REGLEMENTĂRI: Care sunt obligațiile proprietarilor de câini periculoși

joi , 12 oct 2017, ora 16:57       de Dana Berci       Stiri

 Cunoașterea legislației în ceea ce privește deținerea unui animal de companie periculos poate preveni producerea unor evenimente grave. Reprezentanții Poliției Sighet spun că și tragicaîntâmplare din luna august, când un copil din Iapa a murit după ce a fost atacat de câinele unchiului, ar fi putut fi evitat dacă deținătorul animalului ar fi respectat legea.


În categoria câinilor agresivi intră cei care atacă și mușcă fără să fie provocați sau câinii care sunt antrenați și participă la luptele între câini.

O obligație primordială a unui deținător de câine care face parte din categoria câinilor periculoși sau a câinilor agresivi este aceea de a se prezenta la Asociația Chinologică unde este luat în evidență, se verifică starea animalului și se spune în care dintre cele două categorii este încadrat, iar cu acea adeverință proprietarul se prezintă la poliție, ulterior polițiștul de proximitate va face verificările de rigoare dacă respectă condițiile impuse de lege ca să îl păstreze. Obilgațiile deținătorilor de câini și condițiile deținerii acestora sunt specificate în Ordonanța de Urgență nr.55/2002”, a explicat Gheorghe Bora, împuternicit șef Poliția Sighet.

Pentru a deţine un câine periculos, proprietarul trebuie să îndeplinească mai multe condiții.

„Proprietarii câinilor periculoși trebuie să aibă vârsta minimă de 18 ani, să aibă capacitate deplină de exercițiu, să nu fi fost condamnat pentru săvârșirea unor infracțiuni contra persoanei. Proprietarii sau deținătorii temporari ai câinilor au obligația să înregistreze câinii la Asociația Chinologică Română, afiliată la Asociația Chinologică Internațională și să inscripționeze în mod lizibil la intrarea în apartament, în imobil ori pe împrejmuirea aferentă imobilului respectiv avertismentul <<Câine periculos>> sau după caz <<Câine agresiv>>. Proprietarii câinilor au obligația să depună la sediul poliției în a cărei rază este situat imobilul în care este ținut câinele, o adeverință eliberată de această asociație”, a adăugat Gheorghe Bora.

De asemenea, proprietarii câinilor trebuie să depună și declarație pe propria răspundere care să cuprindă numărul de identificare al câinelui aplicat prin tatuare sau microcip, precum și date despre vaccinarea, sterilizarea animalului și asigurarea de răspundere civilă pentru eventuale pagube produse de acesta. Și în ceea ce privește plimbarea câinilor periculoși sunt reguli stricte.

„Accesul câinilor preiculoși în localurile publice, în mijloacele de transport precum și în alte locuri publice cu excepția drumurilor publice și a  căilor de acces către acestea este interzis. Accesul câinilor în aceste locuri este permis numai dacă poartă botniță și sunt ținuți în zgardă, lesă sau ham de către proprietar sau de către deținătorul temporar”, a mai precizat Gheorghe Bora.

Persoanele care nu respectă prevederile legale în ceea ce privește deținerea câinilor periculoși riscă sancțiuni și sunt răspunzătoare de daunele care pot fi cauzate de animalele lor.

 

tags: reglementari:, care, sunt, obligațiile, proprietarilor, de, caini, periculoși