Comunitate

O LEGE CU DICHIS: De ce să aibă doar copiii dascălilor facilități la facultate?

marti , 12 iul 2016, ora 16:40       de Dana Berci       Comunitate

 Președintele Klaus Iohannis a promulgat ieri o lege menită să preîntâmpine abandonul școlar din învățământul superior, doar că noile norme fac referire doar la copiii cadrelor didactice. Conform noilor reglementări, aceștia vor fi scutiți de la plata taxelor de înscriere la concursurile de admitere în învățământul superior și vor beneficia de gratuitate la cazare în cămine și internate.


Inițiatorii legii consideră că în acest fel se va preveni abandonul şcolar din învăţământul superior, care este destul de ridicat. Cadrele didactice consideră că abandonul școlar al copiilor profesorilor este cauzat de veniturile mici pe care aceștia le au și consideră această lege un sprijin pentru continuarea studiilor copiilor lor.

„În sfârșit sunt ajutați și copiii și cadrele didactice din țară pentru că taxele de înscriere la unele facultăți sunt destul de mari, care depășesc jumătate din veniturile unui cadru didactic. De exemplu pentru academie examenul ține 10 zile, taxa este foarte mare, la medicină de asemenea taxa este mare, scutind profesorii de această taxă vine în sprijinul lor pentru că și venitul lor este foarte mic. Dacă și cazarea va fi gratuită, atunci părinții vor fi scutiți și elevii vor putea termina o facultate bună în condiții cât de cât acceptabile, pentru că nu știu dacă se știe că un manual la facultăți costă milioane și dacă nu dai la chirie faci economii și supraviețuiești în perioada examenelor”, a spus profesorul Csiliik Zoltan.

Dascălii consideră că aceste schimbări în ceea ce privește Legea educației naționale erau obligatorii.

„Nu erau necesare, erau obligatorii. Nu trebuiau scoase, pentru că pe vremuri era această lege, s-a scos și acum este din nou. Ajungem la o normalitate, trebuie sprijinite cadrele didactice, pentru că acești copiii ajung și ei la rândul lor dascăli și noi avem nevoie de cadre didactice pregătite și un suport cât de mic să facă față cu brio la examene și să termine facultatea, să nu apară abandonul”,  e de părere Csillik Zoltan.

Pe lângă facilitățile pe care le oferă această lege copiilor dascălilor, unele cadre didactice nu cred totuși că aceste reglementări  sunt cea mai bună soluție pentru prevenirea abandonului școlar.

„Salutăm această măsură, însă în momentul de față nu pot să realizez efectul serios pe care îl va avea asupra abandonului școlar. După părerea mea, cauzele abandonului școlar serioase și profunde sunt lipsa unei perspective foarte clare în ceea ce privește viitorul studenților, lipsa motivației din partea elevilor și studenților, familii care sunt în dificultate financiară și sunt nevoite să își găsească un loc de muncă în alte zone, copii care rămân singuri acasă și întâmpină o serie de dificultăți inclusiv financiare”, a arătat, la rândul său, profesorul Ioan Pop.

Și unii dascăli cred că aceste completări aduse Legii educației naționale ar putea fi interpretate ca o formă de discriminare față de restul absolvenților care doresc să urmeze cursurile unei facultăți. 

„Se pare că e un soi de discriminare, pentru că profită doar copiii cadrelor didactice și ai cadrelor didactice pensionare, însă probabil că se vor gândi măsuri pentru toți studenții, toți elevii, inclusiv pentrc ei care nu fac parte din această categorie socio-profesională vizată de această lege”, a completat Ioan Pop.

În rândul sighetenilor părerile sunt împărțite. Dacă unii se bucură ca învățământul este sprijinit, alții cred că nu aceasta este soluția și că se face discriminare între absolvenții de liceu care sunt copii ai unor cadre didactice și ceilalți.

„De ce tocmai pentru cadrele didactice aceste schimbări, oare nu sunt copii foarte bine educați la casele de copii sau la țară, care nu au posibilități,? Ăștia ar trebui să fie ajutați, că pe timpuri ei erau ingineri, ofițeri. Dar asta este, fiecare trage la oala lui”, a spus un sighetean.

„Nu cred că era necesar, dar fiecare cum crede. Ar trebuie să fie pentru toți copiii la fel, așa era normal. Cred că ceilalți salariați se descurcă mai greu cu taxele decât profesorii, sigur”, a arătat o sigheteancă.

„Acum ajută cadrele didactice. Eu cred că trebuie să îi ajute. O să fie discriminare, dar pentru că au salarii mici cadrele didactice eu nu sunt împotrivă, nu mi se pare ieșit din comun. Măcar cu atât să îi ajute”, a declarat o femeie.

Potrivit legii vor fi scutiți de plata taxelor de înscriere la concursurile de admitere în învățământul superior doarcopiii personalului didactic și didactic auxiliar pensionat din sistemul de învățământ, precum și copiii orfani de unul sau ambii părinți care au activat în acest domeniu.

 

COMENTARII

Lasa un comentariu

*
*
*
Campurile marcate cu "*" sunt obligatorii


Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.TV Sighet

SONDAJ DE OPINIE

Spre ce destinaţii externe aţi dori să zboare avioanele de pe Aeroportul Maramures?
Londra
Madrid
Roma
Amsterdam
Munchen

NEWSLETTER

Abonati-vă la newsletterul nostru si veti fi la curent cu ultimele stiri:
Sighet FM