Social

RAPORT: Numărul morților în atacuri teroriste, în scădere în 2016 comparativ cu anul precedent

miercuri , 15 noi 2017, ora 09:07       de Agerpres       Social

 Numărul persoanelor ucise în atacuri teroriste în 2016 s-a redus comparativ cu anul precedent, însă în tot mai multe țări a avut loc cel puțin un atentat, relevă raportul Indicele terorismului mondial (GTI), raport elaborat de Centrul de studii australian din cadrul Institutului pentru Economie și Pace și dat publicității miercuri la Londra, transmite AFP.


''Principala constatare pozitivă este reculul global al numărului de victime ale atacurilor teroriste'', arată documentul citat. Astfel, anul trecut 25.673 de persoane au decedat în atacurile teroriste comise în întreaga lume, în scădere cu 22% față de anul 2015.

Numărul persoanelor ucise s-a redus 'semnificativ' în patru din cele mai afectate cinci țări — Siria, Pakistan, Afganistan și Nigeria. În aceasta din urmă s-a înregistrat chiar o scădere de 80% a numărului victimelor atacurilor teroriste în 2016 față de anul anterior.

În schimb, Irakul continuă să se afle pe prima poziție, din cauza multiplicării atacurilor comise de gruparea jihadistă Stat Islamic (SI) contra civililor. Anul trecut 9.765 de persoane au murit în Irak din cauza actelor teroriste, ceea ce reprezintă 38% din totalul victimelor la nivel mondial.

GTI mai indică faptul că în 2016 au fost afectate de atacuri teroriste 77 de țări, față de 65 în anul 2015.

Referitor la statele europene și alte țări dezvoltate, raportul constată că 2016 a fost cel mai sângeros începând din 1988, cu excepția atentatelor de la 11 septembrie 2001, dar subliniază că scăderea puterii SI coincide cu o 'tendință pozitivă în prima jumătate a anului 2017, chiar dacă acest studiu exclude Turcia și Israel'.

GTI, creat în 2012 și care utilizează informații cuprinse în baza de date privind terorismul global a Universității Maryland, permite măsurarea evoluției atacurilor teroriste în 163 de țări începând din anul 2000.

COMENTARII

Lasa un comentariu

*
*
*
Campurile marcate cu "*" sunt obligatorii


Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.TV Sighet

SONDAJ DE OPINIE

Spre ce destinaţii externe aţi dori să zboare avioanele de pe Aeroportul Maramures?
Londra
Madrid
Roma
Amsterdam
Munchen

NEWSLETTER

Abonati-vă la newsletterul nostru si veti fi la curent cu ultimele stiri:
Sighet FM