Comunitate

REPORTAJUL ZILEI: Parcul de joacă din centrul civic, un pericol pentru cei mici, spun părinții

vineri , 11 aug 2017, ora 19:01       de Dana Berci, Ionița Ilieș       Comunitate

 Spațiul de joacă din centrul civic al Sighetului este departe de a fi locul ideal de distracție pentru copii. Dacă în urmă cu câțiva ani era unul dintre cele mai populate parcuri, acum este plin de mizerii și cu aparate de joacă distruse și ajunge să fie ocolit de cei mici. Câțiva părinți au decis să atragă atenția celor care sunt responsabili de întreținerea parcurilor că acestea au nevoie de reparații înaintea ca cineva să aibă de suferit.


 „În Sighet am remarcat lipsa parcurilor din centru. E adevărat, Grădina Morii are parcul foarte frumos, dar în centru este singurul parc și copii stau pe sub jucării pentru că nu au ce să facă. Puneți-vă în pielea copilului, 4 -5 ani, urcă, vrea să ajungă la toboganul din dreapta și nu are pe ce. Are toate șansele să cadă în gol pe pietre. Mi s-ar părea potrivită varianta aia buretoasă pe care am văzut-o în parc la Grădina Morii, ar fi extraordinar dacă am putea-o folosi și aici. Sunt mici, se împiedică, cad, se julesc, este concert de plânsete câteodată și sincer este un pericol pentru copii, nu e parc. Pe lângă partea asta, sunt toboganele, zona din stânga, sunt impracticabile. Ori să le ia cineva să le ducă, ori, dacă nu, se pot repara”, a spus Anamaria Borlean.

Sigheteanca a propus și o soluție pentru ca măcar de o parte a parcului să poată beneficia copii.

 „Se pot găsi soluții simple, toboganul de acolo fiind complet spart, ăsta nefiind utilizat, s-ar putea face un schimb, nu cred că ar presupune investiții enorme, doar un pic de bunvoință și de atenție spre viitorul copiilor ăstora. Și copilul meu s-a lovit, a urcat pe partea asta, dornic să ajungă la tobogan, a început să urle ca din gură de șarpe. După ce s-a calmat, a văzut că nu are ce să facă, s-a dus în partea din stânga direct cu capul în grinda de sus pentru că la 4-5 ani sunt mai înalți decât spațiul de acolo”, a mărturisit Anamaria Borlean.

Recent parcul de la Grădina Morii s-a extins cu un nou ansamblu de aparate de joacă, urmând ca tot acolo să se amenajeze un parc și pentru copiii mai mari. Părinții sunt mulțumiți de spațiul amenajat pentru copii în această zonă, însă ar fi și o problemă: este prea departe de oraș.

 „Sincer ieșim foarte rar, cei care locuim în Bogdan Vodă, Unirii, să mergi până la Grădina Morii pe 30 de grade e greu, ne oprim aici, dar nu poți să îl lași 1 minut nesupravegheat pe copil. În spatele lor trebuie să fii ca să nu pățească ceva”, a precizat Anamaria Borlean.

Semnele degrădării sunt vizibile pe toate locurile de joacă, în aceste condiții nu este de mirare că nici copiii nu mai vor să se joace în parc, mai spun părinții.

 „Copiii se atenționează unii pe alții, vezi nu te urca pe toboganul ăla că e spart, vezi că acolo nu poți urca, lemnele lipsesc, sunt rupte și puse un pic mai încolo. E ora 11:30-12:00, ar trebui să fie plin de părinți și de bunici cu copii. Suntem 2-3 persoane în parc. De cele mai multe ori și eu merg cu copilul la Grădina Morii, dar ori foarte dimineața, ori după masa foarte târziu și rar venim aici. Dacă suntem în drum oprim câteva minute pentru că sunt copii și sunt dornici să se joace, dar cu tristețe spun că s-a desființat parcul din fața bisericii catolice care era o binecuvântare pentru copii. Era în centrul orașului, și brusc au dispărut toate înaintea unui festival și nu le-a mai adus nimeni vreodată înapoi. E păcat, numărul copiilor este în creștere în Sighet, au nevoie de spații deschise de joacă”, a spus sigheteanca.

Zonele în care au fost amenajate spații de joacă sunt bine alese mai cred părinții, însă dotările acestora lasă de dorit.

‚Zonele cred că au fost foarte bine gândite și aici unde suntem și în parcul din fața bisericii catolice, numai că trebuie dotate, trebuie utilate și să ne gândim un pic și la categoria de vârstă de la 5 ani în sus că sunt tot copii. Am văzut în celelalte orașe, de exemplu în Baia Mare, Satu Mare că sunt zone cu cățărături și au ce face și copilașii mai mari că la un momentdat se plictisesc numai de tobogane. E bine să le gândim un pic și diferențiat ca vârstă. La una din postările de pe Facebook am avut reacții ale părinților care au fost martori când s-a rupt jucăria asta, dar cred că toți care avem copii gândim că ne lipsesc spațiile de joacă, acum că le spunem sau nu le spunem este altă treabă. Nu toți avem o mașină să mergem până la Grădina Morii, imaginați-vă niște bunici de 60-70 de ani, le este greu fizic să ajungă până acolo și de aceea mă gândesc că ar fi foarte util să reabilităm parcurile astea din centru”, a declarat Anamaria Borlan.

Despre starea parcurilor din oraș și despre actele de vandalism care au loc în spațiile de joacă a vorbit în urmă cu câteva zile și directorul Serviciului Public de Gospodărire Urbana. Ioan Șuștic a precizat că în perioada următoare se va interveni în mai multe parcuri pentru reparații.

 „Vor mai fi câteva locații la care se va lucra și tot acolo la Grădina Morii se va continua acel spațiu de joacă cu locuri de joacă pentru copii mai mari, între acel spațiu de joacă care există și până la digul existent. Din păcate spațiile acestea de joacă chiar dacă sunt foarte bine concepute sunt multe acte de vandalism și de multe ori trebuie să intervenim să le reparăm. La partea de pavele de cauciuc am intervenit de câte ori a fost nevoie, probabil că vom mai verifica toate spațiile de joacă și le vom pune la punct să funcționeze în condții normale”, a precizat Ioan Șuștic, directorul Serviciului Public de Gospodărire Urbana.

Chiștoace, persoane care consumă alcool fără nicio jenă în plină zi, obiecte de mobilier urban rupte și aruncate pe jos cu cuie cu tot, toate fac obiectul spațiului de joacă amenajat pe strada Piața 1 decembrie 1918 din Sighet, acolo unde municipalitatea a gândit un loc în care părinții să îi ducă pe cei mici la distracție. Săptămâna aceasta de pildă, în una din zile, în timp ce prichindeii se jucau în parc supravegheați de părinți, un cetățean s-a așezat pe o bancă cu o sticlă de 2 litri de bere și a consumat alcool fără nicio reținere în preajma celor mici. 

La doi pași de cetățeanul cu berea, un panou amplasat de către Primărie face referire la regualmentul parcului, unde este clar specificat faptul că e interzis accesul persoanelor care au consumat băuturi alcoolice, cu atât mai mult consumul de alcool în spații publice. De asemenea se interzice și vandalizarea mobilierului urban, zgârierea sau ruperea echipamentelor de joacă. Cu toate acestea, niciuna dintre reguli nu este respectată. Cei care locuiesc în zonă spun că nu de puține ori, grupuri de pensionari se adună seara în parcul cu pricina, se așează pe lăzi de bere amplasate pe spațiul verde și joacă table până târziu, consumând și alcool. Pe lângă asta, părinții au mărturisit că cetățenii respectivi le interzic copiilor să se joace cu mingea în perimetrul unde se așează ei, pentru a nu-i deranja. Dovadă pentru toate acestea sunt și sutele de mucuri de țigară împrăștiate prin iarbă.

Localnicii din zonă se mai plâng și de gangul care permite accesul la scările blocului, care spun ei, s-a transformat într-o toaletă improvizată.

 

COMENTARII

Lasa un comentariu

*
*
*
Campurile marcate cu "*" sunt obligatorii


Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.TV Sighet

SONDAJ DE OPINIE

Cine credeţi că ar trebui să vegheze la preîntâmpinarea faptelor de vandalism din oraş?
Poliţia Locală
Poliţia naţională
Cetăţenii

NEWSLETTER

Abonati-vă la newsletterul nostru si veti fi la curent cu ultimele stiri:
Sighet FM