e propice pentru absolvenți, spune Ilieș, doar să știe să exploateze eficient oportunitățile.

Cred că în primul rând ar trebui să apreciem lucuruile care sunt valoroase, să umblăm prin lume să ne deschidem ochii, să vedem tot ceea ce e de calitate, și o să găsim foarte multe lucruri, să vedem ce oportunități avem la noi, acasă, să ne bucurăm că nu e război, nu e instabilitate și că poți să faci ce vrei tu, deși s-ar putea ca libertatea asta mare să aibă efect invers pentru unii”, spune Marin Ilieș.

Sectorul de turism e o opo0rtunitate pentrutineri în zona Maramureșului, spune după o atentă analiză, profesorul de geografie.

Dacă ar fi să spun cam în ce domenii lucrează absolvenții noștri, cel mai important sector e cel operativ din turism, ceea ce înseamnă tranzacții, a conecta structurile de cazare, agrement, masă, unde e nevoie de mult profesionalism, strategii de branding, management,  agenții de turism, servicii complementare de agrement, de divertisment, de tratament, tabere, centre de Informare, companii aeriene”, spune Ilieș.

În ceea ce privește integrarea pe piața locală a forței de muncă sau migrarea spre centre mai mari, balanța e destul de echilibrată, spune Ilieș.

În momentul de față, cel puțin în oraș, există ideea de a pleca din Sighet, de a pleca cu orice preț.   Sunt și acre se întorc, sunt studenți de la Cluj care discutând problematici profesionale, vâd la noi o destinație turistică frumoasă, care poate fi exploatată. Cei dn Sighet se gândesc c poate ar fi trebui ssă plece în alt oraș, unde cred că numai lapte și miere, eu cred că nu există domenii ai performante șia ltele mai puțin, sunt doar profesioniști, și atât”, spune Marin Ilieș.

Agenția Județeană pentru Ocparea Forței de Muncă Maramureș acordă subvenții pentru angajarea unui tânăr absolvent.

Dacă un absolvent de învățământ, promoția 2017 se angajează, el va benefica timp de un an de zile, de o subvenție în valoare de 900 de lei, Aceasta se acordă efectiv proporțional cu timpul de lucru efectuat, cu obligativitatea menținerii raportuirlor de muncă de cel puțin 18 luni, de la data încadrării în muncă. Este foarte important de știut că nu beneficiază de această facilitate angajatorii care în utimii doi ani au avut raporturi de muncă sau de serviciu cu absolvenții de învățământ”, menționează Ștefania Donca, purtător de cuvânt, Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Maramureș.

Până la această dată au fost acordate 110 subvenții de către AJOFM Maramureș de anagajare pe primul semestru al anului 2017. 

 

COMENTARII

Lasa un comentariu

*
*
*
Campurile marcate cu "*" sunt obligatorii


Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.TV Sighet

SONDAJ DE OPINIE

Cine credeţi că ar trebui să vegheze la preîntâmpinarea faptelor de vandalism din oraş?
Poliţia Locală
Poliţia naţională
Cetăţenii

NEWSLETTER

Abonati-vă la newsletterul nostru si veti fi la curent cu ultimele stiri:
Sighet FM