Economic

RAPORT: România, cea mai mare rată de creştere din lume a cheltuielilor militare

joi , 5 iul 2018, ora 22:20       de Mediafax       Economic

 România a avut cea mai mare rată de creştere din lume a cheltuielilor militare în intervalul 2016-2017, se arată în datele unui raport conceput de Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI).


Rata creşterii, de aproximativ 50%, a însumat patru miliarde de dolari (3,41 miliarde de euro) şi a fost consecinţa începerii implementării planului de modernizare şi expansiune a forţelor armate pe perioada 2017-2026.

Inclusă de SIPRI în regiunea Europei Centrale, România s-a aflat pe locul doi în topul celor mai mari cheltuieli militare din această regiune, după cele ale Poloniei. Cheltuielile acesteia din urmă au reprezentat 42% din totalul regional.

Şi Letonia şi Lituania şi-au mărit cheltuielile militare, fiecare cu câte 21%, în cazul celei dintâi totalul ajungând la 514 milioane de dolari, iar în cazul celei din urmă la 812 milioane de dolari.

Calculat la nivelul întregii Europe Centrale, cheltuielile militare au crescut cu 12%, în principal pe fondul percepţiei conform căreia Federaţia Rusă reprezintă o ameninţare.

Datele mai arată că, la nivel continental, cheltuielile militare au însumat 342 de miliarde de dolari, echivalentul a 20% din totalul cheltuielilor militare de la nivel global.

COMENTARII

Lasa un comentariu

*
*
*
Campurile marcate cu "*" sunt obligatorii


Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.TV Sighet

SONDAJ DE OPINIE

Spre ce destinaţii externe aţi dori să zboare avioanele de pe Aeroportul Maramures?
Londra
Madrid
Roma
Amsterdam
Munchen

NEWSLETTER

Abonati-vă la newsletterul nostru si veti fi la curent cu ultimele stiri:
Sighet FM