REGLEMENTĂRI: Care sunt condițiile în care un minor poate ieși din țară

marti , 13 mar 2018, ora 21:24       de Dana Berci       Agenda Ta

Toți cetățenii români au dreptul la libera circulație în străinătate, conform cadrului legislativ în vigoare, totuși, atunci când vine vorba de minori, legea impune o serie de condiții pentru a le permite acestora să părăsească țara. 


Exceptând situația în care copilul călătorește cu ambii părinți, însoțitorul acestuia este obligat, de la caz la caz, să prezinte autorităților anumite documente justificative.

”Atunci când este vorba despre un minor, legea prevede unele condiții speciale în momentul ieșirii din țară, astfel că în principal copilul ar trebui să fie însoțit de către ambii părinți, dacă copilul are un singur părinte în certificatul de naștere, pe lângă pașaportul pe care trebuie să îl aibă valabil, va trebui să aibă și certificatul de naștere din care să rezulte că are un singur părinte. Dacă unul dintre prăinți este decedat, va trebuie să prezinte certificatul de deces. Există situații în care actele de deces nu au putut fi emise și minorul împreună cu celălat părinte se deplasează de exemplu la înmormântare și în situațiile acestea, cu un act de la ambasadă sau de la consulat sau de la altă autoritate care să ateste că unul dintre părinții minorului este decedat, atunci este posibilă  trecerea frontierei însoțit de celălalt părinte”, a explicat avocatul Anișoara Mihali.

Ce reguli trebuie să respecte părinții dacă vor să călătorească cu copilul în străinătate și când poate refuza minorul ieșirea din țară aflați din emisiunea Manifest, începând cu ora 19:00.

 

tags: reglementari:, care, sunt, condițiile, in, care, un, minor, poate, ieși, din, țara