Cultura

PREMIERĂ ÎN MARAMUREȘ: Se va deschide un centru de cercetări istorico-teologice ale credințelor și cultelor

marti , 30 ian 2018, ora 13:23       de Dana Berci       Cultura

 Primul Centru de cercetări istorico-teologice ale credințelor și cultelor din Maramureș va fi deschis anul acesta în comuna Giulești. Centrul va fi inaugurat în anul Centenarului, iar autoritățile locale spun că activitatea acestuia va fi extrem de importantă pentru județ.


Instituția va funcționa sub egida Academiei Române și are scopul de a desfășura cercetări în domeniul istoriei, religiei și culturii din Maramureș.

”Am reușit să înființăm la Giulești, în comuna noastră, un Centru de cercetări istorico-teologice ale credințelor și cultelor din Maramureș. Este o premieră care, în urma solicitării noastre, în ședința din 21 noiembrie 2017, biroul prezidiului Academiei Române a aprobat acordarea egidei Academiei Române acestui centru”, a precizat Laurențiu Batin, primarul comunei Giulești.

Activitatea centrului de cercetări va fi structurată pe mai multe departamente.

”Are următarea organigramă: vicepreședintele Academiei Române, academicianul Alexandru Surdu, este director și președinte al secției de filosofie, teologie, pedagogie și psihologie, director adjunct prof. dr. Livia Ardelean, consilier superior la Arhivele Naționale din Cluj. Departamentele sunt <<Istoria religiilor>>, care va fi coordonat de pr. prof. dr. academician Mircea Păcurariu, care a acceptat să ne dirijeze; <<Vestigii ale istoriei, o cercetare inedită a unor documente istorice din străinătate legate de Maramureș>> - aici avem sprijinul deplin al doamnei Livia Ardelean în ceea ce privește traducerile, plus alți colaboratori”, a adăugat  Laurențiu Batin.

Un alt department este cel de ”Elemente precreștine, credințe, superstiții și tradiții religioase”, condus de prof. dr. Raluca Lozbă,  profesorul dr. Cristian Ștefan se va ocupa de departamentul Ritualuri și obiceiuri religioase,  iar profesorul univ. dr. Nicolae Iuga va coorda departamentul ”Personalități ale zonei. Contribuția cărturarilor maramureșeni în domeniul istoriei, religiei și culturii, ca factori ai dezvoltării conștiinței naționale și religioase”. Secretar al centrului de cercetări va fi Mirela Barz, doctorand muzeograf.

Lucrările la clădirea în care va funcționa centrul au fost demarate, iar în prezent autoritățile locale din Giulești caută o sursă de finanțare pentru finalizarea investiției.

”După obținerea finanțării sperăm ca în cel mult o lună să fie gata pentru inaugurare. În cadrul acestui centru sunt propuse câteva simpozioane. Aș aminti unul legat de o relație a Maramureșului cu polonezii. Vor fi prezenți în jur de 50 de istorici din Polonia, dar și reprezentanții Ambasadei Poloniei”, a mai precizat edilul.

Centrul de cercetări istorico-teologice ale credințelor și cultelor din Maramureș va fi implicat direct în organizarea evenimentelor dedicate Centenarului.

COMENTARII

Lasa un comentariu

*
*
*
Campurile marcate cu "*" sunt obligatorii


Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.TV Sighet

SONDAJ DE OPINIE

Spre ce destinaţii externe aţi dori să zboare avioanele de pe Aeroportul Maramures?
Londra
Madrid
Roma
Amsterdam
Munchen

NEWSLETTER

Abonati-vă la newsletterul nostru si veti fi la curent cu ultimele stiri:
Sighet FM