Reportajul zilei

REPORTAJUL ZILEI: Povestea profesorului Ladislau Korodi, un sighetean ce și-a dedicat întreaga viață muzicii

vineri , 17 mar 2017, ora 19:57       de Narcisa Chișiu       Reportajul zilei

 De aproape 50 de ani predă muzică la Școala ”George Enescu”din Sighet. Ladislau Korodi împlinește anul acesta 72 de ani și îi învață cu același devotament pe tinerii săi ucenici. S-a îndrăgostit iremediabil de muzică  de la o vârstă fragedă. Avea nouă ani când a simțit că muzica va fi destinul său.


”Aveam nouă ani când s-a născut sora mea. Când părinții mei nu erau acasă, dădeam drumul la radio și ascultam muzică cât mai tare, să nu aud cum plânge surioara mea. Și-mi plăcea muzica. Și tata a cântat la orgă, la acordeon. În familia mea s-a cântat. Părinții mei erau dascăli. Umblam cu tata și la reparat de instrumente. A împrumutat de la un coleg un acordeon, dar înainte am cântat la muzicuță și la o mandolină italiană. Apoi m-au dat la oră de pian și acordeon, dar mai mult am învățat după ureche. La facultate am învățat mai mult instrument. Asta mi-e menirea, asta e pasiunea mea. Eu și acum în fiecare seară cant de la 22 până la 12 noaptea, îmi pun căștile pe urechi, să nu deranjez vecinii, și cânt, uneori așa, pentru mine”, se destăinuie profesorul Korodi.

Dascălul de muzică a povestit parcursul său în pregătirea profesională.

”Studiile le-am făcut la Iași, la Institutul Pedagogic, n-am intrat prima dată la Conservator, apoi n-am mai încercat. Am făcut armata, apoi am venit în Sighet. Am vrut să continuu, dar am avut fetiță mică și apartament nou și mai bine mergeam la nunți să câștig un ban, că nu aveam timp de învățat, dar am fost autodidact. Am învățat, numai nu am dat examene. Sunt din 1969 la această școală, prima dată am fost repartizat profesor la casa de copii, apoi am prins post la Școala de Muzică, am lucrat cu o jumătate de normă și la Școala Populară de Arte din Sighet. Am cerut post mai aproape de Baia Mare, dar mi s-a aprobat post la Școala de Muzică din Sighet. Țin mult să nu se desființeze această școală, sunt foarte mulți copii talentați în zonă care vreau să învețe”, povestește Ladislau Korodi. 

Admite că muzica însemană multă muncă și seriozitate. 

”O fetiță a venit într-o zi la mine și mi-a zis că nu a exersat în weekend, că a fost zi liberă, eu i-am spus că în muzică nu există zi liberă. O zi dacă nu exersezi, deja se simte”, spune Ladislau Korodi.  

Profesorul cântă și acum la instrumentele sale preferate, pian, acordeon, flaut sau saxofon. Cel mai comod instrument pentru el este însă orga.

”Acordeonul l-am primit în clasa a X-a, după aceea am cântat mult cu el și mai cânt uneori și acum. Am cântat mult în Moldova, concomitent cu pianul. Apoi am început și saxofonul. Acum cant mai mult la orgă, e mult mai comod și poți să o transporți cu tine mai ușor”, spune porfesorul Korodi.

Spiritul autodidact l-a îndemnat să accepte mai multe provocări. Așa a început să cânte la flaut, dar și la saxofon.

”Când s-a născut fetița mea a venit directorul de atunci și mi-a spus că a plecat profesorul de flaut și eu va trebui să preiau cei 8 elevi care studiau flaut. Am acceptat provocarea, deși nu știam să cânt. L-am luat acasă și, lângă fetița mea care plângea în cărucior, eu exersam la flaut. Așa a fost începutul și cu saxofonul, era o formație de stradă in Iasi care avea nevoie de un saxofonist, și acolo m-am închis într-o clasă, am luat saxofonul și l-am învățat. În două luni de zile am învățat să cânt la saxofon”, amintește profesorul. 

Are simț pedagogic și își iubește meseria, dar la vârsta aceasta e un pic mai solicitant cu elevii începători, recunoaște profesorul Korodi.

”Acum sunt foarte obosit, am mulți elevi începători. Țin zece ore cu plăcere cu un elev de clasa a VIII-a, dar e mult mai greu cu un începător. Dar îmi place foarte mult. Am răbdare și de aceea le place copiilor de mine. Îi învâț strict necesarul, dar sunt foarte insistent, însă mă obosește efortul la vorbă. Eu după ce ajung acasă nu mai pot să vorbesc”, zâmbește profesorul.  

A participat în turnee alături de Gil Dobrică, Nicu Constantin sau Alexandru Arșinel. Când era mai tânăr a activat în mai multe formații. Azi își dorește doar să cânte concert-caffe într-un restaurant, pentru turiști.

”Am avut o formație aici în Sighet, eu cântam la saxofon, în anii 74 am fost într-un turneu în Ucraina. Pe atunci era foarte greu să trecem în Ucraina, dar am avut mare succes. Am fost și în trupa de fanfară din oraș, făceam parte din brigăzile artistice, cum erau atunci, și cântam la spital, aveam și formație de muzică populară. Într-o vreme am numărat că eram în șapte formații, în același timp, plus că aveam formație cu care cântam la nunți. Dorința mea azi e să cânt la un restaurant. Am cântat câțiva ani cocert-caffe și turiștii erau foarte încântați pentru că le cântam melodii pe gustul lor, pentru toate categoriile de public, maghiari, evrei, nemți, francezi, chiar și japonezi. Dar exersam mult și mi-am descarcat piese de pe youtube și le învățam”, spune profesorul. 

Profesorul ține pasul cu vremurile. Dacă la începutul carierei era nevoit să copieze partituri cu mâna, acuma utilizează cu succes noile tehnologii.

”Am avut o elevă din Borșa care a fost bolnavă și i-am predat prin Skype. Am și un stick cu sute de partituri luate de pe youtube, plus că ne documentăm cum au cântat mai mulți elevi aceeași melodie. De mult copiam aceste partituri cu mana, acum e mult mai ușor de a preda”, recunoaște profesorul. 

Deși cei doi copii ai săi sunt stabiliți în Ungaria și soția îi vizitează des, nu ar renunța la muzică pentru a se muta din Sighet.

”Și atunci ce mă fac, renunț la muzică și stau acasă să mă uit la televizor, ca alti batrani de varsta mea? Degetele mele să funcționeze și capul să fie sănătos. Să mă ajute Dumnezeu să pot cânta și în continuare”, spune profesorul.

Pasiunea pentru muzică presupune și multă grijă față de instrumentele muzicale.

”Eu am moștenit pianina asta în anii 70 de la o profesoară care a ieșit la pensie. Și am mare grijă de ea. E un instrument foarte bun, dar trebuie și îngrijită. Întotdeauna după ce termin lecția cu un elev, o închid și îi trag și husa, să nu intre praf. Am acordat-o o singură dată, n-a mai fost nevoie de atunci. Eu le spun și copiilor că trebuie să aibă grijă de instrument”, spune profesorul. 

Un fost elev de-al profesorului Korodi e flautist în Elveția, un fost elev din Poienile de sub Munte studiază la Conservator în Cluj, o elevă din Borșa studiază muzicologie la București. 

 

COMENTARII

Lasa un comentariu

*
*
*
Campurile marcate cu "*" sunt obligatorii


Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.TV Sighet

SONDAJ DE OPINIE

Cine consideraţi că ar trebui să se ocupe de problema haitelor de câini din oraş?
Primăria prin serviciul specializat
Asociaţiile prietenii animalelor
Cetăţenii

NEWSLETTER

Abonati-vă la newsletterul nostru si veti fi la curent cu ultimele stiri:
Sighet FM