Comunitate

PROIECTE: Bani pentru îmbunătățirea infrastructurii educaționale

miercuri , 6 dec 2017, ora 14:29       de Oana Dulf       Comunitate

 Ministerul Educației Naționale și Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene au lansat ieri trei apeluri de proiecte, în valoare totală de aproximativ 258 de milioane de euro. Obiectivul îl reprezintă finanțarea prin Programul Operațional Regional a investițiilor în infrastructura educațională din învăţământul antepreşcolar şi preşcolar, din învățământul obligatoriu și din învăţământul profesional și tehnic. 


Anunțul a fost făcut de ministrul Educației Naționale, Liviu Marian Pop, și ministrul delegat pentru Fonduri Europene, Marius Nica, în cadrul unei videoconferințe cu inspectorii școlari generali din țară. MEN și Autoritatea de Management pentru POR estimează că peste 10.000 de copii de vârstă foarte mică și preșcolari, peste 19.000 de școlari și peste 6.000 de elevi din licee tehnologice sau şcoli profesionale vor beneficia de infrastructura educațională modernizată cu ajutorul acestor proiecte.

”Noi așteptăm proiecte cât mai multe depuse, cu mesajul nostru că deși vor exista mai multe proiecte decât alocarea financiară disponibilă - noi am primit semnale din partea dumneavoastră și din țară că acești bani poate nu sunt suficienți, important este să se depună proiecte și prin realocare de la alte axe care nu consumă banii, cu sigurnață vom reuși să finanțăm cât mai multe dintre aceste proiecte”, a susținut minsitrul Fondurilor Europene, Marius Nica.

Proiectele propuse spre finanțare vor avea în vedere investiții în construcția, reabilitarea, modernizarea, extinderea și echiparea infrastructurii educaţionale pentru educația timpurie antepreșcolară (creșe) și preșcolară (grădinițe), pentru învățământul general obligatoriu (şcoli cu clasele I-VIII, inclusiv nivelul clasei pregătitoare), respectiv pentru învăţământul profesional şi tehnic și învățarea pe tot parcursul vieții (licee tehnologice şi şcoli profesionale). Pot depune cereri de finanțare prin sistemul MySMIS2014 unitățile administrativ-teritoriale, autoritățile publice locale, instituțiile administraţiei publice locale aflate în subordinea sau coordonarea autorităţii publice locale, în calitate de potențiali beneficiari. Intervalul în care pot fi depuse aplicațiile este 4 ianuarie - 4 mai 2018.

”Cred că cei 258 de milioane completează investițiile din PNDL pe care le avem astăzi. E rolul dumneavoastră să țineți legătura cu toate autoritățile locale și să vedem, începând cu 4 ianuarie, depunerea acelor proiecte care poate nu au fost finanțate prin PNDL, poate nu au știut domnii primari să depună proiectele, sunt eligibile autoritățile locale - comune, orașe, municipii - valoarea proiectului nu poate să fie sub 100.000 de euro. Sunt pe trei axe împărțiți cei 258 de milioane, scrie clar cum trebuie depuse, important este să depunem cât mai multe proiecte în perioada ianuarie-mai”, a transmis ministrul Educației, Liviu Marian Pop.

Vor putea primi finanțare proiecte de minimum 100.000 de euro, a căror valoare cumulată se va ridica la maximum 110,2 mil. euro (fonduri nerambursabile) în cadrul apelului dedicat învăţământului antepreşcolar şi preşcolar, la 111,4 mil. euro în cazul apelului dedicat învăţământului obligatoriu, respectiv la 36,7 mil. euro în cazul apelului referitor la creșterea gradului de participare la învăţământul profesional şi tehnic şi învăţare pe tot parcursul vieţii. POR 2014-2020 este unul dintre programele operaționale din generația 2014-2020 implementate în România, cofinanțate din fondurile europene structurale și de investiții şi gestionate de Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene, în calitate de autoritate de management.

COMENTARII

Lasa un comentariu

*
*
*
Campurile marcate cu "*" sunt obligatorii


Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.TV Sighet

SONDAJ DE OPINIE

Spre ce destinaţii externe aţi dori să zboare avioanele de pe Aeroportul Maramures?
Londra
Madrid
Roma
Amsterdam
Munchen

NEWSLETTER

Abonati-vă la newsletterul nostru si veti fi la curent cu ultimele stiri:
Sighet FM