Reportajul zilei

REPORTAJUL ZILEI: Lansare de carte - ”Imaginea evreilor din Maramureş în memoria colectivă”

sambata , 27 ian 2018, ora 10:35       de Dana Berci       Reportajul zilei

 Ziua Internațională de Comemorare a Holocaustului a fost marcată vineri de către Muzeul Maramureșului din Sighet printr-o lansare de carte. Evenimentul a avut loc la Casa memorială ”Elie Wiesel” și în prezența reprezentanților instituților de cultură, a administrației locale și a  comunităților evreiești, autorea Aura Pintea a vorbit despre cercetarea ştiinţifică bazată pe poveștile de viață ale evreilor şi ale creştinilor deopotrivă, o  istorie despre modul în care oamenilor le-a rămas întipărită în memorie trecerea evreilor prin Maramureș.


Aura Pintea a spus și cu ce dificultăți s-a confruntat în scrierea acestei cărți întrucât arhivele sunt destul de sărace în ceea ce privește datele despre evreii din Maramureș.

Cartea ”Imaginea evreilor din Maramureş în memoria colectivă” este o lucrare bazată pe interviuri de istorie orală, poveşti de viaţă din perioada interbelică şi până astăzi, din oraşele şi satele maramureşene, din care reies relaţii umane de o surprinzătoare diversitate între etnii, între clase sociale, întregeneraţii şi chiar în cadrul aceleiaşi familii. 

Despre impactul pe care l-au avut aceste evenimente asupra maramureșenilor și a evreilor deportați au vorbit și primarul municipiului Sighetu Marmației, Horia Scubli, și președintele Comunității evreilor din Sighet, David Lieberman.

Recenzii s-au primit și din partea prietenilor scriitoarei și a celor care au luat parte la lansarea cărții.

Cartea ,,Imaginea evreilor din Maramureş în memoria colectivă” este rezultatul unei munci de documentare de 7 ani.

 

COMENTARII

Lasa un comentariu

*
*
*
Campurile marcate cu "*" sunt obligatorii


Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.TV Sighet

SONDAJ DE OPINIE

Spre ce destinaţii externe aţi dori să zboare avioanele de pe Aeroportul Maramures?
Londra
Madrid
Roma
Amsterdam
Munchen

NEWSLETTER

Abonati-vă la newsletterul nostru si veti fi la curent cu ultimele stiri:
Sighet FM