Comunitate

REGLEMENTĂRI: O nouă modalitate de finanțare pentru căminele de bătrâni

luni , 25 iul 2016, ora 16:51       de Oana Dulf       Comunitate

 O nouă ședință a Comitetului Civic pentru Persoane Vârstnice s-a desfăşurat azi la Palatul Administrativ din Baia Mare. S-au prezentat, printre altele, noutățile aduse de ordonanța de urgență care modifică și completează legea privind asistența socială a persoanelor vârstnice.


OUG 34/2016 schimbă modalitatea de finanțare a căminelor de bătrâni și a centrelor medico-sociale organizate de administrația publică locală. Astfel, acestea pot cere finanțare și de la bugetul de stat, dar nu mai mult de 10% din cheltuielile lor. Ordonanța prevede că persoanelor fără venituri li se acordă servicii gratuit, în timp ce pensionarii vor suporta strict costul serviciilor, stabilit prin normele aprobate de Ministerul Muncii. Serviciile oferite variază de la îngrijire în centre la îngrijire la domiciliu, și de la curățenie în casă și servicii de igienă personală la consiliere juridică și cumpărături. La nivel național, numărul persoanelor vârstnice îngrijite în instituții publice era anul trecut de 3.400. În Maramureș există mai multe instituții de îngrijire a bătrânilor, precum centrul public de zi de la Borșa, centrul public rezidențial de la Baia Sprie, centrele medico-sociale publice de la Dragomirești, Târgu Lăpuș, Sighetu Marmației și Șomcuta Mare (funcționale, doar primele două), precum și centrele private, unele aflate în parteneriat cu administrațiile locale, de la Coltău, Groși, Coroieni și Oarța. 

Ștefan Lupșa, președintele Consiliului Județean al Persoanelor Vârstnice, a opinat că ar fi util să se realizeze o evaluare a persoanelor vârstnice în toate cele 76 de unități administrativ-teritoriale ale județului Maramureș, pentru a se cunoaște câte locuri ar fi necesare în căminele pentru bătrâni, de zi și rezidențiale, precum și câți vârstnici ar avea nevoie de îngrijire la domiciliu. Subprefectul judeţului Maramureş, Alexandru Bondrea, a afirmat că îngrijirea bătrânilor în centre de specialitate este un lucru normal și cu tradiție în Occident, și ar fi nevoie de implicarea primăriilor pentru ca și în Maramureș să funcţioneze centre de îngrijire moderne. În județ unele centre medico-sociale nu sunt funcționale din pricina lipsei personalului de specialitate. 

 

COMENTARII

Lasa un comentariu

*
*
*
Campurile marcate cu "*" sunt obligatorii


Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.TV Sighet

SONDAJ DE OPINIE

Spre ce destinaţii externe aţi dori să zboare avioanele de pe Aeroportul Maramures?
Londra
Madrid
Roma
Amsterdam
Munchen

NEWSLETTER

Abonati-vă la newsletterul nostru si veti fi la curent cu ultimele stiri:
Sighet FM