Reportajul zilei

REPORTAJUL ZILEI: Cum se obține pensia internațională în 2018

joi , 11 ian 2018, ora 18:25       de Ioana Popovici       Reportajul zilei

Sunt foarte mulți maramureșeni care lucrează în străinătate.  Majoritatea au plecat cu gândul la un trai mai bun și cu dorința de a reveni în țară când se pun financiar pe picioare. Pentru mulți, perioada aceasta este destul de lungă și de cele mai multe ori caracterizată de o existență muncită, ale cărei roade ar trebuie să le culeagă în momnetul retragerii de pe piața muncii. Reglementările europene permit ca românilor care au lucrat în alte țări să le fie  recunoscută  această muncă și luată în calcul la pensia de care pot beneficia, care devine, astfel, una internațională.

Condițiile ce trebuie îndeplinite  pentru a beneficia de pensia internațională presupun în primul rând  muncă prestată cu acte în regulă, respectiva plata  contribuțiilor sociale. Astfel, stagiile de cotizare din celelalte țări sunt avute în vedere la stabilirea pensiei de către autoritățile române, dar și de cele străine, în conformitate cu legislațiile proprii, dacă se cere pensia în afara țării noastre.

Cererea de pensie se depune la casa de pensii din țara în care locuiește solicitantul sau din ultima țară în care a lucrat.

La calculul pensiei nu se ține seama de durata muncii prestate. Astfel aceasta poate fi o lună, un an sau mai mult, stagiul fiind calculat pe zile. De asemenea, se ține cont și de grupa de muncă la calcului vechimii în muncă, respectiv a pensiei internaționale.

Până la reglementările europene actuale exista riscul ca o persoana care a îndeplinit stagiul de muncă necesar, inclusiv plata contribuțiilor aferente, să nu beneficieze de o pensie pentru simplul fapt că munca prestată a avut loc în mai multe state.

România are încheiate acorduri bilaterale pe modelul regulamentelor europene cu Macedonia, Turcia, Coreea de Sud, Moldova, Canada şi Israel.  De asemenea, aplică alte acorduri şi convenţii bilaterale de securitate socială cu Maroc, Armenia, Belarus, Ucraina şi Rusia.


 


COMENTARII

Lasa un comentariu

*
*
*
Campurile marcate cu "*" sunt obligatorii


Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.TV Sighet

SONDAJ DE OPINIE

Cine consideraţi că ar trebui să se ocupe de problema haitelor de câini din oraş?
Primăria prin serviciul specializat
Asociaţiile prietenii animalelor
Cetăţenii

NEWSLETTER

Abonati-vă la newsletterul nostru si veti fi la curent cu ultimele stiri:
Sighet FM