Social

PE ULTIMA SUTĂ DE METRI: Cum poți verifica dacă apari pe lista, deși știi că nu ai semnat?

marti , 11 sep 2018, ora 18:58       de ziare.com       Social

 Sigur, temele sunt diferite si era de asteptat ca romanii sa semneze cu mai multa ravna pentru a interzice casatoria intre doua persoane de acelasi sex decat pentru a avea oameni curati in functii publice, daca ne uitam la lista lunga a parlamentarilor si primarilor care au fost votati masiv, desi aveau probleme penale.


 

Iar raspunsul la intrebarea din titlul acestui articol este simplu: Nu poti.

 

Si asta in ciuda faptului ca, potrivit legii, "listele semnate de sustinatori se pastreaza in dosare, pe localitati, snuruite si semnate pentru atestarea continutului", un exemplar fiind tinut la Curtea Constitutionala, iar o copie, la Parlament.

 

Reamintim ca pe ordinea de zi a plenului Senatului se afla marti votul pentru Familia Traditionala, iar distanta de 13 luni de la adoptarea in Camera Deputatilor fiind cea mai buna dovada ca aceasta initiativa cetateneasca este folosita de Liviu Dragnea (cel mai infocat sustinator) in interes propriu, pentru resetarea agendei publice.

Initiativa Coalitiei pentru Familie urmareste modificarea art. 48 din Constitutie astfel incat familia sa nu se mai intemeieze pe casatoria liber consimtita intre soti, asa cum este acum, ci pe una intre "barbat si femeie".

 

Intrebat de Ziare.com cum poate verifica un cetatean ca nu apare fara voia lui pe listele de semnaturi adunate pentru "familia traditionala" si daca lipsa de transparenta cu care au fost adunate cele trei milioane ar trebui sa dea de gandit, Mihai Politeanu, unul dintre liderii organizatiei civice Initiativa Romania, ne-a explicat care ar fi singura solutie posibila din punct de vedere legal.

 

"Ne-am gandit, evident, la asta, dar nici nu putem sa ii acuzam de la inceput, pentru ca, poate, oamenii au strans acele semnaturi mai ales in mediul rural. Dar exista semne de intrebare. Ati vazut, campania #Fara penali a fost extrem de vizibila in toata tara, s-a depus un efort urias ca sa se stranga un milion de semnaturi si aproape oricine din tara asta care traieste in mediul urban a intrat in contact, mai mult sau mai putin timp, cu un membru al campaniei.

 

In ceea ce priveste CpF, nu ii putem acuza ca au falsificat semnaturile in vreun fel. Este foarte greu sa verificam daca ele au fost stranse in mod legal.

 

Nimeni nu are cum sa aiba acces la aceste liste legal, decat daca este vorba despre o institutie a statului roman. Singura posibilitate de a verifica daca aceste semnaturi exista cu adevarat este sa fie trimise intrebari la toate primariile din tara si aflat daca au depus semnaturi, cate anume si daca au fost validate.

 

Si doar dupa ce se face o centralizare la nivel national se poate spune cu siguranta daca exista cu adevarat 3 milioane de semnaturi sau nu si cate dintre ele au plecat spre Parlamentul Romaniei si Curtea Constitutionala", ne-a declarat Mihai Politeanu.

Intrebat care este rostul "snuruirii dosarelor" si pastrarii lor, operatiuni prevazute in lege, acesta ne-a spus ca, intr-adevar, dosarele pot fi consultate, dar "doar de o institutie a statului".

 

"Cineva, pe legea 544 sau in interes jurnalistic, nu are cum, pentru ca acolo apar date personale si nu pot fi prelucrate de nimeni altcineva decat de o institutie a statului sau de catre cineva din grupul de campanie al Coalitiei pentru Familie.

 

Prin urmare, nu au acces decat cei din primarii, care au verificat listele, sau Parchetul, daca exista suspiciuni ca acele semnaturi exista pe hartie, dar nu au fost stranse in mod legal", a conchis reprezentantul Initiativei Romania.

 

COMENTARII

Lasa un comentariu

*
*
*
Campurile marcate cu "*" sunt obligatorii


Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.TV Sighet

SONDAJ DE OPINIE

Spre ce destinaţii externe aţi dori să zboare avioanele de pe Aeroportul Maramures?
Londra
Madrid
Roma
Amsterdam
Munchen

NEWSLETTER

Abonati-vă la newsletterul nostru si veti fi la curent cu ultimele stiri:
Sighet FM