Cultura

PERSPECTIVE: Maramureșul și oportunitățile de colaborare cu China

luni , 4 iun 2018, ora 15:56       de MaraMedia       Cultura

 Profesorul Petru Dunca de la Centrul Universitar Nord Baia Mare a fost ales vicepreședinte al Asociației de prietenie România - China. Se deschid astfel noi oportunități de colaborare între Maramureș și China la nivel academic, cultural și economic. Mai mult, Maramureșul ar putea avea și un centru Confucius. 


La Târgoviște s-a desfășurat recent adunarea generală a Asociației de prietenie România - China, la care au participat delegații din toate județele.

Vicepreședintele Senatului, Adrian Țuțuianu,  a fost ales președinte al acestei adunări, iar prof. univ. dr. Petru Dunca de la Centrul Universitar Nord Baia Mare a fost ales vicepreședinte și membru în consiliul director, la nivel național, alături de alți șapte vicepreședinți. 

”Este vorba de adunarea generală a Societății Române de Prietenie România - China, una dintre cele mai importante asociații privind acest spațiu de colaborare cu această mare cultură și civilizație. Au fost prezente 42 de delegații din 42 de județe la Târgoviște, un oraș cu rezonanțe istorică, prima capitală a lui Mircea cel Bătrân. Au fost câteva obiective importante, s-a discutat ce sa făcut până în prezent în această asociație și s-au făcut niște restructurări în conducere. S-a ales un comitet din 8 membri, un secretar general. Printre cei 8 am fost ales și eu ca vicepreședinte. A fost o surpriză. Președinte este senatorul Adrian Țuțuianu. S-a cerut, sigur, o neimplicare a politicului în asociație, este cu totul altceva și au fost multe luări de cuvânt. Am luat și eu cuvântul și a fost foarte bine receptat. Au fost 3 reprezentanți ai ambasadei, fiecare a spus cam ce a făcut și ce trebuie să facem în continuare”, declară prof. univ. dr. Petru Dunca, vicepreședinte al Asociației de prietenie România - China. 

Profesorul Petru Dunca dorește dezvoltarea unui centru Confucius în Baia Mare, un centru care să intensifice activitatea academică și culturală cu China. 

Este un centru Confucius la UBB Cluj, la Brașov, la București și am vrea să avem și în Maramureș. Noi am început timid, acum câțiva ani. Se continuă activitatea, avem cursanți, profesori, studenți care învață limba chineză, sunt niște grupe și la Colegiul Gheorghe Șincai, sunt și la Sighet. Așa că noi am putea centra această activitate la nivelul universității noastre, în special la Facultatea de Litere. A doua chestiune pe care am pus-o în discuție a fost colaborarea academică între Universitatea Tehnică din Cluj, în special Centrul Universitar Nord Baia Mare, care este a treia universitate ca potențial din România, cu universități din China, burse pentru studenți, schimburi de profesori, vizite, să împărtășim din experiența noastră și ei din experiența lor. Pe urmă, ar mai fi activitățile culturale care se pot demara în Maramureș și sigur, Maramureșul să se reprezinte, pentru că este un brand pentru România, în China. Ajungem și la partea economică, mai ales că turismul se dezvoltă intens în ultimii ani, se promovează turismul, vizând cultura și civilizația tradițională din Maramureș, se va deschide și Aeroportul Internațional, așa că vor putea fi facilitate aceste schimburi în acest domeniu. Ar mai fi partea economică efectivă, dezvoltarea tehnologică, dezvoltarea în ceea ce privește agricultura. Maramureșul are un potențial deosebit în acest sens și cred că China ar fi deschisă. Lucrurile acestea sunt viabile, sunt într-o fază incipientă și se pot dezvolta”, mai susține prof. univ. dr. Petru Dunca, vicepreședinte al Asociației de prietenie România-China. 

Profesorul Petru Dunca spune că poporul chinez este apropiat de România, există relații de peste o jumătate de secol cu țara noastră, schimburile economice cu China au ajuns la 5 miliarde de euro și chinezii spun că se poate mult mai mult. De altfel, Asociația de prietenie România - China a adresat o invitație ambasadorului Chinei să viziteze Maramureșul. 

COMENTARII

Lasa un comentariu

*
*
*
Campurile marcate cu "*" sunt obligatorii


Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.TV Sighet

SONDAJ DE OPINIE

Spre ce destinaţii externe aţi dori să zboare avioanele de pe Aeroportul Maramures?
Londra
Madrid
Roma
Amsterdam
Munchen

NEWSLETTER

Abonati-vă la newsletterul nostru si veti fi la curent cu ultimele stiri:
Sighet FM