Sanatate

ORGANIZAȚIA MONDIALĂ A SĂNĂTĂȚII: Boala care ucide anual 400.000 de persoane, poate fi depistată şi tratată la timp

sambata , 21 oct 2017, ora 15:33       de www.gandul.info       Sanatate

 71 de milioane de oameni au infecţie cronică cu virusul hepatitei C la nivel mondial, iar această boală ucide, în fiecare an, în jur de 399.000 de persoane, iar prevalenţa acestei infecţii diferă foarte mult de la o ţară la alta, potrivit datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.


Hepatita C este o boală infecţioasă a ficatului, cauzată de infecţia cu virusul hepatitic C (VHC). Virusul poate determina atât forme acute cât şi forme cronice de hepatită, a căror severitate variază de la afecţiuni puţin grave la forme foarte severe de boală, care constituie o ameninţare asupra vieţii.

În ceea ce priveşte infecţia acută, aceasta nu prezintă, de obicei, simptome şi nu pune viaţa pacientului în pericol. 2 din 10 pacienţi reuşesc să elimine virusul din corpul lor în primele şase luni de la infectare. Totodată, aceşti pacienţi vor păstra pentru tot restul vieţii în organism anticorpii VHC formaţi de sistemul imunitar în urma infecţiei acute avute. 

În ceea ce priveşte restul de 80% dintre pacienţi, aceştia vor dezvolta forma cronică de infecţie cu VHC. Pacienţii cu infecţie cronică cu VHC au un risc ridicat de apariţie a complicaţiilor, incluzând aici ciroza şi cancerul hepatic.

În 2015 s-au înregistrat, la nivel mondial, s-au înregistrat 1.750.000 de noi cazuri de hepatita C, potrivit OMS. Acest lucru înseamnă 23,7 cazuri noi la 100.000 de locuitori. 

Hepatita C pune probleme şi în ceea ce priveşte diagnosticarea. Această infecţie poate rămâne nediagnosticată timp de mai mulţi ani din cauza faptului că simptomele sale pot fi adesea asociate altor boli. Cele mai des întâlnite simptome ale acestei afecţiuni sunt oboseală, probleme şi dureri digestive, probleme ale pielii, depresie şi insomnie, toate acestea putând avea şi alte cauze. De aceea, infecţia cu virusul hepatitic C rămâne, în cele mai multe cazuri, nedepistată, până în momentul în care apar complicaţii hepatice severe. 

Medicaţia antivirală poate vindeca până la 95% dintre persoanele cu hepatită cronică cu VHC, cu reducerea corespunzătoare a riscului de ciroză, cancer hepatic şi deces prin boală cronică de ficat.

Cum se pune diagnosticul pentru infecţia cu VHC?

Diagnosticul pentru virusul hepatitic C se pune în urma parcurgerii a două etape: 

1. Test preliminar de identificare a anticorpilor anti-VHC. Rezultatul pozitiv la acest test indică faptul că persoana respectivă a fost sau este infectată cu VHC. Rezultatul pozitiv nu indică prezenţa hepatitei cronice (persoanele cu infecţii acute cu VHC vindecate spontan păstrează în organism anticorpii anti-VHC pe toată durata vieţii, fără a avea hepatită cronică). Acest test se poate realiza din sânge sau din salivă.

2. Test de confirmare a infecţiei curente cu VHC. Acest test caută prezenţa efectivă a virusului în sângele persoanei testate. Rezultatul pozitiv la acest test indică existenţa infecţiei cronice cu VHC la persoana respectivă.Toate persoanele identificate ca pozitive la testarea preliminară, trebuie testate ulterior pentru confirmarea sau infirmarea prezenţei efective a virusului/ existenţa sau nu a formei cronice de hepatită.

În cazul persoanelor în cazul cărora este identificată o infecţie cronică cu VHC, acestea trebuie evaluate imediat şi din punctul de vedere al funcţionării şi integrităţii ficatului, urmând apoi tratamentul corespunzător, sub supravegherea medicilor. 

Cum se transmite virusul hepatitei C?

Virusul hepatitei C se transmite în special prin contact direct cu sângele unei persoane infectate. Cele mai frecvente căi de transmitere sunt:

- injectarea de droguri, cu utilizarea aceloraşi ace sau seringi de mai multe persoane

- reutilizarea sau utilizarea instrumentarului medical nesterilizat, în instituţii care nu respectă normele sanitare în vigoare pentru prevenirea infecţiilor

- transfuzii de sânge sau produse din sânge, efectuate în condiţii nesigure

- tatuaj

- piercing

- contact sexual neprotejat

- în timpul sarcinii, de la mama infectată la făt. 

VHC nu se transmite prin mâncare, apă sau prin contactul uzual cu o persoană infectată (îmbrăţişare, strângere de mână, sărut, mâncat la aceeaşi masa etc.).

Cum poate fi prevenită infectarea cu VHC?

În prezent, nu există vaccin disponibil pentru prevenirea infecţiei cu VHC, deşi specialiştii încearcă să descopere un astfel de remediu. Cunoaşterea căilor de transmitere a virusului şi luarea măsurilor de precauţie pentru prevenirea transmiterii acestuia sunt singurele modalităţi prin care ne putem proteja de infecţia cu VHC. 

- Pentru orice problemă medicală, tratează-te numai în centre medicale acreditate

- Refuză utilizarea în comun cu alte persoane a oricărui instrument medical (seringă, ac de seringă etc), indiferent de context

- Evită utilizarea în comun cu alte persoane a oricăror obiecte de uz personal. Periuţa de dinţi, lamele de ras, trusa de manichiură, etc. reprezintă posibile surse de infectare. De aceea, îţi recomandăm să îţi creezi truse personale cu astfel de obiecte, pe care să te asiguri că le foloseşti doar tu şi pe care le dezinfectezi periodic

- Evită contactele sexuale întâmplătoare. Protejează-te folosind prezervativul pentru a evita infecţiile cu transmitere sexuală, inclusiv transmiterea hepatitei C

- Evită efectuarea de tatuaje

- Evită efectuarea de piercing-uri.

România se află în topul Uniunii Europene în ceea ce priveşte infecţia cu hepatita C, peste 3% din populaţie suferind de această boală. În Bucureşti se desfăşoară o campanie de testare gratuită, în Piaţa Unirii şi la Obor, unde oamenii pot afla pe loc dacă sunt purtători ai acestui virus sau nu. 

Testările gratuite pe baza de salivă fac parte dintr-o campanie începută de Societatea de Boli Infecţioase în parteneriat cu Institutul Matei Balş. 

COMENTARII

Lasa un comentariu

*
*
*
Campurile marcate cu "*" sunt obligatorii


Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.TV Sighet

SONDAJ DE OPINIE

Cine consideraţi că ar trebui să se ocupe de problema haitelor de câini din oraş?
Primăria prin serviciul specializat
Asociaţiile prietenii animalelor
Cetăţenii

NEWSLETTER

Abonati-vă la newsletterul nostru si veti fi la curent cu ultimele stiri:
Sighet FM