Stiri

O ȘANSĂ: Tinerii dezavantajați se vor putea angaja, timp de 24 de luni, în instituțiile publice locale, pentru a dobândi diverse competențe

joi , 11 ian 2018, ora 17:51       de Oana Dulf       Stiri

Tinerii dezavantajați se vor putea angaja, timp de 24 de luni, în instituțiile publice locale, pentru a dobândi diverse competențe. Guvernul și-a dat acordul ca instituțiile publice locale să fie implicate în procesul de integrare pe piața muncii a tinerilor dezavantajați, pentru a-i sprijini să capete experiență și abilități care vor putea fi valorificate ulterior în mediul privat.

Sunt vizați tinerii cu vârsta între 16 și 26 ani care nu au o vechime în muncă mai mare de 12 luni, care fie se află în sistemul de protecţie a copilului sau provin din acesta, fie au cel puțin un copil în întreţinere. Astfel, 5% din totalul posturilor specifice personalului contractual din instituțiile publice va fi atribuit, în mod exclusiv, tinerilor dezavantajați, pentru o perioadă de 24 de luni, cu condiția ca acestea să fie vacante. La finalul celor 24 de luni, contractul individual de muncă încetează de drept, iar postul va putea fi ocupat de o altă persoană aflată într-o situație similară.

Măsura, inițiată de Ministerul Muncii și Justiției Sociale, este prevăzută într-un proiect de lege aprobat de Guvern, în contextul în care integrarea tinerilor dezvantajați pe piața muncii depinde în mod fundamental de existența unor locuri de muncă adecvate necesităților lor.

Este vorba despre un program de tip "Pasarela", prin care locurile de muncă din sectorul public pot fi oferite temporar tinerilor dezavantajaţi, pentru a dobândi "abilităţi transferabile" în joburile din sectorul privat.


Din evidențele DGASPC Maramureș reiese că în casele de tip familial din județ sunt 124 de tineri cu vârsta cuprinsă între 16 și 26 de ani și 248 de tineri din aceeași categorie de vârstă la asistenți maternali profesioniști și plasamente familiale. Dintre aceștia, opt lucrează cu contract individual de muncă.Totodată, DGASPC Maramureș derulează parteneriate cu organizații neguvernamentale care au ca obiectiv tocmai preluarea tinerilor care părăsesc sistemul de protecție în centre speciale, unde beneficiază de servicii de găzduire, masă, căutarea unui loc de muncă, cursuri de calificare, consiliere și pregătire în vederea integrării lor în societate.

 

COMENTARII

Lasa un comentariu

*
*
*
Campurile marcate cu "*" sunt obligatorii


Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.TV Sighet

SONDAJ DE OPINIE

Cine consideraţi că ar trebui să se ocupe de problema haitelor de câini din oraş?
Primăria prin serviciul specializat
Asociaţiile prietenii animalelor
Cetăţenii

NEWSLETTER

Abonati-vă la newsletterul nostru si veti fi la curent cu ultimele stiri:
Sighet FM