Reportajul zilei

REPORTAJUL ZILEI: Discuții pe tema sălii de sport de la Școala „Dr. Ioan Mihalyi de Apșa”

vineri , 29 sep 2017, ora 18:10       de Dana Berci       Reportajul zilei

Construcția unei săli de sport la Școala „Dr. Ioan Mihalyi de Apșa” finanțată o parte de administrația locală și cealaltă parte de o societatea comercială, pe baza unui parteneriat cu instituția de învățământ, le-a dat bătăi de cap consilierilor locali sigheteni. Aprobarea indicatorilor tehnico-economici și a studiului de fezabilitate aferent proiectului de investiții i-a determinat pe aleșii locali să rediscute și bugetul necesar pentru această investiție. Întrucât unii consilieri locali au luat în considerare faptul că societatea comercială parteneră ar putea să se retragă din acest proiect, directorul Școlii „Dr. Ioan Mihalyi de Apșa”, a venit cu explicații despre acest parteneriat.

„Ați votat și aprobat la capitolul investiții o sumă de 600 000 lei în ceea ce privește construcția unei săli de sport la Școala „Mihalyi de Apșa”. Noi nu vorbim aici despre o investiție de un milion de lei, noi vorbim despre 600.000 lei, bani pe care îi alocă Consiliul Local al municipiului Sighetu Marmației pentru a face toalete, vestiare, o sală de antrenament și o platformă betonată. Ăsta este intregul proiect în această fază. Ca și oricare alt proiect, poate să sufere modificări, și atunci, într-o a doua etapă, această societate comercială a spus că dorește să fie parntenerul nostru în această investiție, dar un angajament clar, scris de la ei nu avem, dar  ei sunt oameni de onoare. Ne-au trimis pe email să le facem un proiect, să le prezentăm proiectul cu un buget alocat. Ei nu trimit formularele pentru investiții decât în momentul în care investiția este eficientă și convenabilă pentru ei”, a explicat directorul Școlii „Dr.Ioan Mihalyi de Apşa”, Florin Simion.

 Directorul unității de învățământ a mai precizat că proiectul prezentat Consiliului Local se referă strict la suma de bani aprobată de consilieri prin buget.

„Dumneavoastră ați votat 600.000 lei la investiții, noi am venit în fața dumneavoastră cu o documentație care se referă strict la acea sumă de bani pe care Consiliul Local a aprobat-o. Că în viitor proiectul poate să sufere modificări pentru a fi îmbunătățit, asta este o altă discuție. Această societate comercială când o să vadă că, Consiliul Local se ține de cuvânt și alocă banii, pasul următor va fi să vină cu aceeași sumă de bani și bineințeles vom veni din nou în fața Consiliului Local pentru a mări valoarea investiției cu suma respectivă”, a adăugat Florin Simion.

 Întrucât la data prezentării proiectului nu exista un document prin care acel operator economic se obligă să contribuie cu suma de bani necesară pentru construcția sălii de sport, Florin Simion i-a asigurat pe consilierii locali că în cazul în care societatea economică abandonează proiectul, el va găsi o altă sursă de finanțare.

„Promit în fața Consiliului Local că voi depune toate eforturile pentru ca în cazul în care această societate comercială abandonează proiectul sa găsesc o alt sursă de finanțare, și nu va fi bugetul local. Problema sălii de sport de la Școala „Dr. Ioan Mihalyi de Apșa” o am în vedere de cel puțin 10 ani. Oriunde mergeam pentru a iniția acest proiect mi se spunea: aii sală de sport? Eu am zis da, este de 120 m și este improprie. Atunci răspunsul era: mai stai la rând. Am făcut un proiect major pentru școală pentru că noi funcționăm în 2 cicluri de învățământ, fiind sala de sport improprie, tot cu ajutorul acestui partener, am transformat-o în săli de clasă și am reușit să fim o școală incluzivă care nu face niciun fel de discriminare și am adus toți copiii într-un singur schimb. În momentul în care am început să pun în discuție subiectul sala de sport, și am spus că școala noastră nu are sală de sport absolut deloc, am început să fiu auzit. Sunt ferm convins că în momentul în care noi ne vom trezi cu un obiectiv care se poate utiliza și în măsura în care noi acum o discutăm, o sală de antrenamente, vestiare, dușuri, la orice companie de investiții, își va găsi sursa de finanțare pentru a fi continuat”, a mai precizat Florin Simion.

„Aș vrea să le precizez colegilor că ceea ce avem noi în față sunt indicatorii tehnico-economici. Banii i-am aporbat prin buget. Atunci am convenit asupra faptului că Școala nr. 3 are nevoie de o sală de sport la cei 800 de copii pe care îi are. Faptul că acum discutăm dacă acel partener se va ține de cuvânt sau nu se va ține, e o altă discuție, eu nu cred că o multinațională ca aceasta nu se va ține de cuvânt și dacă nu se va ține de cuvânt, nu cred că va fi o problemă pentru ca din bugetul de anul viitor Consiliul Local să mai aloce 500.000 lei, pentru că acea școală chiar merită o școală de sport. Dacă nu o finalizăm că nu se ține firmă de cuvânt, pe buget multianual le dăm diferența de bani”, a adaugat consilierul local Petru Rednic.

 Și primarul Horia Scubli a precizat că are încredere că această firmă se va ține de cuvânt în ceea ce privește acest parteneriat și contribuția cu acea sumă de bani.

„Această societate comercială s-a ținut tot timpul de cuvânt, noi nu suntem în situația să îi punem condiții să vină să facă și să dreagă. Noi i-am propus niște activități, anul trecut ne-a dat peste 60.000 de euro. E bine, să știți, anul acesta le-am cerut dublu, au spus că fac”, a adăugat primarul Horia Scubli.

 Consilierul local Alexandru Oros a propus amânarea proiectul pentru a fi rediscutat împreună cu reprezentanții societății comerciale partenere.

„Poate nici nu ar trebui să luăm în discuție că această firmă și-ar retrage sprijinul vizavi de acest proiect, dar poate discuțiile cu ei nu au fost de așa natură încât să aducă lumină în Consiliul Local. Se pare că nu știm care e momentul în care ei vin cu această contribuție, nu știm pe ce ne bazăm când vorbim de o anumită sumă și aș vrea să propun amânarea tocmai pentru a avea aceste discuții cu ei. Normal ar fi să stăm cu ei la masă”, a precizat Alexandru Oros, consilier local.

 După ce zeci de minute au purtat discuții în contradictoriu pe acest subiect, în momentul votului, toți consilierii locali au votat pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai proiectului.


COMENTARII

Lasa un comentariu

*
*
*
Campurile marcate cu "*" sunt obligatorii


Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.TV Sighet

SONDAJ DE OPINIE

Spre ce destinaţii externe aţi dori să zboare avioanele de pe Aeroportul Maramures?
Londra
Madrid
Roma
Amsterdam
Munchen

NEWSLETTER

Abonati-vă la newsletterul nostru si veti fi la curent cu ultimele stiri:
Sighet FM