Social

NU-I TRAGE AȚA: Interes foarte scăzut pentru angajatorii sigheteni de a lucra cu străini din țări care nu sunt în UE

miercuri , 16 mai 2018, ora 15:46       de Oana Dulf       Social

 Inspectoratul Teritorial de Muncă Maramureş, în colaborare cu Biroul pentru Imigrări Maramureş, le-au prezentat astăzi angajatorilor din zona Sighetului condiţiile în care cetăţenii străini non UE, pot presta activităţi lucrative pe teritoriul României, precum şi drepturile şi obligaţiile ce le revin în calitate de angajatori. Doar 2 angajatori s-au prezentat însă la această întâlnire.


Prin această campanie se dorește informarea angajatorilor cu privire la condițiile pe care trebuie să le îndeplinească pentru a angaja un cetățean străin din afara Uniunii Europene.

”În primă fază angajatorul trebuie să obțină un aviz de muncă pentru străinul pe care dorește să îl angajeze. Condițiile pentru obținerea avizului de muncă sunt destul de complexe și restrictive, aș putea spune. În primul rând trebuie să prezinte documentele societății comerciale, trebuie să prezinte o adeverință de la AJOFM cu privire la forța de muncă disponibilă în zonă pentru locul de muncă vacant, trebuie să prezinte o fișă a postului și organigrama angajatorului cu funcțiile ocupate și funcțiile vacante, să publice anunțuri într-un cotidian de largă circulație cu privire la locul de muncă vacant și e necesară o ofertă fermă de angajare” a  precizat reprezentantul Biroului pentru Imigrări Maramureş.

La documentele cerute se adaugă și CV-ul străinului, o declarație a posibilului angajat că este apt din puncte de vedere medical și că are cunoștințe minime de limba română precum și un atestat de recunoaștere a studiilor necesare ocupării funcției. 

”Probabil această acțiune asta și urmărea, încerca să vadă care este interesul angajatorilor pentru a aduce în aceste condiții cetățeni străini la noi în țară. Din păcate interesul este spre 0 din cauza costurilor ridicate și a procedurii”, a spus Mircea Onea (foto), purtător de cuvânt ITM Maramureș.

O altă condiție pentru angajarea unui străin este asigurarea salariului mediu brut care în prezent este 4162 lei.

 

 

COMENTARII

Lasa un comentariu

*
*
*
Campurile marcate cu "*" sunt obligatorii


Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.TV Sighet

SONDAJ DE OPINIE

Spre ce destinaţii externe aţi dori să zboare avioanele de pe Aeroportul Maramures?
Londra
Madrid
Roma
Amsterdam
Munchen

NEWSLETTER

Abonati-vă la newsletterul nostru si veti fi la curent cu ultimele stiri:
Sighet FM