Reportajul zilei

REPORTAJUL ZILEI: Lansare de carte - ”Imaginea evreilor din Maramureş în memoria colectivă”

sambata , 27 ian 2018, ora 10:35       de Dana Berci       Reportajul zilei

 Ziua Internațională de Comemorare a Holocaustului a fost marcată vineri de către Muzeul Maramureșului din Sighet printr-o lansare de carte. Evenimentul a avut loc la Casa memorială ”Elie Wiesel” și în prezența reprezentanților instituților de cultură, a administrației locale și a  comunităților evreiești, autorea Aura Pintea a vorbit despre cercetarea ştiinţifică bazată pe poveștile de viață ale evreilor şi ale creştinilor deopotrivă, o  istorie despre modul în care oamenilor le-a rămas întipărită în memorie trecerea evreilor prin Maramureș.


Aura Pintea a spus și cu ce dificultăți s-a confruntat în scrierea acestei cărți întrucât arhivele sunt destul de sărace în ceea ce privește datele despre evreii din Maramureș.

Cartea ”Imaginea evreilor din Maramureş în memoria colectivă” este o lucrare bazată pe interviuri de istorie orală, poveşti de viaţă din perioada interbelică şi până astăzi, din oraşele şi satele maramureşene, din care reies relaţii umane de o surprinzătoare diversitate între etnii, între clase sociale, întregeneraţii şi chiar în cadrul aceleiaşi familii. 

Despre impactul pe care l-au avut aceste evenimente asupra maramureșenilor și a evreilor deportați au vorbit și primarul municipiului Sighetu Marmației, Horia Scubli, și președintele Comunității evreilor din Sighet, David Lieberman.

Recenzii s-au primit și din partea prietenilor scriitoarei și a celor care au luat parte la lansarea cărții.

Cartea ,,Imaginea evreilor din Maramureş în memoria colectivă” este rezultatul unei munci de documentare de 7 ani.

 

COMENTARII

Lasa un comentariu

*
*
*
Campurile marcate cu "*" sunt obligatorii


Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.TV Sighet

SONDAJ DE OPINIE

Dacă în toamnă ar fi alegeri parlamentare, ce partid ați vota?
PSD+ALDE
PNL
USR
UDMR
Altul

NEWSLETTER

Abonati-vă la newsletterul nostru si veti fi la curent cu ultimele stiri:
Sighet FM