Social

PROIECT: O sigheteancă, prima posesoare din Maramureș a Cardului European pentru Persoanele cu Dizabilități

joi , 10 aug 2017, ora 18:27       de Narcisa Chisiu       Social

 Anișoara Gog este prima posesoare a Cardului European pentru Persoanele cu Dizabilități din Maramureș. A depus actele pentru obținerea documentului în luna noiembrie și în aceste zile a intrat în posesia actului. Cardul îi oferă beneficiarului acces gratuit la acte decultură,  transport şi sport, fiecare stat având libertatea de a decide asupra pachetului de facilităţi ce va face obiectul cardului european.


Autoritatea Națională pentru Persoanele cu Dizabilități a implementat proiectul „Asigurarea mobilității pentru persoane cu dizabilități în România și Europa”, proiect finanțat de Comisia Europeană. Proiectul reprezintă o contribuție inovativă, la nivel național, pentru recunoașterea reciprocă a dizabilității în România și în alte țări membre UE participante la proiect. Proiectul se adresează unui grup țintă format din 50.000 persoane cu dizabilități din România și din alte state membre UE . Printre beneficiari se află sigheteanca Anișoara Gog, prima posesoare  acestui card din Maramureș.

”Acest card a apărut undeva prin luna noiembrie, anul trecut. După ce am aflat că există aceste carduri și s-a obținut o finanțare pentru ele, am căutat mai multe informații, am sunat și la DGASPC Maramureș. Am aflat că se pot depune documentele și online, dar eu am optat pentru a face acel dosar pe care l-am depus direct la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Maramureș. Am depus actele în noiembrie și am obținut cardul zilele trecute, fiind primul card european eliberat în județul Maramureș”, spune Anișoara Gog.  

Proiectul dezvoltă cadrul legal și organizațional necesar emiterii Cardului European pentru Dizabilitate, ce va asigura posesorilor accesul la pachetele de beneficii.

 ”Acest card îți oferă posibilitatea de a beneficia gratuit de intrarea la spectacole, la evenimente culturale, evenimente sportive, atât din România, cât și din alte opt țări europene cu care România are convenție și fac parte din acest proiect. Da, eu zic că e e un avantaj pentru mine. În ultima vreme am avut ocazia să călătoresc în câteva țări europene, recent și în Malta ți Cipru, am aflat că și aceste două țări fac parte din acest proiect”, spune Anișoara. 

Documentele pentru obținerea cardului pot fi depuse personal sau prin reprezentantla sediul DGASPC din județul sau sectorul de domiciliu. Dosarul trebuie să conțină  o cerere de înscriere și o fotografie recentă, tip buletin.Înscrierile se pot face și electronic prin trimiterea documentelor scanate pe adresa de e-mail a DGASPC.Beneficiarul proiectului este Autoritatea Națională pentru Persoanele cu Dizabilități,  proiectul fiind în valoare de 150.000 de euro. 

 

COMENTARII

Lasa un comentariu

*
*
*
Campurile marcate cu "*" sunt obligatorii


Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.TV Sighet

SONDAJ DE OPINIE

Cine credeţi că ar trebui să vegheze la preîntâmpinarea faptelor de vandalism din oraş?
Poliţia Locală
Poliţia naţională
Cetăţenii

NEWSLETTER

Abonati-vă la newsletterul nostru si veti fi la curent cu ultimele stiri:
Sighet FM