Reportajul zilei

REPORTAJUL ZILEI: Discuții aprinse privind noile tarife pentru salubrizarea stradală, plus un protest spontan în fața primăriei

miercuri , 1 feb 2017, ora 12:34       de Dana Berci, Narcisa Chișiu       Reportajul zilei

 Discuții aprinse și replici acide în ședința de Consiliu local Sighet. Tema a reprezentat-o proiectul de hotărâre privind aprobarea noilor tarife pentru activitățile de salubrizare stradală și menajeră practicate de Herodot SRL. După ce atât consilierii locali sigheteni, cât și reprezentanții societății de salubrizare s-au întrecut în luări de cuvânt s-a decis amânarea proiectului. Cei mai afectați de această decizie sunt agajații societății de salubrizare, motiv pentru care în această dimineață au decis să protesteze în fața primăriei. Protestul însă s-a încheiat la fel de repede cum a și început.


Principalul motiv care stă la baza solicitării de majorare a tarifelor  pentru activitățile de salubrizare stradală și menajeră practicate în Sighetu Marmației sunt creșterile salariale care au intrat în vigoare începând de astăzi. Nu doar banii au făcut subiectul discuțiilor mai aprinse, ci și calitatea curățeniei din oraș după reducerea bugetului la acest capitol.

 „În principiu, noi, cei de la primărie, am încercat să menținem într-un cost rezonabil această activitate de salubrizare a orașului, pentru că este o zonă de unde putem face economie și undeva suntem la o limită... Sigur, cu cât scădem costurile mai mult - și intenția administrației este aceea de a scădea costurile -, din nefericire cu atât scade și calitatea actului de curățare în general, dar dacă credeți că ne dorim să ducem zăpada, se poate face și acest lucru, însă punctul meu de vedere este că poate este un lux pe care nu ni-l permitem sau poate nu este necesar”, a spus primarul municipiului Sighetu Marmației, Horia Scubli. 

 „Vă propun amânarea acestui proiect și o întâlnire cu firma Herodot pentru a ne înțelege mai bine, și nu peste noapte sau într-un fel pe care îl știm de foarte mulți ani, care, din păcate, spun eu că merge mai rău și nu înspre bine”, a precizat consilierul local Alexandru Oros.

 „Să nu uitați faptul, și cei care au fost consilieri în celălalt mandat știu acest lucru, firma Herodot are un contract cu primăria încheiat pe o perioadă destul de îndelungată. Și acum dați-mi voie să vă contrazic, domnule primar, același contract de prestări servicii cu firma Herodot era și iarna trecută, iar iarna trecută nu era atâta zăpadă pe pietonală cum este acum. A nins și iarna trecută, iar o motivație de genul a înghețat și nu am apucat să curățăm exact în mijlocul pietonalei nu subzistă”, a explicat consilierul local Daniela Onița Ivașcu,

În ceea ce privește proiectul de hotărâre de pe ordinea de zi, reprezentanții societății Herodot au arătat că, potrivit legii, trebuie să majoreze salariile pentru mai mult de jumătate dintre angajați, iar acest lucru necesită și o creștere a tarifelor, ținând cont că acestea nu au mai fost schimbate de mai bine de 4 ani.

”Domnilor consilieri, au trecut 4 ani de când nu am mărit prețurile, din 2013, din  martie. Atunci am promis unui domn consilier că nu vom mări prețurile 2 ani de zile și nu le-am mărit 4 ani. În acest moment societatea noastră lucrează cu 5,5 lei pentru persoană/lună + TVA. Este unul dintre cele mai mici prețuri din țară. V-ați legat de zăpadă și de cum arată orașul acuma, noi ne desfășurăm activitatea în baza unui contract care spune că avem dreptul să mărim prețurile de fiecare dată când un element care influențează prețul crește cu mai mult de 5%. Salariul minim pe economie a crescut cu 81% și noi nu am mărit prețurile, ca să nu mai vorbesc că în contractul nostru cu dumneavoastră... nu numai noi suntem responsabili de curățenia în oraș, în momentul în care bugetul, din motive diverse de economii s-a redus la jumătate, nu puteți să așteptați să fie aceeași calitate a salubrității”, a spus Nicolae Ghirasin, administrator al SC Herodot.

În luna ianuarie Primăria Sighetu Marmației a redus numărul comenzilor pentru salubrizarea stradală, iar rezultatele nu au întârziat să apară pe străzile din oraș.

 „Dumneavoastră veniți și îmi spuneți de ce orașul nu este la fel de curat ca acum 2 ani? Pentru că atunci bugetul era dublu, asta a fost, uitați-vă pe facturi și tot Herodotul este vinovat. Eu știu că există opoziție și trebuie să luați atitudine, dar dacă vreți ca acest oraș să nu arate dezastruos, atunci trebuie să ne sprijiniți, pentru că ne-a ajuns cuțitul la os. Interesul dumneavoastră ar trebui să fie ca acest oraș să fie curat. Din motive de economie s-a stabilit ca să se facă lunar  salubrizarea pe bază de comandă, deci eu nu pot să țin 30 de oameni angajați și să folosesc 6. Nu am dat afară încă, dar a trebuit să îi trimit în concediu și pe 2016, și pe 2017, pentru că vine primăvara și o să am nevoie de 30 de angajați”, a adăugat Nicolae Ghirasin.

Pentru că nu au căzut de acord asupra acestui hotărâri, proiectul a fost amânat, urmând ca vineri să fie discutat pe comisii.

Ca reacție la ședința de Consiliu local din 31 ianuarie,  angajații societății de salubrizare au făcut azi dimineață un protest spontan.  Zece mașini ale societății au circulat în coloană prin centrul orașului, trecând și prin fața primăriei.

”A fost un protest spontan al angajaților noștri care sunt îngrijorați de salariile și de locurile lor de muncă. Motivul a fost amânarea Consiliului local a discutării și supunerii spre aprobare a proiectului de hotărâre privind noile tarife de salubrizare în Sighet, tarife care pentru noi contează în fiecare lună, cu fiecare lună de întârziere, noi stăm tot mai prost. Menționăm că societatea noastră nu a modificat tarifele din martie, 2013, perioadă în care salariul minim pe economie a crescut cu 81 %, iar inflația cu 16%. 70% dintre angajații societății Herodot sunt cu salariul minim pe economie, iar ponderea salarială din veniturile lor, este de 51%. Ținând cont de această perioadă foarte lungă, societatea noastră ajunge într-un impas lucrând cu vechile tarife, chiar începând de astăzi a crescut salariul minim pe economie”, menționează Sorin Israil, directorul societății de salubrizare. 

Angajații firmei  au înțeles situația mai dificilă a societății de salubrizare și tocmai de aceea au organizat un protest spontan. 

”Noi sperăm că domnii consilieri vor înțelege că această indexare este necesară pentru buna desfășurare a activității de salubrizare în orașul nostru. Noi am propus, după patru ani de zile, o mărire de la 5,55 lei per persoană pe lună la 6,52 lei, nu este o creștere foarte mare a tarifelor. Chiar analizând tarifele din alte localități din țarî, avem un tarif destul de mic”, a precizat Sorin Israil, directorul societății de salubrizare din Sighet 

Societatea de salubrizare are o sută de angajați, dintre care 70 sunt încadrați cu salariul minim pe economie, restul fiind șoferi, personal TESA sau mecanici.  

 

COMENTARII

Lasa un comentariu

*
*
*
Campurile marcate cu "*" sunt obligatorii


Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.TV Sighet

SONDAJ DE OPINIE

Cine consideraţi că ar trebui să se ocupe de problema haitelor de câini din oraş?
Primăria prin serviciul specializat
Asociaţiile prietenii animalelor
Cetăţenii

NEWSLETTER

Abonati-vă la newsletterul nostru si veti fi la curent cu ultimele stiri:
Sighet FM