Economic

RAPORT: Analiştii anticipează o depreciere a leului şi creşterea dobânzilor

joi , 26 oct 2017, ora 17:41       de Mediafax       Economic

 În septembrie 2017, indicatorul de încredere macroeconomică al CFA România a scăzut faţă de luna anterioară, la valoarea de 45,4 puncte, cea mai scăzută valoare din iunie 2013, fiind cu 5,3 puncte mai mic decât valoarea consemnată în exerciţiul anterior.


Scăderea s-a datorat ambelor componente ale indicatorului. Astfel, indicatorul condiţiilor curente a fost de 63,9 puncte, valoare în scădere cu 4,6 puncte, în timp ce indicatorul anticipaţiilor a scăzut cu 5,7 puncte până la valoarea de 36,1 puncte, aceasta fiind cea mai redusă valoare din octombrie 2012).

În ceea ce priveşte cursul de schimb, este de remarcat că 79% dintre participanţi anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni. Astfel valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,6300 (în creştere cu 123 pips faţă de valoarea înregistrată în exerciţiul anterior), în timp de pentru orizontul de 12 luni valorea medie a cursului anticipat este de 4,6696 (valoare în creştere cu 173 pips).

Rată anticipată a inflaţiei pentru următoarele 12 luni a înregistrat o valoare medie de 2,36%, valoare mai mică cu 0,19 puncte procentuale faţă de cea înregistrată în exerciţiul anterior.

Sunt de remarcat anticipatiile de majoare a ratelor de dobânda la leu atât pentru scadenţele pe termen scurt (3 luni) cât şi pentru cele pe termen mediu (5 ani), 97%, şi respectiv 100% dintre participanţii la sondaj anticipând această evoluţie. Astfel rată medie a ROBOR cu scadenţă de 3 luni anticipată peste 12 luni este 1,94%, iar yield-ul la obligaţiunile suverane denominate în lei cu scadenţă de 5 ani este de 3,27%.

Indicatorul CFA România de Încredere Macroeconomică, a fost lansat de către CFA România în luna mai 2011, reprezentând un indicator prin care doreşte să cuantifice anticipaţiile analiştilor finaniari cu privire la activitatea economică în România pentru un an.

Sondajul este realizat în ultima săptămână a fiecărei luni iar participanţii sunt membri ai CFA România şi candidaţii pentru nivelurile II şi III ale examenelor CFA.

Indicatorul de încredere macroeconomică ia valori între 0 (lipsa încrederii) şi 100 (încredere deplină în economia românească) şi este calculat pe baza a 6 întrebări.

Pe lângă întrebările necesare pentru calculul indicatorului de încredere macroeconomică, sondajul evaluează şi anticipaţiile, tot pentru un orizont de timp de un an, pentru rata inflaţiei, ratele de dobânda, cursul de schimb EUR/RON, indicele bursier BET, condiţiile macroeconomice globale şi preţul petrolului.

CFA România este asociaţia profesioniştilor în investiţii din România, în mare parte deţinători ai titlului Chartered Financial Analyst (CFA), calificare administrată de CFA Institute (USA).

COMENTARII

Lasa un comentariu

*
*
*
Campurile marcate cu "*" sunt obligatorii
Analistu' lu' Pește
joi , 26 oct 2017, ora 19:15
Adevărul este că trebuie să fi mare analist ca să-ți dai seama că după valul de măriri nesimțite ale pensiilor și salariilor bugetarilor, în detrimentul total al celor care produc, adică al celor din mediul privat, va fi foarte multă masă monmarketuri piață și deci, deprecierea leului și creșterea prețurilor.
Același lucru se-ntâmplă în fiecare an, în luna august, când vin "indienii" din străinătate și se rup în figuri prin super marketuri, de parcă ar veni foametea, determinând scumpirea produselor.
TV Sighet

SONDAJ DE OPINIE

Spre ce destinaţii externe aţi dori să zboare avioanele de pe Aeroportul Maramures?
Londra
Madrid
Roma
Amsterdam
Munchen

NEWSLETTER

Abonati-vă la newsletterul nostru si veti fi la curent cu ultimele stiri:
Sighet FM