Reportajul zilei

REPORTAJUL ZILEI: Încurajați să își găsească un loc de muncă

joi , 21 iun 2018, ora 20:39       de Oana Dulf       Reportajul zilei

 16 tineri din centrele DGASPC Maramureș, atât din Baia Mare cât și din casele de tip familial din Vișeu de Sus și Sighetu Marmației, au discutat azi cu reprezentanți ai AJOFM Maramureș despre integrarea lor socio-profesională. 


DGASPC Maramureș a încheiat un parteneriat cu Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă, cu scopul de a integra socio-profesional tinerii care au împlinit vârsta de 18 ani și, în viitor, urmează să părăsească sistemul de protecție al copilului. În cadrul acestui parteneriat, tinerii din cadrul DGASPC vor beneficia de consiliere în vederea găsirii unui loc de muncă. 

”Totodată, le vor fi evaluate aptitudinile pe care le-au dobândit în sistem, vor primi informații cu privire la cerințele de pe piața actuală a forței de muncă și totodată vor fi consiliați în ceea ce privește menținerea locului de muncă dobândit. Nu este prima acțiune de acest fel. În fiecare an organizăm în parteneriat, la finalul anului școlar, asemenea acțiuni de informare a tinerilor. Dacă își continuă studiile, o singură dată, într-o formă de învățământ, la zi, ei pot să beneficieze de o măsură de protecție specială până la împlinirea vârstei de 26 de ani, iar dacă nu își continuă studiile și riscă să se confrunte cu excluziunea socială, mai pot beneficia de o măsură de protecție specială, încă 2 ani”, a declarat directorul general al DGASPC Maramureș, Alina Coste-Mădăras. 

Ca în fiecare an, Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Maramureș își continuă acțiunile de promovare și de mediatizare a măsurilor active oferite pentru tineri, fie ei și instituționalizați. Astfel de întâlniri între DGASPC, respectiv tinerii care sunt în evidența instituției și AJOFM, sunt activate an de an pentru a promova aceste măsuri active.

”Noi îi informăm pe aceștia despre măsurile și pachetele personalizate pe care noi le oferim acestora, respectiv consiliere și informare profesională, cursuri de formare profesională, înregistrarea în evidențele agenției pentru cei care sunt absolvenți ai instituțiilor de învățământ. De asemenea, îi informăm despre actele necesare pe care trebuie să le aducă la la agenție pentru a-și întocmi dosarul de șomaj. Dacă aceștia corespund locului de muncă pe care noi îl oferim în cadrul serviciilor de informare și consiliere, bineînțeles că vor primi o repartiție și vor ocupa acel loc de muncă. De asemenea, începând cu acest an, Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă înregistrează acești tineri într-o categorie - acei tineri NEETs - care sunt fără loc de muncă, nu sunt în educație și nu sunt nici în formare profesională. Acești tineri trebuie să aibă vârsta cuprinsă între 16 până la 25 de ani. Sunt cuprinși într-un registru al tinerilor NEETs și acești tineri dacă completează formularele respective vor fi evidențiați într-o hartă a tinerilor NEETs, care se întocmește la nivel național, în cadrul proiectului INTESPO și cu această ocazie, intensificăm aceste măsuri de promovare sau informări cu privire la acest proiect. Tinerii să știe că pot să vină să se înregistreze, pentru a crește numărul tinerilor NEETs în evidențele serviciului public de ocupare. Acești tineri - absolvenții instituțiilor de învățământ - dacă se înregistrează în termen de 60 de zile și își găsesc un loc de muncă, beneficiază de o primă de reinserție de 1.500 de lei. De asemenea, dacă se înregistrează la data absolvirii, ei pot beneficia și de ajutorul de șomaj cunoscut, care este de 250 de lei timp de 6 luni de zile. Bineînțeles, revin la prima de reinserție care se acordă persoanei, respectiv absolventului, iar celelalte măsuri active care sunt probabil cunoscute dar cu această ocazie le mai amintim: acele prime pentru absolvenți de care beneficiază agenții economici, respectiv 900 de lei timp de un an de zile, iar pentru persoanele cu handicap, beneficiază de 900 de lei timp de 18 luni. Acești tineri sunt deschiși, comunicăm foarte bine cu ei, am observat că trebuie să coborâm în rândurile lor, să facem informare, promovare mai intensă, oarecum, dar ei sunt deschiși și vor să urmeze cursuri de formare profesională, un loc de muncă dacă el corespunde competențelor dobândite după absolvire. Dacă nu au competențele obținute în timpul școlii, îi înscriem la cursuri de formare profesională care sunt în derulare la agenție la acea dată”, a declarat Ștefania Donca, purtător de cuvânt AJOFM Maramureș. 

Unul dintre tinerii instituționalizați, care a participat la întâlnirea organizată dimineață de DGASPC în colaborare cu AJOFM, este  Claudiu. Visul lui e să devină psiholog și să lucreze tot în sistemul de protecție al copilului. 

”Vreau să termin facultatea de psihologie, am absolvit acum Pedagogia la studii liceale. Vreau să fac Facultatea de Psihologie la Cluj. Acum mă pregătesc, momenta, pentru examenul de maturitate, de bacalaureat și în funcție de el, o să mă orientez. Visul meu este să termin Psihologia și să fac și o specializare pe una dintre ramurile acestei materii. Mi-ași dori să îmi deschid un cabinet, la un moment dat, mi-aș dori să lucrez în sistemul de protecție al copilului, dat fiind faptul că înh ultimii mei ani am acumulat niște experiențe și văd anumite situații din prisma copiilor și le pot vedea și din prisma adulților și cred că aș reuși să fiu un bun psiholog pentru copiii din sistemul de protecție al copilului. Cunosc și am experiența a ceea ce înseamnă sistem din punct de vedere al unui copil. Sper să am o viață mult mai bună decât cea pe care mi-ar fi putut să mi-o ofere  părinții mei, sper să am o familie, sper să am și eu un copil, la un moment dat, la care să îi dau tot, tot, ca să se poată realiza și să aibă un plus față de ceea ce am avut eu. Dacă eu am reușit să ajung aici, doar cu sistemul, copilul meu trebuie să ajungă mult mai sus fiind și ajutat de mine”, a mărturisit Claudiu Lingurar. 

Visul Dinei Bogar, o altă tânără prezentă azi la acțiune, este de a lucra cu copiii, într-o grădiniță. 

”Urmează într-o săptămână să iau examenul de licență, am absolit Facultatea de Pedagogie. Sper să îmi găsesc un loc de muncă undeva la o grădiniță, mi-ar face plăcere, pentru că îmi plac foarte mult copiii mici. Aș mai vrea o locuință. Întâlnirea de azi e foarte beneficiă, sunt sigură că voi pleca cu foarte multe informații noi și utile. E o cale care deschide alte drumuri. După discuția de azi cu siguranță o să am mai multe șanse, oportunități”, a mărturisit și Dina Bogar. 

 

 

COMENTARII

Lasa un comentariu

*
*
*
Campurile marcate cu "*" sunt obligatorii


Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.TV Sighet

SONDAJ DE OPINIE

Spre ce destinaţii externe aţi dori să zboare avioanele de pe Aeroportul Maramures?
Londra
Madrid
Roma
Amsterdam
Munchen

NEWSLETTER

Abonati-vă la newsletterul nostru si veti fi la curent cu ultimele stiri:
Sighet FM