Eveniment

PROMO: O ediție aparte a emisiunii Zestrea Maramureșului în ultima zi a anului

vineri , 29 dec 2017, ora 13:33       de Ioana Popovici       Eveniment

 În ultima zi a acestui an, Zestrea Maramureșului va încânta telespectatorii TV Sighet cu o ediție aparte. Realizatoarea emisiunii, Măriuca Verdeș, vă invită să vizionați o dezbatere privind creațiile populare, motive etnografice și folclorice regăsite în viața țăranului maramureșean.


Sesiunea de comunicări pe teme de obiceiuri și datini de iarnă, etnografie și istoria culturii a marcat încheierea evenimentelor organizate în cadrul Festivalului datinilor de iarnă Marmația 2017.

“Lăudăm pe Isus, dragii noștri! Sper că ați sărbătorit bine alături de cei dragi dumneavoastră. Noi ne îndreptăm spre Sesiunea de comunicări pe teme etnografice și folclor, o sesiune care este susținută la Muzeul Maramureșean din Sighetu Marmației, un loc în care an da an, în cadrul acestui simpozion, se întâlnesc oameni de specialitate din întreaga țară și dezbat diferite teme importante pentru fiecare dintre noi. Eu vă propun să rămâneți alături de noi. Mulțumim pentru imaginile oferite de către colegul, Vasile Timur Chiș”, a arătat Măriuca Verdeș, realizatoarea emisiunii Zestrea Maramureșului.

Importanța și unicitatea covorului maramureșean, meșteșug păstrat până azi, a fost un subiect dezbătut în cadrul sesiunii.

“Scopul acțiunii de astăzi într-un fel este mai deosebit. Am încercat să adun, ținând seama că de un an de zile covorul maramureșean integrat covorului românesc care a devenit și prețuit de de UNESCO, întrând în patrimoniu. Socotind că maramureșenii și-au păstrat acest meșteșug al vopsirii cu plante și al țesutului, într-un mod absolut exemplar, acum, când lucrurile încep să se îndepărteze de ceea ce înseamnă cu adevărata tradiție, am adunat niște doamne care au păstrat nestins acest meșteșug”, a precizat Doina Voina, profesoară și creatoare de covoare vopsite vegetal.

Obicieuri, datini, etnografie și folclor prezentate și din perspectivă academică, așadar  nu ratați emisiunea Zestrea Maramureșului, care va fi difuzată la TV Sighet duminică la ora 16:00, iar în reluare vineri, începând cu ora 22:00. 

COMENTARII

Lasa un comentariu

*
*
*
Campurile marcate cu "*" sunt obligatorii


Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.TV Sighet

SONDAJ DE OPINIE

Cine consideraţi că ar trebui să se ocupe de problema haitelor de câini din oraş?
Primăria prin serviciul specializat
Asociaţiile prietenii animalelor
Cetăţenii

NEWSLETTER

Abonati-vă la newsletterul nostru si veti fi la curent cu ultimele stiri:
Sighet FM