REGLEMENTĂRI: S-au stabilit limite maxime pentru chirii în locuințele ANL

joi , 20 apr 2017, ora 16:23       de Narcisa Chișiu       Economic

 Guvernul a operat unele modificări ce permit scăderea chiriilor plătite de tineri la locuințele ANL. Executivul  a stabilit recent limite maxime la aceste chirii, în condițiile în care până de curând legislația nu stabilea asemenea niveluri. Mai exact, este vorba de trei limite distincte.


Limitele maxime ale chiriei sunt stabilite în funcție de salariul minim brut. Astfel, chiria maximă poate ajunge până la:

10% din venitul mediu de bază brut lunar pe membru de familie, calculat în funcție de veniturile realizate în ultimele 12 luni, în cazul în care venitul brut pe membru de familie este mai mic sau egal cu salariul minim brut;

20% din venitul mediu brut lunar pe membru de familie, calculat în funcție de veniturile realizate în ultimele 12 luni, în cazul în care venitul brut pe membru de familie este mai mare decât salariul de bază minim brut și care nu depășește cu 100% salariul minim brut;

30% din venitul mediu brut lunar pe membru de familie, calculat în funcție de veniturile realizate în ultimele 12 luni, în cazul în care venitul brut pe membru de familie este mai mare decât 100% salariul minim de bază brut, dar nu mai mult de 5.000 de lei. 

Măsura este motivată, conform preambulului ordonanței de urgență, de numărul mare de petiții și memorii formulate atât de tinerii chiriași, cât și de reprezentanții autorităților locale ce administrează casele ANL. Astfel, s-a cerut Guvernului o scădere a chiriilor deoarece tinerii au venituri reduse și riscă să fie evacuați din locuințele de stat. Persoanele care pot cere repartizarea unei locuințe ridicate prin programele ANL pot avea maximum35 de ani la data la care depun solicitările la autoritățile locale. Contractele de închiriere pot fi făcute pentru o perioadă de cinci ani de la data repartizării locuinței și trebuie să includă clauze referitoare la recalcularea chiriei în cazul titularilor de contract ce au împlinit 35 de ani și la actualizarea anuală a chiriei. Odată ce expiră perioada contractuală inițială de cinci ani, prelungirea acesteia se poate face, în mod succesiv, pe perioade de câte un an.

 

tags: reglementari:, s-au, stabilit, limite, maxime, pentru, chirii, in, locuințele, anl