Turism

PROIECT: Mara - Cosău, model de turism pentru o viitoare organizație de management al destinației

luni , 2 apr 2018, ora 15:55       de Oana Dulf       Turism

 Și pentru că se apropie sărbătorile pascale, Maramureșul are tot ce e mai autentic de oferit turiștilor care vor să își petreacă mini-vacanța din perioada 6-10 aprilie într-o altă ambianță. Zona Mara - Cosău - Creasta Cocoșului este, spre exemplu, una dintre destinațiile care atrag cei mai mulți turiști. Iar iubitorii de natură se pot bucura de zeci de trasee de drumeție, unele chiar și pentru bicicliști. De altfel, zona poate oferi experiență pentru dezvoltarea Organizației de Management al Destinației, proiect elaborat de Ministerul Turismului. 


Ministerul Turismului a elaborat un proiect de Ordonanță de Guvern prin care vrea să înființeze Organizația de Management al Destinației (OMD), pentru promovarea destinațiilor României, argumentând că implementarea acestui concept va permite dezvoltarea turismului. La nivel județean, există intenția unei colaborări cu Asociația EcoLogic, custode al Rezervației Creasta Cocoșului, pentru înființarea unei astfel de organizații. 

”Încercăm în ceea ce privește organizațiile de management a destinațiilor - care este un concept pe care Ministerul Turismului, prin Legea Turismului, încearcă să îl lanseze - să ne organizăm în acest sens. Am încercat să avem o discuție cu dânsa și să folosim cunoștințele și resursele umane proprii pe care le avem aici, în județ, și împreună să putem să înființăm probabil prima organizație de management a destinațiilor după modelul care a fost lansat de către Ministerul Turismului”, a informat vicepreședintele CJ Maramureș, Ioan Doru Dăncuș. 

Creasta Cocoșului este aria protejată cea mai vizitată din Maramureș, atât de turiști din țară, cât și din străinătate. Destinația se așază pe cursul râurilor Mara și Cosău, este înconjurată de Munții Gutîi și cuprinde 12 sate organizate în 4 comune. Asociația EcoLogic este custodele ariei protejate reprezentative din destinație și a fost desemnată de factorii locali de decizie din zonă să conducă Organizația de Management al Destinației. 

”Scopul destinației este să diversificăm oferta turistică a Maramureșului. Bineînțeles, Maramureșul este deja o destinație turistică cunoscută și recunoscută, dar aducem niște experiențe mai diversificate care sunt bazate pe petrecerea timpului liber în natură și valorificarea potențialului natural. Rezultatele de până acum, activitatea noastră de când am primit atestatul, s-a concretizat în realizarea documentelor strategice - strategia de dezvoltare a destinației și planul de management al vizitatorilor, pentru că în momentul în care planificăm o dezvoltare trebuie să luăm în considerare atât fluxul de turiști care vin și vizitează zona cât și impactul acestor persoane care vizitează zona asupra destinației”, a declarat președintele Asociației EcoLogic Maramureș, Edit Pop. 

În zona Mara - Cosău - Creasta Cocoșului s-au extins 69 trasee de drumeție și 164 de trasee pentru bicicliști. În destinație sunt 64 de structuri de cazare dintre care 21 fac parte dintr-o rețea de ecoturism. 

”Iar din acestea, avem 11 pensiuni certificate EcoRomânia, 6 pensiuni cu servicii specializate pentru turiști, 3 pensiuni membre a patrimoniului culinar carpatic și 17 ghizi care sunt pregătiți și care transmit turiștilor povestea locului”, a mai informat Edit Pop. 

În ultimii ani, numărul de turiști prezenți în zonă s-a dublat, a crescut gradul înnoptărilor, dar și gradul de ocupare al unităților de cazare. În acest sens, Asociația EcoLogic ar putea fi unul dintre exemplele ce pot oferi experiență pentru dezvoltarea Organizației de Management pentru Destinația Maramureș. 

 

COMENTARII

Lasa un comentariu

*
*
*
Campurile marcate cu "*" sunt obligatorii


Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.TV Sighet

SONDAJ DE OPINIE

Spre ce destinaţii externe aţi dori să zboare avioanele de pe Aeroportul Maramures?
Londra
Madrid
Roma
Amsterdam
Munchen

NEWSLETTER

Abonati-vă la newsletterul nostru si veti fi la curent cu ultimele stiri:
Sighet FM