Eveniment

OARE SĂ TE MAI MIRI? Pericolul unor accidente de mediu persistă, dar Ministerul Economiei se piaptănă

marti , 6 mar 2018, ora 18:32       de MaraMedia       Eveniment
Răspuns halucinant al Ministerului Economiei la interpelarea deputatului USR de Maramureș Vlad Emanuel Duruș. Din informațiile transmise reiese faptul că încă 20 de ani ar persista pericolul unor accidente  de mediu. 

Deputatul USR de Maramureș Vlad Emanuel Duruș afirmă că Ministerul Economiei pune conștient în pericol viața a sute de mii de maramureșeni prin modul în care gestionează problema deversărilor din galeriile de mină sau a apelor care spală terenurile contaminate din fostele flotații sau halde. Reprezentanții acestei structuri minimalizează efectele deselor scurgeri în râul Săsar și ale impactului pe termen mediu și lung.

Într-un răspuns oferit deputatului USR de Maramureș Vlad Emanuel Duruș la o interpelare prin care s-a cerut clar enumerarea măsurilor luate de minister pentru reducerea, respectiv stoparea poluării pe Săsar și calendarul măsurilor, Ministerul Economiei, prin semnătura secretarului de stat Stana-Simona Țeighiu Jurj, nu a fost în stare să individualizeze o acțiune sau să prezinte un grafic de lucrări.

„Evenimentul generat de apele de mină debușate din galeria principală Cavnic-Șuior-Baia Sprie se va repeta periodic până la finalizarea lucrărilor proiectate, care cuprind și o stație de tratare. Insuficiența fondurilor alocate prin bugetul de stat a dus la nerealizarea lucrărilor proiectate”, se spune în răspunsul la interpelare. 

„Suntem la 11 ani de la închiderea minelor și nu avem încă lucrări de punere în siguranță începute! E inadmisibil așa ceva. Cineva se joacă cu sănătatea cetățenilor și cu imaginea țării. România are niște obligații de mediu pe care ministerul recunoaște cu seninătate și detașare că nu le respectă.”, a reacționat deputatul Duruș.

În 2007, Ministerul Economiei și SC Conversmin SA au elaborat un program de închidere și ecologizare al celor peste 550 de mine care urmau a fi închise la nivel național. Pentru ca procesul de punere în siguranță a acestor perimetre miniere să fie finalizat până în 2020, așa cum era prevăzut prin hotărâre de guvern, trebuiau alocați anual 229 de milioane de lei. „Față de necesarul fundamentat, în perioada 2008-2018 au fost alocate fonduri financiare reprezentând doar 34%. Astfel s-au înregistrat întârzieri majore în desfășurarea tuturor activitaților de punere în siguranță și ecologizare a minelor”, se spune în adresa Ministerului Economiei.

În opinia deputatului USR, în acest ritm, Maramureșul va fi un județ sigur din punct de vedere al problemelor de mediu rezultate în urma închiderii exploatărilor miniere după anul 2040. 

 

COMENTARII

Lasa un comentariu

*
*
*
Campurile marcate cu "*" sunt obligatorii


Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.TV Sighet

SONDAJ DE OPINIE

Cine consideraţi că ar trebui să se ocupe de problema haitelor de câini din oraş?
Primăria prin serviciul specializat
Asociaţiile prietenii animalelor
Cetăţenii

NEWSLETTER

Abonati-vă la newsletterul nostru si veti fi la curent cu ultimele stiri:
Sighet FM